În curând, la Muzeul Militar Național

Despre onoarea și credința preoților militari

239
În ciuda situării sale într-o zonă nu tocmai favorabilă itinerariilor turistice, Muzeul Militar Național "Regele Ferdinand I", filiala Constanța, atrage permanent curioși, vizitatori care află numeroase povești de arme, în expunerea specializată a prof. Costin Scurtu, directorul instituției.

La ora actuală, expoziția permanentă este dedicată artei militare în Dobrogea, din cele mai vechi timpuri.

"Încercăm să o completăm periodic cu ceea ce este mai reprezentativ pentru istoria artei militare. Avem obiecte de arheologie, originale, care provin din spațiul geografic dobrogean. Facem legătura între ceea ce se numește perioada medievală modernă, pentru a putea să se întrevadă influența civilizațiilor atât din Occident, cât și din Orient, deoarece Dobrogea este o zonă aparte în arealul românesc. Dacă în Transilvania vorbim de o cultură occidentală, în Țara Românească și Moldova avem o influență balcanică, iar în Basarabia o influență rusească, ei bine, Dobrogea le are pe toate, pentru că este mult mai aproape de ceea ce se numește Drumul Mătăsii", ne declara dr. Scurtu.

Și pentru că în fiecare an se organizează expoziții temporare care vin să adâncească un anumit segment din istoria militară dobrogeană, la începutul lunii viitoare, va fi vernisată o expoziție dedicată serviciului religios în armată.

"Vom vorbi despre preoții militari dobrogeni care au fost în campanii militare. Și ca un arc peste timp, vom vedea cum a evoluat serviciul religios în armată. Titlul acestei expoziții va fi «Onoare și credință». Deja avem fotografii inedite care vin să aducă acea contribuție necesară de a înțelege ce înseamnă viața noastră spirituală în Dobrogea".

Spre toamnă, același interlocutor declara că intenționează organizarea unei expoziții dedicate comunității musulmane care și-a făcut datoria în instituția armatei. "Există documente, obiecte, amintiri, jurnale, decorații care nu au fost puse în valoare. Trecutul lor militar și eroic nu este de neglijat".

De marți până sâmbătă, între orele 10-17, dar și la solicitări exprese, Muzeul Militar Național "Regele Ferdinand I", filiala Constanța poate oferi posibilitatea vizitatorilor să-i treacă pragul pentru o oră de istorie adevărată, parcursă cu ochii, dar și cu sufletul. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.4805 secunde