Din corigent a ajuns mircist! „Asistăm la falimentul sistemului de admitere în liceu!”

9265
Aflat și în 2021 în topul celor mai bune instituții naționale de învățământ, datorită mediilor de admitere în clasa a IX-a, Colegiul Național „Mircea cel Bătrân” a primit o nemeritată „lovitură” de imagine vineri, 6 august, odată cu afișarea rezultatelor celei de-a doua repartizări computerizate, nou introdusă din acest an.

Un elev de la Școala gimnazială nr. 36 „Dimitrie Știubei” din Constanța (structură a Liceului Teoretic „Decebal”) a fost repartizat, cu media de admitere 4,48, la clasa de matematică informatică, bilingv engleză a celui mai prestigios colegiu constănțean.

Imediat după afișarea rezultatelor, prof. dr. Vasile Nicoară, director, ne-a transmis: „Ieri (vineri, 6 august – n.r.) au fost repartizați pe locurile libere de la CNMB, «Ovidius», «Traian» elevi cu medii de 4 și 5. Asistăm la falimentul sistemului de admitere în liceu! Se demonstrează justețea introducerii examenului de admitere la liceele foarte solicitate. Nu credeam să se întâmple! Doi dintre cei admiși în prima etapă nu s-au înscris, întrucât merg la liceu privat, astfel au rezultat locuri libere. Așa cum declaram în ultimul articol (din 15 iulie - „Admitere înainte de Evaluarea Națională. Iată ce spun directorii liceelor «de top» din Constanța” – n.r.), liceele foarte solicitate să organizeze examen de admitere. Cei care nu sunt admiși vor susține Evaluarea Națională”.

Reamintim că ultima medie de intrare 9,64 de la specializările matematică-informatică bilingv engleză și matematică-informatică situaseră Colegiul Național „Mircea cel Bătrân” pe locurile 7, respectiv 8 în topul național al primelor specializări din țară. Apoi, pe locul 13 se afla specializarea Științe ale naturii (9,60), pe locul 16 – aceeași specializare, dar bilingv franceză (9,56), locul 20 – aceeași specializare bilingv germană (9,54), locul 32 – specializarea matematică-informatică bilingv germană (9,49), locul 44 – științe sociale (9,44).

Din păcate, nefericita repartizare a elevului cu media de admitere 4,48 va trage prestigiosul colegiu pe un nedorit loc în coada clasamentului național. Trecând peste un palmares fals, de data aceasta, mai trist este faptul că absolvenți constănțeni de gimnaziu care au muncit din greu să ajungă „mirciști” și-au văzut zădărnicită truda de o banală repartizare, care a făcut loc unui elev a cărui medie la Evaluarea Națională a fost 3,65.



O nedreptate fără precedent făcută copiilor sârguincioși


Cum la fel de supărați sunt cu siguranță și cei care și-au dorit să ajungă la Liceul Teoretic „Ovidius” din Constanța, dar au avut câteva sutimi sub ultima medie de intrare (9,10 – specializarea științele naturii) în timp ce un absolvent al Școlii gimnaziale nr. 24 „Ion Jalea”, a cărui medie de admitere a fost 7,08, din toamnă va fi licean la mate-info, conform celei de-a doua repartizări.

Și tot din cauza aceleiași „rulete”, un absolvent al Școlii „Sfinții Martiri Brâncoveni” a ajuns, cu media de admitere 5,10, la mate-info, la Liceul Teoretic „Traian”, în timp ce ultima medie de intrare a fost anul acesta 9,16 la această specializare. Și asta în condițiile în care media de la Evaluarea Națională a fost de doar 4,40.

Foarte ciudată ni se pare și repartizarea unui absolvent de la gimnaziul Liceului Teoretic „Lucian Blaga” din Constanța, a cărui medie de absolvire a fost 7,49, la Liceul Teoretic Băneasa, la specializarea Agricultură. În condițiile în care a avut cea mai mare medie dintre cei nerepartizați, deci ar fi putut să aleagă cu lejeritate un loc la unul din cele trei licee de top.

Dovezi mai mult decât evidente ale faptului că acești elevi nu au beneficiat absolut deloc de o îndrumare din partea diriginților în completarea fișelor de opțiuni pentru cea de-a doua repartizare.

Când fostul ministru Monica Anisie a decis „secretizarea” numelor candidaților de la examenele naționale, s-a vorbit de acoperirea unor dovezi de posibile aranjamente. Oare introducerea acestei a doua repartizări computerizate să constituie o... „extensie”, de data aceasta cu acordul ministrului Sorin Cîmpeanu?

A treia etapă de repartizare

Începând de luni și până pe 11 august, Comisia de admitere județeană va rezolva situațiile speciale apărute după etapele de repartizare computerizată.

Tot începând de luni și până pe 13 august, se primesc cererile de înscriere ale candidaților care au fost repartizați computerizat în primele două etape de admitere, dar nu și-au depus/transmis dosarele de înscriere în termen și a candidaților care nu au participat sau au participat la repartizarea computerizată din primele două etape de admitere, dar, din diferite motive, nu au fost repartizați computerizat, precum și a candidaților care nu au participat la primele două etape ale repartizării computerizate și a absolvenților clasei a VIII-a care nu au susținut evaluarea națională.

În același interval, 9-13 august, are loc repartizarea candidaților, de către comisia de admitere județeană, care se face conform unei proceduri stabilite de către această comisie și publicată pe site-ul ISJ Constanța.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 0.5762 secunde