Cum începe școala la Constanța. Scenariul verde, dar unde băgăm toți elevii?

992
Județul Constanța a primit undă verde pentru a deschide anul școlar în condiții aproape normale. Rata de incidență a infecției cu SARS-CoV-2 situează unitățile de învățământ în scenariul verde. Însă, dacă pe hârtie stăm bine, la fața locului, în numeroase școli și grădinițe, este exclus ca toți copiii să vină odată la școală, din cauză că nu se poate respecta măsura de distanțare socială.



Direcția de Sănătate Publică a Județului Constanța a anunțat, ieri, că, din punct de vedere al numărului de infectări cu noul coronavirus, județul Constanța poate începe anul școlar în scenariul verde, cu participarea zilnică a tuturor preșcolarilor și elevilor în unitățile de învățământ, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție. Cu toate acestea, din cauza spațiilor reduse, în foarte multe școli și grădinițe, se va lucra cu efectivele de elevi reduse, în sistem hibrid, prin rotație.

"La nivelul județului Constanța, avem o incidență de 0,49, deci stăm bine, suntem pe un scenariu verde, per total județ. Din păcate, avem o singură localitate, Cuza Vodă, care are o incidență de 3,49, cu 12 infectați la aproximativ 4.000 de locuitori. Aici Inspectoratul Școlar Județean va decide cum anume se va lucra", a anunțat directorul DSP Constanța, Cristina Schipor.

Astfel, mâine este ultima zi în care unitățile de învățământ vor transmite către ISJ și DSP, propunerea aprobată prin consiliu de administrație, cu privire la scenariu sau scenariile adoptate pentru începerea anului școlar. "Aceste scenarii vor fi însoțite și de o procedură proprie de organizare a activităților din unitatea de învățământ, începând cu 14 septembrie. Ulterior, pe data de 10 septembrie, Comitetul Județean pentru Situații de Urgență trebuie să aprobe aceste propuneri de scenarii", a precizat inspectorul școlar general, prof. Sorin Mihai.

De altfel, acesta i-a convocat astăzi pe toți directorii de unități de învățământ la o ședință de lucru, la care va participa și prefectul George Niculescu, dar și șeful DSP, Cristina Schipor.

Cadru medical pentru triaj, în fiecare unitate școlară

Directorul DSP Constanța a admis că, în prezent, nu există medic sau asistent medical în toate unitățile de învățământ din județul Constanța. "Recent, a fost emis Ordinul 1.456/25 august 2020, prin care Ministerul Sănătății a reglementat faptul că autoritatea locală are obligația să facă un contract cu medicul de familie din localitate. În acest sens, fiecare școală ar trebui să aibă un cadru medical, fie că este asistent, fie că este medic, prin care să poată să facă triajul epidemiologic", a subliniat Cristina Schipor.

În prezent, conducerea ISJ și conducerea DSP Constanța lucrează la elaborarea unei proceduri comune prin care să fie reglementat modul cum se va acționa atunci când vor începe să fie depistate cazuri pozitive în școli. Dacă un elev dintr-o clasă va fi depistat pozitiv, cursurile față în față vor fi suspendate o perioadă și se vor desfășura exclusiv online. "În cazul în care vom avea cadre didactice depistate pozitiv, dacă le va permite starea de sănătate, vor trece pe activități online de învățare. Dacă nu le va permite starea de sănătate și vor fi în concediu medical, vom găsi înlocuitori pentru acele ore pe care ar fi trebuit să le aibă la clasă", a explicat inspectorul școlar general.

Controale în școli

De asemenea, începând de astăzi, vor fi demarate verificări la unitățile de învățământ din județ, mai ales în cele care nu au încă grupuri sanitare racordate la rețeaua de apă curentă, dar și acolo unde sunt dificultăți legate de conectivitatea la internet. "Vom organiza echipe mixte, cu reprezentanți ai DSP și inspectori școlari, care se vor deplasa în unitățile de învățământ pentru a verifica stadiul pregătirilor pentru noul an școlar", a mai spus șeful ISJ Constanța.

Acesta a lansat un apel către părinți să se informeze asupra modului cum se vor desfășura cursurile și să își trimită copiii la școală. "Dorim să comunicăm permanent și să mai eliminăm din temerile părinților și să înțelegem că este important să începem școala, pentru că accesul echitabil la educație trebuie pus în balanță, într-adevăr, și cu situația epidemiologică, dar este necesar și să revenim în școli, pentru că, de fapt, aceasta este singura modalitate prin care reușim să ne conectăm cu adevărat la sistemul educațional", a precizat prof. Sorin Mihai.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5917 secunde