Cum întâmpina Constanța acum 100 de ani Crăciunul

1254
Cum întâmpina Constanța acum 100 de ani Crăciunul - anii1900111355849311-1355914821.jpg

Articole de la același autor

Cum era întâmpinat Crăciunul la Constanța, acum 100 de ani? După ce a citit de prin arhive tot felul de acte și articole - mărturii de epocă, Doina Păuleanu a putut să ne ajute să revedem puțin din atmosferă. Toată Constanța era ornată, erau beculețe aprinse peste tot, o forfotă generală. Se cumpăra, se pregătea, se gătea… Oamenii se înțelegeau unii cu alții, deși erau atâtea naționalități. Povestește Constantin Sarry cum copiii porneau din casă-n casă, prin cârciumi și chiar prin cafenelele turcești, la colindat. Cu Steaua, că acesta era colindul. Era o atmosferă festivă, oamenii se bucurau, se ajutau, cei mai avuți mergeau la serate dansante, dar nu-i uitau nici pe ceilalți mai puțin avuți cărora le ofereau pachete cu îmbrăcăminte sau stofe, de Crăciun.


Era mare sărbătoare, arcul de triumf era montat și împodobit cu ghirlande și crengi de brad. Plutea în aer bucuria, deschiderea față de aproape. Crăciunul era o mare sărbătoare, iar dacă mai cădea și un fulg de nea, atunci era ca-n basme. Lumea mergea la biserică, apoi trecea fiecare pe la vecini să-i salute și bineînțeles că nu se puteau duce cu mâna goală. Indiferent dacă vecinii erau greci, armeni, turci sau tătari. Oamenii erau mult mai puțini și chiar formau o comunitate. Crăciunul era atunci sărbătoarea principală, nu Anul Nou. Mai târziu, în vremea comuniștilor, ca să se treacă repede peste Crăciun, s-a scos în evidență Revelionul.


Arcul de triumf era instalat și împodobit și el de Crăciun, cu ghirlande și crenguțe de brad. Arcurile de triumf se montau în zona veche a orașului cu diferite ocazii de sărbătoare: de Crăciun, la Ziua Independenței, la venirea Regelui, la inaugurarea Portului, la venirea Țarului… Erau arcuri butaforice. Făcute din lemn și pânză, care se acopereau cu ghirlande și crengi sau flori - în funcție de sezon. "Am găsit numeroase comenzi și bonuri de la dulgheri, florari, croitori… cu alte cuvinte erau consumabile. După ce se consuma evenimentul, arcurile se strângeau, scândurile și pânza se depozitau până la următoarea ocazie".


Despre arcurile de triumf și decorarea orașului a scris Petre Grigorescu, publicist constănțean, o povestioară savuroasă - critică la adresa primarului de atunci, Eustațiu Schina, care, cu ocazia botezului vapoarelor "Regele Carol I" și "Principesa Maria", în seara dinaintea marelui eveniment la care erau așteptați și majestățile lor, "a semnat contractul pentru picturarea celor 7 arcuri de triumf pentru suma de 4.000 de lei".


Mai departe Petre Grigorescu citează un articol din Adevărul. "Arcuri de triumf. Constanța. Regele (înaintea unui arc de triumf). «Mă rog, domn primar, pentru ce atâtea capite de bou? Este cap di bou marca la județ?»" Primarul îi dă un ghiont zugravului. Acesta ridică din umeri spunând c-așa a fost ordinul. Un consilier se bagă în vorbă spunând de fapt că s-a convenit pentru punerea portretelor regale la arcuri. Regele e uluit. Sturdza dându-i un vânt consilierului îi explică M.S. că, de fapt, consilierul vrea să spună că nu știe ce caută capetele de bou acolo. Regele se încruntă a nemulțumire. Ajunge și arhitectul, iar prefectul, "în timp ce-i arată arcul de triumf cu portretele regale înconjurate de vulturi pe o parte și capetele de boi pe partea cealaltă, îl întreabă: «Ce-i cu astea?» Arhitectul răspunde nedumerit: «Portretele Majestății Sale…» Regele furios dă să plece. Prefectul: «Nu alea, boule, capetele de bou de pe partea asta!» La care Regele se întoarce spunându-le: «Lăsați, lăsați domnul prefect, am înțeles. Zugrav bou, arhitect bou… (domnului Sturdza). Prea mult bou aici la Constanța. Un cetățean: «Apoi e târg de vite aici maiestate» Alt cetățean: «Și vin din toată țara!»" Văzând toată comedia care s-a încins, fanfara începe un "marș teribil" care stinge conversația. 


După ce o redă în cartea sa, Doina Păuleanu ne asigură că această scenă a fost imaginată de publicistul Petre Grigorescu, care voia a demonstra nepotrivirea primarului Eustațiu Schina cu funcția în care a fost investit, deoarece în paginile anterioare ale ziarului, ziaristul a relatat amănunțit trecerea suveranului prin piața Ovidiu. Însă ne oprim aici că întâmplarea ne depărtează de Crăciun și ne apropie de alegeri și nu vrem asta. Încercăm să rămânem în atmosfera aceea cu arcuri de triumf pavoazate, luminițe, brazi împodobiți, bucurie și colindători. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Luni, 17 Decembrie 2012
Stire din Cultură-Educație : Concert special de Crăciun
Miercuri, 19 Decembrie 2012
Stire din Eveniment : Poliția Română, la datorie de Crăciun
Marţi, 18 Decembrie 2012
Stire din Economie : O, brad frumos și... scump!
Pagina a fost generata in 1.1593 secunde