Cum vrea Nejdet Gevat să redea strălucirea Colegiului de Artă "Regina Maria"

1886
8
Cum vrea Nejdet Gevat să redea strălucirea Colegiului de Artă
Managerii celor două licee vocaționale ale Constanței se confruntă cu probleme diametral opuse: în timp ce prof. Andrei Szemerjai, de la LPS, nu mai face față datoriilor la furnizorii de utilități, prof. Nejdet Gevat își dorește cu tot dinadinsul să readucă prestigiul Colegiului Național de Artă "Regina Maria". 

Chiar dacă nu se compară, ca structură, cu Liceul cu Program Sportiv "Nicolae Rotaru", și Colegiul Național de Artă "Regina Maria" poate fi considerat un "colos", aproape jumătate din cele 167 de cadre didactice fiind de specialitate.

La capitolul datorii către regii, prof. Nejdet Gevat ne-a declarat că, la 1 ianuarie, Colegiul de Artă a moștenit de la RAEDPP o datorie la ENEL în sumă de 200 milioane lei vechi, dar pentru care s-au făcut solicitări de reeșalonare. "Recent, am plătit o factură de 30 de milioane lei vechi".

O foarte ingenioasă soluție s-a găsit și în ceea ce privește plata apei, fanfara RAJA manifestându-și interesul de a folosi sala "Sergiu Celibidache" pentru înregistrări, în contul facturilor pe care le emite către această instituție. "Vom încheia un protocol și poate chiar copii de-ai noștri vor colabora cu fanfara RAJA. În aceeași intenție de a încheia un acord de colaborare, am stat de vorbă și cu directorul Teatrului Național «Oleg Danovski», Daniela Vlădescu. Copiii noștri participă frecvent la spectacolele acestei instituții, dar m-am gândit să dăm o formă legală acestui parteneriat", a explicat directorul Colegiului de Artă.

Pentru elevii care își doresc să studieze un instrument, dar nu au avut părinții posibilitatea să-i ofere unul și acasă, conducerea Colegiului a decis să le pună la dispoziție pentru studiul individual suplimentar sălile, între orele 8-14, în fiecare sâmbătă, pe baza unei cereri făcute de părinte.

"Nu mi-am recunoscut liceul"

Întrebat cum a regăsit Colegiul de Artă după revenirea din Inspectoratul Școlar Județean Constanța, prof. Nejdet Gevat a declarat că nu și-a recunoscut liceul pe care îl lăsase în jurul anului 2000: "Un liceu puternic, cu elevi foarte bine cotați la nivel național, chiar și internațional. Am constatat că performanța, mai ales la muzică, scăzuse. M-a îndurerat să aflu că din pianiștii care există la nivel liceal, doar unul este capabil de performanță". Aceasta în timp ce în artă plastică și coregrafie, rezultatele au rămas constante. Unul din motive îl constituie și scăderea interesului elevilor pentru muzica clasică, ei alegând genul comercial.

În urma unei întâlniri pe care a avut-o la nivel național cu directorii de licee vocaționale de artă, a aflat că marea majoritate au doi directori adjuncți, motiv pentru care i-a propus inspectorului general prof. dr. Răducu Popescu să aibă în vedere numirea a doi adjuncți și la Colegiul "Regina Maria": "La Craiova, spre exemplu, numărul de copii și de clase este mult mai mic, dar există deja doi adjuncți. Ca manager, mă gândesc că unul dintre adjuncți trebuie să fie de cultură generală, iar celălalt director să aibă una dintre specialitățile liceului, care să coordoneze și să preia anumite domenii".

Tot printre proiectele pe care și le-a propus, se numără și evidențierea elevilor de excepție ai colegiului, la fiecare sfârșit de an școlar. Se lucrează la niște criterii care să răsplătească și efortul depus. "Îmi doresc să scot și, totodată, să stimulez elevii care se dedică și care n-au timp de pierdut. Și la cultură generală avem rezultate foarte frumoase la olimpiadele școlare, nu neapărat pe vocaționale, cum ar fi la chimie, avem la limba italiană chiar premii internaționale", a explicat profesorul Gevat.

"Vrem să preluăm clasele de desen de la Școala «Tonitza»"

În finalul discuției, prof. Nejdet Gevat ne-a împărtășit o dorință mai veche, încă de pe vremea când era inspector de resurse umane la Inspectoratul Școlar Județean Constanța: "Mă întrebam ce utilitate au acele clase suplimentare de artă existente la Școala nr. 39 «Nicolae Tonitza», având, la două străzi mai sus, un liceu de artă, cu o încadrare specifică. Propunerea mea este ca noi să preluăm acele clase, cu eventualele restrângeri de activitate, pentru că avem loc pentru toți colegii noștri cu specialitatea arte. Nu se justifică existența acestor clase în proximitatea colegiului nostru, doar pentru că acea școală poartă numele unui consacrat artist român. Nu contest valoarea profesorilor de acolo, poate unii au chiar doctorate. Înțeleg să fie astfel de clase la Medgidia, unde nu se pot deplasa copiii talentați".  

Așteptăm cu interes să vizionăm surpriza care nu ne-a fost dezvăluită legată de spectacolul realizat de elevii Colegiului de Artă și care va deschide luni, 19 noiembrie, Festivalul Național al Șanselor Tale, la Pavilionul Expozițional.

Comentează știrea

ion
14 noiembrie 2012
asa ceva nu se poate!!!

deci voi vreti sa imi ziceti ca turcu` e director la lic. de arte???? dupa spagile de la ISJ acu a ajuns sa suga si un liceu?

ion
14 noiembrie 2012
de unde stie john?

de unde sti tu domnule john? ai stat tu la fundu masinii lu` nea asta sa vezi cum se umplea la fiecare repartitie de posturi?

ion
14 noiembrie 2012
sunt chiar eu

gevat spagarul, a scapat isj-ul de pramatia asta si acum s-a lipit ca o pecingine la arte, vai de copiii si profesorii de acolo.

ns
14 noiembrie 2012
..

Daca omu a luat spaga de ce.nu l-ati fenuntat? sau va treziti vorbind? ce usor este sa arunci cu noroi din spatele calculatorului..dati date concrete si va credem..inclusiv numele dvs

ns
14 noiembrie 2012
in fapt tot gevat

nu te mai apara, ca din ce zgarmi rahatul din aia miroase mai tare. Toata lumea te stie de gloaba asa ca fa ciocu mic si baga un joc de glezne.

anonim
15 noiembrie 2012
shhh

Este un om si un profesor minunat ! Nu mai criticati voi atata timp cat nu stiti nimic ;) Mi-a fost profesor si stiu ca este un om corect ;) Nu mai bagati oameni cu adevarat oameni in oala cu totii care fura si iau spaga;) Eu il sustin sa schimbe soarta liceului... Este un liceu de renume si o sa ajunga jalnic din cauza unor depravati!

un prof.de discipl.tehnice MEDGIDIA
19 noiembrie 2012
FALS

SUNTETI FALSI ,PE ACEST OM IL CUNOSC DE 26 DE ANI ,AM OCUPAT POSTUL NUMAI SI NUMAI IN URMA UNUI CONCURS SI SLAVA DOMNULUI AM DESTULE CONCURSURI , NUMAI ASA AM REZISTAT SI REZIST IN INV.AICI VA DATI CU PAREREA NUMAI CEI CARE VRETI SA OCUPATI UN POST FARA CONCURS SI ATUNCI DATI VINA PE SPAGA PTR, CA D-NUL INSP GEVAT NU TOLEREAZA ASA CEVA , CUM CREDETI CA UN OM CU ATATA EXPERIENTA AR ACCEPTA ASA CEVA ?PROF.ING.SALIM M . MEDGIDIA.

un prof.de discipl.tehnice MEDGIDIA
19 noiembrie 2012
FALS

SUNTETI FALSI ,PE ACEST OM IL CUNOSC DE 26 DE ANI ,AM OCUPAT POSTUL NUMAI SI NUMAI IN URMA UNUI CONCURS SI SLAVA DOMNULUI AM DESTULE CONCURSURI , NUMAI ASA AM REZISTAT SI REZIST IN INV.AICI VA DATI CU PAREREA NUMAI CEI CARE VRETI SA OCUPATI UN POST FARA CONCURS SI ATUNCI DATI VINA PE SPAGA PTR, CA D-NUL INSP GEVAT NU TOLEREAZA ASA CEVA , CUM CREDETI CA UN OM CU ATATA EXPERIENTA AR ACCEPTA ASA CEVA ?PROF.ING.SALIM M . MEDGIDIA.

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.2546 secunde