De ce a fost închisă Biserica SFÂNTUL MINA! SCANDAL fără precedent în ARHIEPISCOPIA TOMISULUI

Marţi, 12 Martie 2013
4475
Unul dintre cele mai dragi lăcașe de cult ale creștinilor ortodocși constănțeni, Biserica Sfântul Mina, situată în parcul Tăbăcărie, și-a închis, ieri, porțile. Printr-un comunicat remis redacției de către Asociația "Așezămintele Sfântului Ma-re Mucenic Mina", se aduce la cunoștința credincioșilor care frecventau această biserică faptul că, începând cu 12 martie, va fi temporar închisă.


"Regretăm această situație de fapt, apărută în urma unei dispute inter-instituționale pe care o avem de mai mult timp cu Arhiepiscopia Tomisului. Am luat decizia și în urma discuțiilor cu duhovnicii noștri și ne rugăm bunului Dumne-zeu ca, pentru rugăciunile Sfântului Mina, să ajute în rezolvarea acestei probleme. Cei care iubim biserica Sfân-tul Mina cunoaștem menirea acestui lăcaș de cult - așe-zământ de binefacere, în orașul Constanța și dorim ca aceasta să se păstreze. Acest comunicat se dorește a fi unul pentru credincioșii care frecventează biserica Sfântul Mina din Constanța. Vă mulțumim pentru înțelegere!" Din păcate, în ciuda încercărilor noastre de a discuta cu părintele paroh Nicolae Picu, acesta nu a fost de găsit, iar unele surse afirmă că ar fi plecat în Italia, unde are un frate. 


Preotul Nicolae Picu a fost exclus din preoție


Povestea datează din toamna anului trecut, când Arhie-piscopia Tomisului a decis demararea unei cercetări la parohia Sf. Mare Mucenic Mina din Constanța. În urma acestei cercetări, a rezultat că, în calitatea sa de paroh al bisericii Sf. Mare Mucenic Mina, pr. Nicolae Picu și-a asumat dreptul de proprietate asupra bisericii și oficiului parohial, efectuând cadastrul și intabularea în favoarea Asociației "Așezămintele Sfântului Mare Mucenic Mina". Fapt ce contravine art. 181 din Statutul Bisericii Ortodoxe Române (cu caracter de lege), care reglementează fără echivoc că o biserică, imediat după sfințirea ei, trece de drept în proprietatea și folosința unităților de cult din cadrul eparhiei, cu tot cu terenul și clădirile afectate ei.


În consecință, Adunarea Eparhială, formată din 30 de membri, clerici și mireni, a decis suspendarea din preoție a pr. Nicolae Picu și deferirea lui spre judecată consistoriului eparhial, precum și demararea acțiunilor legale în instanță pentru recuperarea bunurilor. 


Caz deosebit de grav 


Asistăm la un caz mai rar întâlnit în România, catalogat de Arhiepiscopia Tomisului drept o intenție de a privatiza o biserică, lucru imposibil de acceptat, cel puțin pentru principalele religii cunoscute în țara noastră. Pe de altă parte, este cunoscut efortul extraordinar pe care părintele Nicolae Picu l-a depus încă din anii 90 când a demarat colecte impresionante, cu acordul Arhiepiscopiei, pentru a ridica un lăcaș de cult în stil maramureșean la Constanța. Și care, în anul 2000, avea să primească sfințirea mică, ca mai apoi, în 2010, să aibă loc sfințirea mare.


Conform declarației purtă-torului de cuvânt al Arhiepiscopiei Tomisului, Călin Gavrilaș, în actualele condiții va fi necesară solicitarea unei ordonanțe președințiale prin care să i se confere unui judecător puterea de a dispune punerea la dispoziția enoriașilor a bisericii "Sf. Mina" din Constanța. Articole pe aceeasi tema

Marţi, 01 Iunie 2010
Stire din Cultură-Educație : Trei religii, un singur Dumnezeu
Pagina a fost generata in 0.264 secunde