Cum a ajuns Tomisul cunoscut în toate colțurile lumii

734
Cum a ajuns Tomisul cunoscut în toate colțurile lumii - muzeuistoriegf91319557506-1319633142.jpg
Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța se află, în această perioadă, în centrul unor proiecte inedite, care vor conferi o nouă dimensiune și vizibilitate descoperirilor și civilizației din antica cetate Tomis. Este vorba despre o "virtualizare" a tot ceea ce înseamnă descoperiri reprezentative din spațiul dobrogean.

Primul proiect se numește "Incursiuni virtuale în istoria antică" și se desfășoară în parteneriat cu Consiliul Județean Constanța în perioada august - noiembrie 2011.

Acest proiect dorește să facă cunoscut publicului din întreaga lume, Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța, prin digiti-zarea și prezentarea virtuală a excepționalului patrimoniu cultural tomitan, datând din perioada antică, și anume: Tezaurul de sculpturi de la Tomis, Mormântul de adolescentă de la Tomis, Cavoul Hypogeu de la Tomis, Edificiul roman cu mozaic și Sălile Tezaurului.

Din locațiile mai sus specificate s-au inventariat cele mai importante piese din patrimoniul cultural tomitan corespunzător perioadei grecești și romane, acestea fiind supuse procesului de digitizare.

Tot aici s-au organizat proceduri aferente procesului de digitizare a pieselor identificate prin inventa-riere și realizarea turului virtual al cetății Tomisului. Materialul obținut în urma procesului de digitizare a fost elaborat atât în limba română, cât și în limba engleză.

O altă direcție de derulare a proiectului a vizat realizarea, pe baza considerațiilor științifice formulate de specialiștii MINAC, a unor reconstituiri 3D a trei obiective arheologice din Constanța: Edificiul Roman cu Mozaic, Mormântul Hypogeu de la Zorile, precum și Zidul de incintă al cetății Tomis.

Rezultatele proiectului, constând în reconstituirea și transpunerea în format digital a vestigiilor amintite, alături de turul virtual și galeria foto, sunt astăzi accesibile publicului larg din întreaga lume, prin intermediul unei pagini web atașate site-ului muzeului: www.minac.ro.

Cel de-al doilea proiect se intitulează "Arheodrom Virtual" și este realizat cu sprijinul financiar oferit de către Administrația Fondului Cultural Național. Acesta și-a propus abordarea unei metodologii moderne, specifice arheometriei, pentru crearea unor replici virtuale a câtorva morminte pictate aflate pe raza județului Constanța. Este vorba de criptele aflate în curtea Liceului "Mihai Eminescu" și în complexul "Hotel Maria", ambele din Constanța, alte două cripte pictate aflându-se la Cernavodă (anticul Axiopolis) și Ostrov.

Acest proiect a permis reunirea specialiștilor din cadrul celor două instituții partenere - Muzeul Național și Arheologie Constanța și Institutul de Cercetare și Dezvoltare pentru Optoelectronică INOE 2000 - pe o platformă de interese comune, reprezentată de valorificarea tehnicilor moderne în cercetarea siturilor. Astfel, în desfășurarea proiectului s-au avut în vedere aplicații "in situ" pentru cele patru morminte pictate, utilizându-se tehnicile de scanare laser 3D, vibrometrie Laser Doppler, termoviziune și documen-tație fotografică, tehnici ce permit identificarea defectelor și neuniformităților superficiale.

Rezultatele acestui proiect s-au concretizat în transpunerea în format 3D a mormintelor scanate și încărcarea informațiilor și datelor complementare într-o pagină web.

Obiectivul final al acestui demers a fost atins prin facilitarea accesului virtual al publicului larg, pentru cunoașterea acestor importante vestigii istorice.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Vineri, 21 Octombrie 2011
Stire din Cultură-Educație : Secretele cetății de la Hârșova
Miercuri, 19 Octombrie 2011
Stire din Cultură-Educație : Teatrul Odessa prezintă "Lacul Lebedelor"
Miercuri, 19 Octombrie 2011
Stire din Cultură-Educație : Concert în memoria lui Ion Dolănescu
Miercuri, 19 Octombrie 2011
Stire din Cultură-Educație : Recital extraordinar de pian la Medgidia
Pagina a fost generata in 0.4994 secunde