Deputatul Aledin Amet propune ca Biblioteca Județeană Constanța să fie preluată de Ministerul Culturii

2179
Deputatul Aledin Amet propune ca Biblioteca Județeană Constanța să fie preluată de Ministerul Culturii - c2c00c42a9a54f6d00fc731ed754442b.jpg
Peste 50 de angajați ai Bibliotecii Județene "I.N. Roman" au fost disponibilizați, ca urmare a aplicării Ordonanței 63/2010. Astfel, conform directorului instituției, Liliana Lazia, din cei 107 angajați, Biblioteca trebuie să funcționeze de acum înainte doar cu 50 de oameni.
Criteriile pe baza cărora s-au făcut disponibilizările s-au bazat pe factorul social și pe cel al competenței profesionale. În acest sens, a fost organizată o evaluare, apreciată cu admis/respins: "A fost o testare mai generală, legată de cunoștințele profesionale ale angajaților", ne-a spus Liliana Lazia. Directorul Bibliotecii ne-a mai declarat că nu a avut surprize neplăcute în ceea ce privește pregătirea angajaților săi, și că singurele momente neprevăzute au fost "crizele de comportament" ale unora dintre ei.
Din punct de vedere al competenței personalului bibliotecii, Liliana Lazia susține: "Oamenii noștri pot face față oricând unei evaluări, la orice nivel. Noi, ca bibliotecari, suntem evaluați periodic. Cei respinși au fost mai puțin pregătiți sau aveau condiții sociale mai bune. Considerăm că am făcut corect evaluarea".
Numărul de personal fiind redus cu 50 la sută, angajații Bibliotecii Județene sunt nevoiți să lucreze într-o singură tură, de 12 ore. De asemenea, se vehiculează zvonuri conform cărora va urma un alt val de disponibilizări, dar, în același timp, circulă și informații mai puțin credibile, conform cărora sediul Bibliotecii urmează să fie închiriat, iar specificul să-i fie schimbat.
În timp ce directorul Bibliotecii consideră că disponibilizarea a jumătate din personajul instituției este un efect inevitabil al crizei, deputatul Aledin Amet, care a lucrat, de asemenea, în cadrul Bibliotecii Județene "I.N. Roman" și care a inițiat două amendamente la legea bibliotecilor, este de părere că "se puteau găsi și alte soluții": "Nu sunt de acord cu această măsură, în alte orașe situația nu a fost atât de drastică", spune el.
Aledin Amet ne-a anunțat că, la începutul sesiunii parlamentare, va demara două inițiative legislative prin care va propune să fie luate în subordine de Ministerul Culturii Biblioteca Județeană și Opera Constanța (în cazul căreia Ministerul și-a anunțat deja oficial intenția de a o prelua). De asemenea, deputatul va susține, în același timp, proiectul de salvare a zonei peninsulare din Constanța.
Biblioteca Județeană se află în șomaj tehnic încă din mai, fiind prima instituție de cultură din Constanța care a aplicat această măsură. Sala de lectură se va redeschide pe 12 septembrie, iar sala de Împrumut Adulți funcționează deja.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3822 secunde