Schimbări importante pentru școala profesională

Decât licențiat șomer, mai bine meșter pe șantier!

450
3
Decât licențiat șomer, mai bine meșter pe șantier! - fondscoalaprofesionala-1463503026.jpg

Articole de la același autor

Pe fondul unei piețe de muncă de-a dreptul austere în ceea ce privește angajarea de personal cu studii superiore, școala profesională începe să capete importanță pentru tot mai mulți părinți, dar și pentru politicienii care astfel găsesc o formă de atragere de… capital electoral.

Așa se face că un grup de 52 de senatori au propus modificarea Legii educației, în sensul în care elevii înscriși în învățământul profesional și tehnic cu durata de minimum trei ani să beneficieze de masă și cazare gratuite în cantinele și internatele școlare.

Propunerea are la bază și statistici care relevă faptul că rata pără-sirii timpurii a școlii din România este una dintre cele mai ridicate din Europa, respectiv de 18,1%, față de 11,2% media europeană.

La aceasta se adaugă și faptul că, în ultima vreme, tot mai mulți agenți economici au dificultăți legate de asigurarea cu lucrători calificați, care pot fi formați prin școala profesională.

"Politicienii, inspirați de propunerile noastre!"

Întrebată care este opinia sa în calitate de inspector școlar pentru învățământ profesional și tehnic, prof. Gabriela Neagu a declarat, pentru "Cuget Liber", că acest gen de discuții se poartă demult cu Ministerul Educației și presupune că politicienii au fost inspirați chiar de propunerile din… "teren".

"În județul Constanța, există deja colaborări între partenerii de practică și unitățile școlare, elevilor oferindu-li-se fie mese calde, fie transport gratuit. Este cazul, spre exemplu, la Liceul Tehnologic «Ion Bănescu» din Mangalia, unde Daewoo asigură transport gratuit pe perioada practicii, precum și suport logistic și utilități. La fel și pentru elevii de la «Axiopolis» Cernavodă, unde Centrala oferă transport gratuit până la punctul de lucru ori la Liceul Tehnologic Cru-cea. În cazul Colegiului Dobrogea Castelu, celor care urmează școala profesională și se pregătesc pentru meseria de cofetar-patiser li se oferă o masă caldă gratuită", a declarat prof. Neagu.

"Ar fi bine să se extindă și la învățământul de zi!"

Liceul TELECOM este unul dintre importanții furnizori de absolvenți cu calificările cele mai căutate.

"Nu numai pentru elevii din mediul rural ai școlii profesionale ar fi o oportunitate să li se ofere cazare și masă gratuită, ci și pentru elevii de la liceu. Pentru că din cei 760 de elevi ai școlii, cam o jumătate sunt navetiști, ceea ce ar fi benefic pentru ei. Nu mai vorbesc de oportunitatea existenței unui cămin modernizat în această zonă a orașului, centrală, dacă primăria ar reuși să finalizeze prin fonduri europene lucrările sistate, din păcate", a declarat prof. Andra Șandru, director.

Între 13 și 17 iunie, se va desfășura prima etapă de admitere în învățământul profesional de stat cu durata de trei ani. 

Comentează știrea

Dodu
18 mai 2016
Tineret,mergeti unde va e mai bine!

Este bine ca in scolile profesionale sa se puna si accentual pe limba engleze,patru ca absolventii sa se descurce mai bine in strainatate,unde la preturile europene ca la noi,vor avea salarii normale,ca la ei. Despre Daewoo,stie toata lumea cat sunt cei de acolo de ,,binevoitori''. Vor sclavi pe care sa-i stoarca si sa-i arunce cand se nimereste,ei nu considera personalul romanesc ca fiind uman,nu au nici o farama de respect pentru romani in general ,iar sefii romanesti de acolo sunt zero barat, ori cel nult slugoi josnici,fara pic de demnitate. Tinerii trebuiesc indrumati sa-si faca o viata mai buna,nu sa se sacrifice pentru orice jigodii aiurea,ca e mare pacat.

educator
18 mai 2016
profesionalism

'dacat analfabet cu diploma facultate sau liceu de firma, mai bine un muncitor profesionist!' prea usor se iau examenele la liceu, facultate sau bacalaureat; multi absolventi care nu se descurca sau nu le place, dar unii stiu sa fie impertinenti; --sugestie; salariatii sa poarte legitimatie la vedere--asa se pot evita falsurile.

muncitor
18 mai 2016
scolarizare

ce facem cu asistentele care te consulta cu 2 degete sau cu elevele de la profil pedagogic pe care nu le-a verificat nimeni daca le place munca cu copii, fara educator si invatator nu putem exista, apoi alte profesii, aproape toti vor salarii mari din prima luna; cersitul in u.e. este la liber, succes!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5707 secunde