Cum justifică Funeriu retrogradarea UMC

Joi, 29 Septembrie 2011, 20:54
2741
Vizita de lucru, de ieri, de la Constanța a ministrului Daniel Funeriu a fost motivată de nemulțumirea conducerii Universității Maritime cu privire la cotarea în topul academic la categoria "universități centrate pe educație", respectiv pe locul cinci. Aceasta în timp ce Academia Navală "Mircea cel Bătrân" din Constanța este clasificată drept "universitate de educație și de cercetare științifică", la fel ca și Universitatea "Ovidius" din Constanța.

După ce a purtat discuții atât cu rectorul, cât și cu cadrele universitare referitor la modalitățile concrete de îmbunătățire a activității, atât pe partea de predare, cât și pe partea de cercetare și pe toate palierele de dezvoltare pe care universitatea le poate avea, ministrul Educației a ținut să precizeze că această vizită de lucru este "neprotocolară". 

"Am dorit să vizitez această universitate, acum, înainte de începerea anului universitar, pentru a vedea la fața locului, dar mai ales pentru a da un semnal. Universitățile care produc rezultate și care produc absolvenți bine pregătiți pentru piața muncii vor avea tot sprijinul Ministerului Educației", a declarat Funeriu.

Cât despre "durerea" celor de la UMC, Funeriu a precizat: "Această clasificare nu se vrea o ierarhizare, ci o constatare a misiunii specifice pe care o poate duce la bun sfârșit orice universitate. O componentă importantă a clasificării a constituit-o activitatea de cercetare. Am căzut de acord să gândim un plan de dezvoltare instituțională pe termen lung, care să cuprindă ca element principal calitatea resursei umane". Același ministeriabil a mai explicat sensul clasificării UMC astfel: "Faptul că această universitate este centrată pe educație, nu înseamnă că este de slabă calitate. Înseamnă că este o universitate a cărei misiune este educația și poate mai puțin partea de cercetare".

Și pentru că tot era la capitolul universitar, legat de apropiatele alegeri în conducerile universităților, mesajul ministrului a fost: "Universitățile României nu se mai pot dezvolta dacă se men-ține aceeași politică a mandarinatului, a alegerilor prietenilor de către prieteni. Menirea unei universități nu este de a da funcții de con-ducere unor persoane, doar pentru ca fiecare să fie șef într-o anumită structură. Eficiența managerială va fi criteriu de finanțare, care va fi cuantificată prin raportul dintre numărul de funcții de conducere și numărul total de funcții".


Articole pe aceeasi tema

Pagina a fost generata in 0.4412 secunde