De ce au refuzat unii directori să organizeze simulări județene. Oare s-a grăbit IŞJ Constanța?

4657
1
Săptămâna viitoare, între 26 și 28 ianuarie, sunt programate să aibă loc simulările județene ale examenelor naționale pentru absolvenții claselor a VIII-a și a XII-a/ a XIII-a, o inițiativă pe termen lung a Inspectoratului Școlar Județean Constanța, prevăzută a se derula lunar.

Conform informațiilor oferite de IȘJ Constanța, pentru participarea la prima simulare județeană a evaluării naționale a elevilor de clasa a VIII-a, s-au înscris unități de învățământ reprezentând 93%, iar pentru simularea județeană a examenului de bacalaureat: 86%.

Și pentru că probabil organizatorii s-au simțit deranjați de refuzul de a se alinia la această inițiativă, ne-au fost transmise și unitățile de învățământ care nu au optat să participe la aceste simulări din luna ianuarie.

Așadar, Colegiul Naţional „Mihai Eminescu” Constanţa, Colegiul Naţional „Mircea cel Bătrân” Constanţa, Liceul Teoretic „Lucian Blaga” Constanţa și Liceul Teoretic „Ovidius” Constanţa nu vor organiza nici simularea evaluării naționale, nici pe cea a Bacalaureatului.

Alte cinci școli (Şcoala Gimnazială „Mircea Eliade” Cernavodă, Şcoala Gimnazială „Nichita Stănescu” Mereni, Şcoala Gimnazială Nr. 16 „Marin Ionescu Dobrogianu” Constanţa, Școala Gimnazială Nr. 30 „Gheorghe Ţiţeica” Constanţa, Şcoala Gimnazială Nr. 7 „Remus Opreanu” Constanţa) și Liceul Tehnologic „Nicolae Dumitrescu” Cumpăna (clasă online) nu vor organiza evaluarea națională, iar alte patru licee nu vor organiza simularea Bacalaureatului (Liceul Tehnologic „Axiopolis” Cernavodă, Liceul Teoretic „Carmen Sylva” Eforie, Liceul Teoretic „Nicolae Bălcescu” Medgidia, Liceul Teoretic Internaţional de Informatică Constanţa).

„Elevii au spus că li se pare prea repede!”

Socotită de unii drept o aroganță, mai ales că, după cum se poate observa, jumătate dintre unitățile care nu vor organiza simulări ale examenelor naționale sunt școli sau colegii considerate de elită în educația constănțeană, am dorit să aflăm care ar fi explicația acestui refuz.

Prof. dr. Vasile Nicoară, directorul Colegiului Național „Mircea cel Bătrân”: „Pentru că este o perioadă cu un crescendo al pandemiei. Pentru că am avut multe clase care au fost în online, deci elevii trebuie să mai parcurgă din materie. Apoi specificul nostru. Avem două schimburi, în două clădiri și dacă organizăm cele două simulări în aceleași zile sau doar cea de Bacalaureat, este compromisă școala în dimineața aceea. Pentru că îți trebuie spațiu, îți trebuie profesori, atunci pierdem niște ore pe care noi dorim acum să le fructificăm și în martie facem simularea națională și-apoi în luna mai simularea județeană. A fost decizia consiliului profesoral. Eu le-am propus colegilor o formulă care era mai ușor de gestionat, și anume acum în ianuarie să facem pentru clasa a VIII-a – sunt mai puțini și doar două zile, și în februarie pentru clasele a XII-a. La materia opțională încă unii copii nu s-au apucat de repetarea ei și-au planificat un timp mai lung spre sfârșitul semestrului, nu un manual cum ar fi Logica, de exemplu, și fac o repetiție finală. Dacă ar da acum nu ar folosi decât drept o formulă tehnică, adică să știe unde să scrie pe foaie, iar ai noștri au tot dat concursuri și olimpiade”.

Prof. Elisabeta Linea, directorul Liceului Teoretic „Lucian Blaga”: „Pentru că elevii au spus că li se pare prea repede. Doar ce au venit din vacanță și nu s-au mobilizat, în sensul că nu s-au apucat serios de recapitulat și știu cam care ar fi rezultatul. Mai bine mai facem orele normal și mai recapitulăm ceva și în martie mergem cu materie recapitulată. Mai sunt și copii care sunt în carantină, mai sunt și copii care au fost contactați cu persoane pozitivate Covid. Avem și colegi care sunt bolnavi și atunci, deocamdată, copiii au spus că nu are rost pentru că nu suntem pregătiți. Iar noi am ținut seama de ce au spus copiii, avem semnăturile lor. Au fost întrebați de profesori la fiecare clasă, inclusiv părinții au fost consultați și au afirmat că doar ce a început semestrul, doar ce au terminat vacanța. Cu siguranță, toată lumea va participa la simularea națională din luna martie, nici nu încape îndoială. Vom participa și la o simulare județeană, probabil la cea din luna aprilie sau cea din mai, depinde cum evoluează lucrurile. Simulările sunt extrem de importante, pentru că îi ajută pe copii să verifice cum ar reacționa și cum ar reuși ei să rezolve un anumit subiect de examen”.

Și la Liceul Teoretic „Ovidius” profesorii au consultat elevii și părinții, concluzionându-se că nu este momentul oportun pentru participarea la simulările județene ale examenelor naționale.

Prof. Mirela Stoica, director Școala gimnazială nr. 7 „Remus Opreanu”: „Am luat această decizie după ce ne-am consultat cu profesorii de limba și literatura română, dar și cu cei de matematică. Mai avem și o colegă de matematică în izolare, sunt destul de multe cazuri de infectări cu Covid, de la o zi la alta mai apar, și ni s-a părut o perioadă destul de nesigură pentru a organiza simulare. Am avut rețineri sub aspectul organizării, din cauza acestor incertitudini. În momentul în care se va reveni pe linia de plutire, să zicem, se vor organiza alte simulări și vom participa. De data aceasta ne vom interesa de subiecte și vom da o simulare pe școală, când lucrurile vor deveni oarecum mai stabile”.

Dacă ar fi să concluzionăm, și în urma altor discuții decât cele relatate, s-ar părea că IȘJ Constanța s-a cam grăbit să organizeze aceste simulări fix la câteva zile și după o minivacanță de trei zile, sperând, probabil, într-o miraculoasă mobilizare a elevilor. În schimb, profesorii s-au mobilizat și au respectat dispoziția.



Comentează știrea

alex
22 ianuarie 2022
simulari

simulare cu 30 elevi in clasa...elevii asezati cum stau la restul orelor...cate doi in banca. Supravegheati...de un profesor care, probabil avea ora la clasa... Hartie stricata+timp pierdut. Felicitari celor care au avut curajul sa nu stea precum ghiocelul...

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5753 secunde