Decontarea navetei pentru elevi, deblocată

231
Decontarea navetei pentru elevi, deblocată - fotofonddecontareatransportuluie-1581375773.jpg

Articole de la același autor

Elevii care fac naveta la școală nu vor mai fi nevoiți să își cumpere abonament pentru a li se putea deconta transportul. Ei vor putea să își cumpere zilnic biletele de autobuz sau tren, pe care să primească banii înapoi, de la unitatea de învățământ pe care o frecventează.


Ministerul Educației a modificat regulile pentru decontarea transportului elevilor care vor să meargă la școală în altă localitate decât cea de domiciliu. Ordonanța de Urgență modifică art. 84, alin. (3) din Legea educației naționale nr. 1/2011, cu modificările și completările ulterioare, prin care este reglementată și, în același timp deblocată, decontarea navetei pentru elevi.


Ordonanța inițiată de Ministerul Educației și Cercetării reglementează decontarea navetei elevilor de nivel liceal care nu sunt școlarizați în localitatea de domiciliu. Acestora li se vor deconta cheltuielile de transport de tip navetă zilnică, pe distanțe în limita a 50 km sau li se va deconta contravaloarea a opt călătorii dus-întors pe semestru dacă locuiesc la internat sau în gazdă. Decontarea se va realiza din bugetul Ministerului Educației și Cercetării, prin unitățile de învățământ în cadrul cărora elevii sunt școlarizați, pe baza documentelor justificative, emise de operatorii de transport.


"Modificarea era imperativă pentru armonizarea legislației existente cu decizia Curții Constituționale a României, care a statuat că decontarea pe «bază de abonament» este neconstituțională, deoarece generează o diferență de tratament juridic între elevii ce pot prezenta abonament și elevii care, din diferite motive obiective, de exemplu, lipsa transportului în comun, nu pot prezenta abonament, dar pot prezenta alte acte doveditoare", a explicat ministrul Educației, Monica Anisie.


Ulterior aprobării acestei ordonanțe de urgență, Ministerul Educației și Cercetării va elabora o hotărâre de Guvern pentru stabilirea normelor metodologice de aplicare a acestei ordonanțe.


Elevii nu vor cuantum minim la burse
De asemenea, ministrul Educației a elaborat un proiect de hotărâre de Guvern prin care se va stabili un cuantum minim de 150 de lei pentru bursele elevilor. Deși binevenită această prevedere, reprezentanții Asociației Elevilor susțin că implementarea ei ar putea lăsa mii de școlari fără burse deloc. "În absența unei finanțări corespunzătoare, impunerea acestei obligații poate duce la zeci de primării care vor înceta acordarea burselor pe motiv că nu au resursele necesare, astfel elevii putând rămâne fără burse. Totodată, este în totală contradicție cu principiul echității ca toate bursele să aibă același cuantum minim, acesta fiind și unul atât de mic. Bursele pentru elevi trebuie acordate în funcție de nevoile pe care aceștia le au, iar în acest sens, bursele de ajutor social și studiu ar trebui să aibă un cuantum mai ridicat, deoarece de ele beneficiază elevii aflați în risc de abandon școlar", subliniază Mihai Tănase, președintele Asociației Elevilor din Constanța.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Miercuri, 02 Septembrie 2015
Stire din Cultură-Educație : Veste bună pentru profesorii navetiști!
Pagina a fost generata in 1.4568 secunde