Cum justifică Funeriu retrogradarea UMC

2852
5
Cum justifică Funeriu retrogradarea UMC - danielfuneriu33-1317318884.jpg

Vizita de lucru, de ieri, de la Constanța a ministrului Daniel Funeriu a fost motivată de nemulțumirea conducerii Universității Maritime cu privire la cotarea în topul academic la categoria "universități centrate pe educație", respectiv pe locul cinci.
Aceasta în timp ce Academia Navală "Mircea cel Bătrân" din Constanța este clasificată drept "universitate de educație și de cercetare științifică", la fel ca și Universitatea "Ovidius" din Constanța.


După ce a purtat discuții atât cu rectorul, cât și cu cadrele universitare referitor la modalitățile concrete de îmbunătățire a activității, atât pe partea de predare, cât și pe partea de cercetare și pe toate palierele de dezvoltare pe care universitatea le poate avea, ministrul Educației a ținut să precizeze că această vizită de lucru este "neprotocolară". 


"Am dorit să vizitez această universitate, acum, înainte de începerea anului universitar, pentru a vedea la fața locului, dar mai ales pentru a da un semnal. Universitățile care produc rezultate și care produc absolvenți bine pregătiți pentru piața muncii vor avea tot sprijinul Ministerului Educației", a declarat Funeriu.


Cât despre "durerea" celor de la UMC, Funeriu a precizat: "Această clasificare nu se vrea o ierarhizare, ci o constatare a misiunii specifice pe care o poate duce la bun sfârșit orice universitate. O componentă importantă a clasificării a constituit-o activitatea de cercetare. Am căzut de acord să gândim un plan de dezvoltare instituțională pe termen lung, care să cuprindă ca element principal calitatea resursei umane". Același ministeriabil a mai explicat sensul clasificării UMC astfel: "Faptul că această universitate este centrată pe educație, nu înseamnă că este de slabă calitate. Înseamnă că este o universitate a cărei misiune este educația și poate mai puțin partea de cercetare".


Și pentru că tot era la capitolul universitar, legat de apropiatele alegeri în conducerile universităților, mesajul ministrului a fost: "Universitățile României nu se mai pot dezvolta dacă se men-ține aceeași politică a mandarinatului, a alegerilor prietenilor de către prieteni. Menirea unei universități nu este de a da funcții de con-ducere unor persoane, doar pentru ca fiecare să fie șef într-o anumită structură. Eficiența managerială va fi criteriu de finanțare, care va fi cuantificată prin raportul dintre numărul de funcții de conducere și numărul total de funcții".

Comentează știrea

serban
30 septembrie 2011
hahaha

Conducerea UMC traieste in afara realitatii academice la nivel european si mondial. Cei care cred ca doar cladirile si dotarea laboratoarelor sunt suficiente pentru a aspira la mai mult n-au nimic in cap si asta demonstreaza ca n-au invatat nimic din cei 4-8 ani de mandat. Pacat ca se duce la dracu renumele scolii de marina din Romania si UMC este primul vinovat pentru asta.

Ardeal plin de DobiBoci
30 septembrie 2011
Diplome pe banda rulanta

1.UMC este un S.R.L (S.A.) -actul de infiintare a fost semnat de P.Roman pe picior(real,nu figurativ)..2. Exista Academia Navala recunoscuta.3.Si, ca orice SRL din tara(vezi si alte asa zise facultati particulare),sunt create pentru a lua bani de la tantalai , a le da "Diplome"(tantalailor)4.Mai discutati si cu comandantii de nave(cati mai sunt)-vizavi de pregatirea acestor tanta..cu diploma

Nicu G
30 septembrie 2011
UMC E DIN ... ROMANIA!

De ce UMC ar fi diferita de ceea ce se intampla in Romania de azi? Acolo sunt profesori care i-au spaga, trec studentii pe pile, iar studentii nu vor sa invete, chiulesc de la ore. Absolventii lor sunt la fel de slabi ca cei de la ASE, Ovidius, Saguna, Spiru, etc. Faptul ca este o universitate maritima e un dezavantaj pentru ca absolventii si cadeti se duc pe mare si ne fac tara de rusine! Daca la UMC s-ar face carte cum trebuie si nu s-ar lua spaga, ar trece 10 studenti din 200! Nu cred ca asta ar conveni studentilor, familiilor lor si ...rudelor! Oameni buni, traim in tara noastra, nu in Germania sau Japonia! La Academia Navala e la fel, dar au mai putini studenti si acolo armata ascunde gunoiul sub pres, doar nu credeti ca acolo nu exista! UMC e pe locul 3 pentru ca rectorul nu a dat spaga la ARACIS si i-a tratat "de sus" pe inspectorii care i-au verificat. Asa se zice prin urbe! Nici macar nu a contestat rezultatul controlului, asa ca e clar de ce!

cadet
30 septembrie 2011
umc si spaga

de ce nu i-au spus ministrului si de spagile pe care le platesc studentii care naviga in timpul anului scolar? de sutele de euro pe care le incaseaza profesorii pentru a promova examenul? cat costa un cinci fara sa fii dat nicidoata la scoala, domnule Panait?

student
2 octombrie 2011
nu generaliza!!!

de ce spuneti ca in general studentii de la umc nu invata...ca nu se duc la ore,eu sunt unu din cei care frecventeaza cursurile(care nici nu sunt obligatorii) si primesc si bursa de merit.Ideea e ca sunt studenti la UMC care chiar invata si vor sa fie profesionisti chiar daca sunt doar 10% din total...dar important e ca EXISTA

Articole pe aceeași temă

Miercuri, 28 Septembrie 2011
Stire din Cultură-Educație : Ce fraude se fac cu manualele la Constanța
Pagina a fost generata in 1.087 secunde