Cum îl omagiază cumpănenii pe Eminescu

Luni, 14 Ianuarie 2019
199
Primăria și Consiliul Local al comunei Cumpăna, în colaborare cu Liceul Tehnologic "Nicolae Dumitrescu" din localitate vă invită la deschiderea programului activităților culturale ale anului 2019, care încep cu omagierea marelui poet național Mihai Eminescu. Astfel, marți, 15 ianuarie, vor fi celebrați cei 169 de ani de la nașterea Luceafărului poeziei românești și nouă ani de la marcarea Zilei Culturii Naționale.


Activitatea se va desfășura începând cu ora 10.30, în incinta Casei de Cultură Cumpăna, sub titulatura "Dor de Eminescu". 


"Pentru noi, Eminescu nu este numai cel mai mare poet al nostru și cel mai strălucit geniu pe care l-au zămislit pământul, apele și cerul românesc. El este, într-un anumit fel, întruparea însăși a acestui cer și a acestui pământ, cu toate frumusețile, durerile și nădejdile crescute din ele. Recitindu-l pe Eminescu, ne reîntoarcem, ca într-un dulce somn, la noi acasă. Mircea Eliade spunea că, dacă poporul român ar dispărea și ar rămâne o singură carte a lui Eminescu, o să se știe cine a fost neamul ăsta. Conștiința românească se trage toată din Eminescu. 


Mihai Eminescu este Oda Patriei, Psalmul Neamului și Doina Națiunii Daco-Române, e cel dintâi român al cărui creștet primește binecuvântarea din cer, dar ale cărui picioare sunt înfipte până la glezne în pământul strămoșesc, un patriot pentru care «Trăiască nația!» era singurul salut", a declarat primarul localității, Maria Gâju. 

Articole pe aceeasi tema

Pagina a fost generata in 0.2772 secunde