Cum sunt percepute adevărul sau libertatea din perspectivă teologică și filosofică

178

Articole de la același autor

Universitatea "Ovidius" din Constanța a găzduit, săptămâna aceasta, lucrările celei de-a V-a ediții a Conferinței Internaționale "Religie-Cunoaștere-Societate", care s-au derulat sub titlul "Concepții despre libertate în lumea Post-adevăr", abordate din perspective religioase și filosofice. Lucrările au fost deschise de IPS Teodosie, arhiepiscopul Tomisului, prorectorul Carmen Elena Maftei și prof. dr. Bogdan Moise, decanul Facultății de Teologie. 


Organizatorul Conferinței și al Cercului de Istoria și Filosofia Religiilor "Mircea Eliade" din cadrul Facultății de Teologie din cadrul universității de la malul mării, diac. lect dr. Ioan Dura, consideră că era necesară o abordare a concepției de post-adevăr într-un cadru internațional, deoarece termenul, deși introdus din 2016 în Oxford Dictionary, nu a fost abordat în mediile academice românești. 


Printre participanți, s-a aflat și John Farina, profesor asociat de studii religioase la Universitatea "George Mason" din SUA, care a vorbit despre reforma socială în contextul politicii globale, evidențiind faptul că națiunile sunt chemate să salveze umanitatea în modul organic-social, pentru nu ajunge la dezordine, iar această refacere nu poate fi făcută în absența legăturii cu Dumnezeu. 


Totodată, Radu Carp, profesor la Facultatea de Științe Politice a Universității din București, a abordat o temă extrem de actuală privind secularizarea din Europa, în baza cercetărilor efectuate sub egida "Pew Research Center", dar și despre recenta contribuție a lui Olivier Roy la ideea tot mai vehiculată a auto-secularizarii creștinismului.
La conferință, au fost prezentate numeroase comunicări științifice, ce vor face obiectul unui volum dedicat acestei ediții la care au participat cadre universitare sau cercetători din 14 state, dintre care amintim SUA, România, India, Pakistan, Italia, Grecia, Liban, Spania etc. 
Temele abordate au fost centrate pe ideea de libertate, adevăr, cunoaștere, revelație în actualitate, prezentate din perspectivă teologică și filosofică. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.6367 secunde