Cu sau fără teze semestriale? „Probabil că o să le programeze în ianuarie!”

350
Cu sau fără teze semestriale? „Probabil că o să le programeze în ianuarie!” - fotofondteze-1603812459.jpg

Articole de la același autor



Vestea că s-ar putea să nu dea tezele anul acesta s-a răspândit repede printre elevi şi, chiar dacă deocamdată nu este nimic stabilit, ei deja visează că au scăpat de lucrarea cea mai grea din tot semestrul. Profesorii susţin că testul semestrial dă greutate învăţării şi că are menirea de a-i acomoda pe elevi cu examenele naţionale pe care le au de susţinut.


Cum şcoala nu va reintra în normal prea curând, reprezentanţii Ministerului Educaţiei iau în calcul modificarea modului de susţinere a tezelor semestriale, în acest an şcolar. Potrivit secretarului de stat pentru învăţământul preuniversitar, Luminiţa Barcari, a anunţat că sunt discuţii preliminare deocamdată şi se analizează cea mai bună variantă. „Analizăm posibilitatea eliminării tezelor. Trebuie să aplicăm aceeaşi regulă pentru toată lumea, nu putem să facem discriminări: pentru elevii care învaţă în scenariul verde să dăm teze, pentru ceilalţi nu”, a declarat reprezentantul Ministerului Educaţiei.


Astfel, potrivit primelor discuţii, elevii care învaţă alternativ şi vin la şcoală pe rând, din două în două săptămâni, ar trebui să susţină lucrarea atunci când se află la clasă. Practic, profesorii trebuie să aibă pregătite două rânduri de subiecte, cu itemi asemănători, pe care să îi folosească pentru cele două grupe de elevi. „În scenariul roşu, ne gândeam, dar aceasta este doar o variantă, în funcţie de disciplină, pot fi concepute subiectele pentru teze adaptat în funcţie de tipul de itemi la care se pretează fiecare disciplină. La limba şi literatura română, de exemplu, colegii meu au propus chiar un eseu. Dar este o variantă de lucru şi după ce ne vom consulta cu partenerii noştri sociali, sindicatele, părinţii, elevii, vom lua o decizie. Deci în scenariul roşu să fie o evaluare care să se preteze online, iar copilul să transmită lucrarea lui în timp real profesorului”, a precizat Luminiţa Barcari.


„Poate fi o variantă şi înlocuirea cu nişte eseuri!”


Convinşi că, în acest moment, sănătatea tuturor are prioritate, profesorii constănţeni consideră că tezele nu ar trebui susţinute mai devreme de începutul anului viitor, probabil după vacanţa de Crăciun. „Este o preocupare normală în condiţiile în care tot mai multe şcoli şi s-ar putea toate, la un moment dat, să fie numai online şi teza, conform legii, se şi numeşte lucrare scrisă. Deci, dacă este lucrare scrisă şi este şi sumativă, ea face evaluarea unui capitol, mai multor capitole, a unui semestru. De obicei, se dă un ordin de ministru pentru perioada în care se susţin tezele şi în perioada aceasta, cred că ar fi inoportun, din două motive: pentru că e recrudescenţa îmbolnăvirii şi pentru că nu s-a parcurs suficientă materie. Deci probabil că o să le plaseze în ianuarie, ceea ce nu ar fi greşit. Având în vedere că poate foarte multe şcoli nu reuşesc să parcurgă toată programa, că sunt atâtea dificultăţi la unii şi la alţii, poate fi o variantă şi să le înlocuiască cu nişte verificări sau nişte eseuri, sau chiar să se renunţe, căci evaluarea poate fi făcută şi fără teza aceasta”, a declarat, pentru „Cuget Liber”, directorul Colegiului Naţional „Mircea cel Bătrân”, prof. Vasile Nicoară.


Acesta este de părere că renunţarea la teze nu înseamnă că este diminuată toată calitatea învăţământului. „Prima preocupare a tuturor trebuie să fie sănătatea”, transmite directorul CNMB. În ce priveşte exerciţiul în sine de lucrare scrisă pentru viitoarele examene, prof. Vasile Nicoară susţine că se pot face ulterior simulări sau pregătiri suplimentare, pentru elevii care ajung în apropierea examenelor finale.


De cealaltă parte, unii părinţi sunt chiar mai radicali şi cer chiar eliminarea de tot a lucrărilor scrise semestriale. „Să scoată tezele definitiv. Chiar nu îşi au sensul. Se dau câte cel puţin patru note la matematică şi română, plus evaluări, portofolii, tot felul de teme complicate. Chiar au metode să noteze elevii, sunt super inutile tezele”, susţine un părinte.




Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.0423 secunde