Mărturii fotodocumentare din Constanța veche

De la mahalaua din 1878, la dezastrul din Peninsulă

729
1
Ieri, Biblioteca Județeană "Ioan N. Roman" a fost gazda unui eveniment de-a dreptul măgulitor pentru Constanța. Orașul a fost expus în imagini, vederi și documente, exact așa cum arăta între anii 1878 - 1918.

Expoziția ce a avut vernisajul ieri poate fi vizitată timp de șapte zile de acum înainte, iar oricine dorește poate veni la bibliotecă pentru a vedea cum arăta Constanța veche, cum arăta un plan al unei clădiri în stil ecletic ori art nouveau și cum arătau diferite interioare ale unor case construite de arhitecți renumiți.

"Vernisăm o expoziție extrem de interesantă, iar propunerea a aparținut colegului nostru Constantin Cheramidoglu. În dorința de a capta atenția publicului, Constantin a venit cu o idee aparte și iată că aceasta s-a materializat într-o expoziție de excepție, cu materiale din Constanța veche 1878 - 1918. Expoziția cuprinde documente din patrimoniul Serviciului Județean al Arhivelor Naționale Constanța. Pentru această expoziție, au fost scanate și imprimate aproximativ 100 de fotografii. Sperăm să se bucure de privirile a cât mai multor constănțeni", a declarat dr. Virgil Coman, șeful Serviciului Județean Constanța al Arhivelor Naționale.

La nici câteva minute de la vernisaj, fotografiile și documentele au atras privirile tuturor invitaților, iar Constantin Cheramidoglu a explicat ce putem regăsi pe panourile expoziționale.

"Am exemplificat cu schițe cât mai multe, astfel încât să ne putem face o imagine asupra ceea ce era atunci. Nu întâmplător ne-am oprit la această perioadă a Constanței, este practic perioada când se desenează și se conturează liniile de evoluție ale orașului. Anterior, orașul era afectat puternic de dezvoltarea economică, portul mergea mai bine, însă restul era ca o mahala", a declarat Constantin Cheramidoglu.

Cei care au creat expoziția au avut parte de o surpriză de proporții atunci când din public, Alexandru Bălan, președintele filialei Dobrogea a Ordinului Arhitecților din România, s-a pronunțat foarte clar că ar dori să facă o echipă.

"Este foarte meritorie orice expoziție care înseamnă trecutul istoric, dar mai ales arhitectura și urbanistica muni-cipiului Constanța. Din păcate, în epoca aceasta a comunicărilor moderne, este o lipsă de comunicare... Ordinul Arhitecților își propune să deschidă anul acesta o expoziție cu ce înseamnă Peninsulă, ce a fost Peninsula o dată, atât cu casele vechi, cât și cu casele noi făcute în ultimul timp, și cred că ar trebui să ne unim eforturile și de câte ori aveți nevoie de efortul și sprijinul nostru vi-l acordăm cu cea mai mare plăcere, pentru că suntem interesați reciproc, să tragem un semnal de alarmă în folosul co-munității, să deschidem sensibilitatea constănțenilor asupra unor zone istorice, care în ultimul timp, prin planul urbanistic zonal, au devenit de domeniul trecutului, și chiar ca la arheologie, se vor astupa cu pământ. Arheologii când descoperă câte ceva, în loc să îl scoată la suprafață, îl acoperă la loc. Să nu facem și noi ca dânșii. Trag un semnal de alarmă, orice administrație trebuie să aibă grijă de istorie și de patrimoniu și în ultimul timp s-ar părea că acest lucru nu mai interesează pe nimeni", a declarat Alexandru Bălan.

Acesta a mai spus că noi, oamenii din Constanța, ar trebui să ne păstrăm identitatea prin patrimoniul pe care îl deținem, prin istoria vie care încă mai există în Peninsula din Constanța.

Comentează știrea

titi
1 iunie 2012
Felicitari

sincere felicitari dl. Cheramidoglu. Ma bucur ca ati reusit sa prezentati aceasta pagina a istoriei Dobrogene. Sper ca imaginile si datele sa le ragasim cat mai repede intr-o lucrare publicata dar si pe suport electronic. Nu uitati ca mai aveti si alte file din istoria orasului pe care le puteti prezenta si aveti capacitatea de a le lansa catre oameni.

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.3492 secunde