Cum se pot înscrie la universitate picații de la Bacalaureat

226
1
Cum se pot înscrie la universitate picații de la Bacalaureat - inscrierilauniversitati-1410368668.jpg

Articole de la același autor

Ministerul Educației a publicat în Monitorul Oficial metodologia de care universitățile mai aveau nevoie pentru a începe efectiv să înscrie la cursuri tineri fără diploma de Bacalaureat. Marți seară, în Monitorul Oficial, a apărut Ordinul nr. 4.542 din 8 septembrie 2014 pentru aprobarea Metodologiei-cadru privind organizarea și funcționarea învățământului terțiar non-universitar, organizat la nivelul colegiilor din cadrul instituțiilor de învățământ superior acreditate, în anul școlar 2014-2015. Ordinul este semnat de către ministrul Educației Naționale, Remus Pricopie, și de către secretarul de stat pe cercetare, Tudor Prisecaru. Metodologia prevede că aceste colegii vor avea o durată de unu până la trei ani, "în funcție de complexitatea calificării și de numărul de credite dobândite". Concret, la articolul 44 al Legii Educației naționale au fost adăugate o serie de alineate. "(7.1) Pentru anul școlar 2014-2015, colegiile din cadrul instituțiilor de învățământ superior de stat pot organiza învățământ post-liceal doar finanțat integral de către solicitanți. (7.2) Începând cu anul școlar 2015-2016, cifra de școlarizare și mecanismul de finanțare pentru învățământul postliceal, organizat la nivelul colegiilor din cadrul instituțiilor de învățământ superior de stat, se aprobă prin hotă-râre a Guvernului. Finanțarea de bază pentru colegiile din cadrul instituțiilor de învățământ superior de stat se asigură la nivelul standardelor de cost pentru învățământul pre-universitar". 


Ministerul nu precizează care este nivelul de calificare pe care îl primesc absolvenții acestor colegii, fără diplomă de Bacalaureat. 
"Calificările profesionale/ocupațiile corespunzătoare nivelului de cali-ficare sunt conforme celor men-ționate în Registrul Național al Calificărilor - RNC, care se aprobă prin hotărâre a Guvernului. Până la aprobarea RNC, se utilizează nomenclatoarele calificărilor profe-sionale pentru care se asigură pregătirea prin învățământul preuni-versitar", se arată în ordin. 


Într-un recent interviu, prof. univ. dr. Sorin Rugină, rectorul Universității "Ovidius", anunța că intenționează ca, de la anul, să introducă și această formă de învățământ, după o consultare prealabilă a tuturor facultăților.


La Universitatea "Andrei Șaguna", după cum ne-a declarat prorector Andra Seceleanu, zilele acestea va avea loc o ședință de Senat, în cadrul căreia va fi pusă în discuție înființarea unui colegiu postliceal, mai ales că termenul limită este 20 octombrie.  "Documentația o aveam pregătită încă din anul 2012, atunci când am avut solicitări din partea câtorva licee constănțene de a înființa această formă de învățământ", a mai adăugat prorectorul. Spre deosebire de postlicealele din sistemul preuniversitar, se pare că această găselniță a Ministerului Educației de a înființa în cadrul universităților colegii va prinde mai bine la candidații fără bac, care se gândesc, probabil, și la baza materială, dotări și profesorii cu doctorate în științe. Dar mai ales la po-sibilitatea de a trece anul II de facultate imediat ce au promovat Bacalaureatul. 


Comentează știrea

corina
2 martie 2015
oferte

Cea mai noua oferta de lucru! Foarte multi oameni s-au convins de seriozitatea noastra! NU este necesara niciun fel de experienta! Oferim curs gratuit si complet de instruire de la zero! Selectam urgent dezvoltatori de proiect pentru piata nationala si mondiala. Plata castigurilor realizate este garantata prin contract legal. Se lucreaza part-time (in timpul liber) sau full-time, la alegere. Cerem seriozitate maxima si dorinta de a invata ceva absolut nou si de viitor. Va oferim alte detalii dupa ce trimiteti textul "Info" la adresa de email: [email protected]

Articole pe aceeași temă

Sâmbătă, 06 Septembrie 2014
Stire din Cultură-Educație : Dezastru la Universitatea "Ovidius"
Pagina a fost generata in 0.417 secunde