Cum va arăta noul Delfinariu de la Constanța - Galerie Foto

703

Articole de la același autor

De ceva vreme, părinții și bunicii care ajung în zona Complexului Muzeal de Științe ale Naturii (CMSN) din Constanța întreabă în stânga și-n dreapta ce se întâmplă cu "bătrâna" clădire a Delfinariului, care datează din anul 1973, an din care construcția nu a mai cunoscut decât mici modernizări și reamenajări.


Cu toate că șantierul s-a pus în mișcare în urmă cu câteva săptămâni, ieri, a demarat oficial una poate dintre cele mai mari investiții din domeniul obiectivelor turistice ale Constanței, care va schimba fața, dar și confortul oferit de punctul de maximă atracție din sezonul estival.


Valoarea totală a proiectului ce urmează a fi finalizat la sfârșitul lunii aprilie 2015 este de aproape 13 milioane lei, din care valoarea contractului de construcție semnat cu SC Mobitom SA ajunge la circa 10 milioane.


În urma acestor lucrări, Delfinariul își va dubla capacitatea, celor 600 de locuri adăugându-li-se alte 783 de locuri noi, dintre care șase pentru persoanele cu handicap. 1.720 mp de panouri tristrat vor acoperi incinta, care va mai fi prevăzută cu un lift special hidraulic pentru persoanele cu dizabilități, instalație de ventilație-climatizare, instalație dezumidificatoare de aer, cu mașină frigorifică.


Spectacolele din vara 2014, în bazinul mic


Dr. Adrian Bâlbă, directorul Complexului, se arăta ieri extrem de încântat: "O extindere excelentă, care ne va dubla capacitatea de primire a turiștilor și în condiții excelente de vizionare. De aceleași condiții bune se vor bucura și animalele, care sunt principalul nostru deziderat de bunăstare. Dar și condiții foarte bune pentru a ne realiza cercetările științifice vizavi de acești delfini. Vom avea un sezon vara aceasta în care vom ține delfinii doar în bazinul mic, acoperit. Dar deja sunt pregătit să ofer alte atracții turiștilor".


Dr. Nicolae Papadopol, directorul științific al CMSN: "Este o surpriză frumoasă pentru anul 2014, pe care unii dintre noi o așteaptă de decenii. După ce ne-am lăudat în anii de început că suntem primul Delfinariu din spațiul Pontic, în curând vom putea spune că suntem unul din spațiile moderne de la Marea Neagră și o să avem mândria nedisimulată că avem un Delfinariu cu mult mai frumos și mult mai adaptat realității în comparație cu colegii din Bulgaria. Ne scapă de o mare problemă și vom avea posibilitatea să folosim cele două bazine în mod corespunzător. Mă bucur enorm că vom căpăta un spațiu de expunere mărit, de 300 mp, ceea ce înseamnă că vom pune în valoare depozitele foarte grozave pe care le deținem, cu colecții de organisme marine de peste tot din lumea aceasta și ne putem mândri că am putea face un mic ocean planetar". 


Întrebat dacă intenționează achiziționarea unui nou delfin, directorul Bâlbă a declarat că, deocamdată, este în căutări, dar până nu vor fi gata noile bazine nu va aduce un nou exemplar. "Ne vom lupta să găsim în Europa, pentru că din Asia nu e economic să aduci un singur delfin pe calea aerului. Nu aduc al treilea delfin până nu avem bazinul gata, pentru că noi vrem ca animalele să fie în condiții de habitație perfectă, bună pentru ele, după care le oferim și vizitatorilor suplimentar ceva. Intenționăm să aducem și alte foci sau specii de pinguini. 


Am în planul managerial și o variantă de parteneriat public-privat pentru realizarea unui nou bazin".
Și apropo de exemplarul decedat, asigurat pentru suma de 120.000 euro, Complexul Muzeal a primit, deocamdată, din partea asiguratorului doar două din cele patru tranșe, fiecare în valoare de 30.000 euro.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.6142 secunde