De la plajă la muzeu. Care este atracția verii la Muzeul de Istorie

576
De la plajă la muzeu. Care este atracția verii la Muzeul de Istorie - muzeuldeistorie19-1342969762.jpg

Articole de la același autor

Temperaturile caniculare din aceste zile au mai gonit din turiștii de pe plaje către locuri mai umbroase. Și cum în Constanța nu ai prea multe variante de a petrece timpul liber ziua în amiaza mare, mulți turiști și-au îndreptat atenția către Muzeul de Istorie Națională și Arheologie sau Muzeul de Artă din Constanța.

Șarpele Glykon, din nou în "lumina reflectoarelor"
Împreună cu ghizii muzeului, curioșii au pătruns în lumea istoriei și au urmărit cu atenție indiciile și explicațiile arheologilor. Ca de fiecare dată, vedeta locației a fost Șarpele Glykon, o statuie unică pe plan mondial.
Cei prezenți au aflat că descoperirea șarpelui datează încă din primăvara anului 1962, când în Constanța a fost dezgropat un tezaur antic compus din 24 de piese lucrate în marmură, reprezentând divinități grecești, printre care și statuia șarpelui Glykon.
Șarpele este unica statuie de cult a acestei divinități cunoscută până acum în întreg Imperiul Roman iar dimensiunile și măiestria cu care a fost realizată sunt impresionante.
Afirmația că statuia se identifică ca fiind dedicată cultului zeului Glykon aparține cercetătorului Alexandru Culcer, care a publicat mai multe informații în "Apullum", anuarul muzeului județean din Alba Iulia.
Pe de altă parte, muzeografa Cecilia Pașca este de părere că "descoperirea tomitană a suscitat un viu interes, datorită aspectului insolit al monumentului. Până în prezent, ipoteza identificării șarpelui tomitan cu Glykon a fost acceptată de cea mai mare parte a cercetărilor. Totuși, unul dintre ultimele studii care s-au făcut asupra monumentului tomitan îl consideră a fi o reprezentare a Șarpelui ofit", a semnalat muzeografa Cecilia Pașca într-un studiu.

Muzeul de Artă a surprins prin culoare
Cine intră cel puțin odată în Muzeul de Artă din Constanța cu siguranță se îndrăgostește pe loc de capodoperele expuse de-a lungul holurilor sau camerelor special amenajate pentru expoziții. De data aceasta, vizitatorii muzeului au fost surprinși plăcut de un miraj cromatic semnat de Camelia Profirescu. Fiind a 25-a expoziție a artistei, ea a putut fi admirată până ieri în incinta sălii "Alexandru Ciucurencu" a muzeului. Expoziția a fost cu siguranță atracția celor prezenți, care și-au petrecut minute în șir admirând tablouri viu colorate.
Indiferent dacă au fost la Muzeul de Artă sau la cel de istorie, este un motiv bucurător că turiștii au ales să valorifice cultura constănțeană, și nu doar cluburile din stațiunea Mamaia.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3296 secunde