Cum a ajuns Universitatea "Andrei Șaguna" fereastră a Shanghai-ului

417
Cum a ajuns Universitatea
În perioada 17-19 iulie, s-a desfășurat, la Shanghai, aniversarea a 10 ani de la debutul programului "Window of Shanghai", în paralel cu cea de-a șasea ediție a SILF (Shanghai International Library Forum), la care au fost prezenți 73 de delegați ai ferestrelor din lume, printre care și prof. univ. dr. Aurel Papari, președintele Universității "Andrei Șaguna" și al filialei Asociației de Prietenie cu R. P. Chineză, alături de cei peste 200 de colegi din China.

Dar ce sunt aceste ferestre? În 2002, Biblioteca din Shanghai a inițiat, cu sprijin guvernamental, Programul "Window of Shanghai", prin care înființa centre de documentare în biblioteci, universități sau asociații de prietenie din lume, donând anual fiecărui centru sute de volume, în limbi de circulație internațională, acoperind teme diverse: istorie, economie, mediu, politică, medicină, filosofie, cultură și civilizație. În 10 ani au fost des-chise, în mai multe țări, 80 de astfel de ferestre (din care 14 în Europa), ele devenind o veritabilă platformă de prietenie și un model unic pentru schimburile culturale între Shanghai și restul lumii.

În România, Shanghai a deschis o fereastră în 2008 la Constanța, la Universitatea "Andrei Șaguna", alegerea locației având la bază mai multe argumente: Constanța și Shanghai sunt orașe înfrățite; Consulatul General al Chinei la Constanța a nominalizat Universitatea "Andrei Șaguna" în anul 1999, pentru a derula programe cultural-științifice și a desfășura schimburi culturale între cele două orașe, în colaborare cu Shanghai Friendship Promotion Foundation; la Universitatea "Andrei Șaguna" funcționează, din anul 2000, o Asociație de Prietenie cu R. P. Chineză, care a inițiat și dezvoltat parteneriate academice și culturale și care organizează anual numeroase activități culturale dedicate Chinei; la Constanța funcționează un Consulat General al Chinei extrem de activ, care sprijină dezvoltarea relațiilor între cele două orașe; Universitatea "Andrei Șaguna" a fost inclusă în programul vizitei la Constanța, în anul 2004, a Excelenței Sale Hu Jintao, președintele R. P. China. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3952 secunde