Paza elevilor, rezolvată și fără banii părinților

"Dacă nu au posturi de paznici, le dau eu în prima ședință de consiliu!"

5069

Articole de la același autor

În timp ce părinții plătesc din buzunarele proprii agenți de pază pentru școlile în care le învață copiii, statul plătește degeaba paznici de noapte care păzesc obiective cu sisteme de alarmă și gratii. Fiecare director de unitate de învățământ a făcut cum a crezut pentru a asigura securitatea elevilor pe timpul cursurilor: cei mai mulți au apelat la părinți.

Obiceiul colectării fondului școlii de la părinți a apărut din cauza lipsurilor din unitățile de învățământ, pe fondul subfinanțării cronice a Educației. În timp, banii au fost direcționați, cu sprijinul Asociațiilor de Părinți, către asigurarea protecției elevilor și cadrelor didactice. Abia după scandalul fondului școlii de la Liceul "Traian", conducerea Inspectoratului Școlar Județean Constanța a găsit o soluție pentru ca paza unităților de învățământ să fie plătită de stat, așa cum este normal, și nu de către părinți.

Astfel, în grădinițele, școlile și liceele unde sunt paznici de noapte plătiți de Ministerul Educației Naționale, programul acestora va fi modificat pentru a asigura protecția elevilor pe timpul zilei. Iar în unitățile unde nu sunt există disponibile posturi de paznici, vor fi alocate astfel încât aceștia să înlocuiască agenții plătiți de părinți pe timpul zilei.

Primele măsuri au fost luate deja la Liceul Teoretic "Traian", acolo unde inspectorul școlar general prof. Petrică Miu a dispus anularea contractului de pază achitată de Asociația de Părinți și mutarea paznicilor de noapte ziua.

"Avem, la această oră, 79 de unități școlare cu pază umană. Pentru că problema aceasta este: paza umană. Majoritatea școlilor au sisteme de supraveghere video, sisteme de alarmă, deci nu se mai justifică plata lunară a doi salariați paznici, pentru care se și plătește 25 la sută spor de noapte. Problema de fapt vizează paza umană, necesitatea prezenței paznicilor în mijlocul elevilor, la intrarea în unitățile de învățământ mai ales la cele cu program de după-amiază. Seara, când ies elevii, mai sunt indivizi dubioși care vin în preajma unităților de învățământ. În primul rând, un paznic îi împiedică să intre în curtea școlii", a declarat, pentru "Cuget Liber", șeful ISJ Constanța, prof. Petrică Miu.

Sunt școli care s-au descurcat singure

Deja în mai multe școli și licee din Constanța această soluție este folosită de ceva timp. Ceea ce naște întrebarea: De ce unii directori s-au gândit la varianta respectivă, iar alții au folosit banii părinților pentru a-și îndeplini obligația legală de a asigura paza unității, dar și a elevilor și cadrelor didactice?

De exemplu, la Școala Gimnazială nr. 5 "Nicolae Iorga", sistemele de supraveghere video au fost cumpărate din fonduri de la Primăria Constanța, iar paznicii de zi sunt plătiți de Ministerul Educației.

"Școala Gimnazială nr. 5 «Nicolae Iorga» cu structurile arondate Școala Gimnazială nr. 6 «Nicolae Titulescu», Grădinița cu program prelungit «Cip și Dale», Grădinița cu program normal «Căsuța poveștilor» beneficiază de pază asigurată de angajați din rândul personalului nedidactic al instituției, cu atestate emise de IPJ Constanța, conform organigramei aprobate prin decizia Consiliului de Administrație al unității de învățământ. Ca atare, școala nu are încheiat vreun contract de prestări servicii de pază și protecție a unității de învățământ. Sursa de finanțare pentru plata integrală a salariilor o constituie bugetul de stat (ordonator de credite Ministerul Educației Naționale, respectiv Inspectoratul Școlar Județean Constanța)", precizează directorul Școlii Gimnaziale nr. 5 "Nicolae Iorga", prof. Mihaela Niculae.

O situația asemănătoare este și la Liceul Tehnologic "Gheorghe Miron Costin", ale cărui clădiri sunt dotate cu sisteme de monitorizare și supraveghere, contractele fiind achitate de la bugetul local.

"Sumele necesare sunt virate în contul instituției de învățământ de către Primăria Constanța, în urma cererilor de alimentare de cont întocmite lunar de către serviciul contabilitate. De asemenea, în intervalul 6.00 - 22.00, de luni până vineri, paza la intrarea în instituția școlară este asigurată de doi paznici, salariații unității noastre. Sursa de finanțare pentru paznici este de la bugetul de stat", explică prof. Semra Curtomer, directorul Liceului Tehnologic "Gheorghe Miron Costin".

Inspectoratul Școlar împarte posturi de paznici

Pentru unitățile de învățământ care nu au posturi de paznici, conducerea Inspectoratului Școlar Județean are posibilitatea de a aproba angajări.

"Normarea posturilor de paznici, de îngrijitori, o face Inspectoratul Școlar, nu o face primăria. Dacă nu au posturi de paznici, atunci le dau eu în prima ședință de consiliu. Am mai dat pe ici pe colo, unde ni s-a cerut. Primăria îi poate ajuta să își pună sisteme de alarmă, dar pentru paznici situația este mai simplă, pentru că propunerile le facem în cadrul Inspectoratului Școlar", a subliniat inspectorul general Petrică Miu.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 2.4577 secunde