Cu rândul, la şcoală. Elevii din Constanţa vor învăţa în sistem alternativ, online şi în clasă

959
Nicio şcoală şi niciun liceu din municipiul Constanţa nu va avea cursuri în scenariul verde, cu toţi elevii faţă în faţă cu profesorii. În numeroase unităţi de învăţământ acest lucru nu va fi posibil nici măcar pentru elevii din clasele a VIII-a şi a XII-a, care se pregătesc pentru examene. Se pare că aceasta este singura soluţie găsită de directorii de şcoli astfel încât să poată respecta regulile sanitare, dar şi să se încadreze în normele didactice şi să acopere toate catedrele.

Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Constanţa a aprobat, recent, scenariile de funcţionare în unităţile de învăţământ din judeţ. „La nivelul judeţului Constanţa, sunt 182 de unităţi de stat şi 40 private, care îşi desfăşoară activitatea în 515 clădiri. Fiecare unitate a trimis către Inspectoratul Şcolar Judeţean Constanţa propunerile privind scenariul de funcţionare pentru anul şcolar 2020 – 2021, acestea fiind avizate de către ISJ Constanţa şi DSP Constanţa. Ulterior, acestea au fost votate în Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă. Astfel, scenariul întâi, cu elevii prezenţi la şcoală, cuprinde 223 de corpuri ale unităţilor de învăţământ, scenariul al doilea, cu jumătate de elevi în clasă, jumătate de elevi online, cuprinde 285 de unităţi de învăţământ, iar scenariul al treilea, cursuri doar online, se va aplica în şapte şcoli. Autorităţile monitorizează cu atenţie situaţia epidemiologică, iar, în cazul în care va fi necesar, vor fi efectuate modificări prin hotărâre CJSU”, a declarat prefectul judeţului Constanţa, George Niculescu.

Vor începe cursurile cu scenariul al treilea Şcoala Gimnazială nr. 1 Cuza Vodă și Grădiniţa cu Program Normal Cuza Vodă, din cauza ratei incidenței cumulate peste limita de alertă de trei la mia de locuitori, conform datelor furnizate de DSP. De asemenea, acelaşi mod de lucru va fi şi la Grădiniţa cu Program Prelungit „Ion Creangă” Medgidia, Grădiniţa cu Program Prelungit „Lucian Grigorescu” Medgidia, Grădiniţa cu Program Normal nr.11 Medgidia, Grădiniţa cu Program Normal „Piticot” Medgidia, Grădiniţa cu Program Normal nr. 8 Medgidia, unități de învățământ care sunt în curs de reabilitare.

„Directorii sunt ţinuţi din şedinţă în şedinţă!”

Cele mai multe unităţi de învăţământ unde va putea fi aplicat scenariul verde sunt în mediul rural sau în şcoli private, acolo unde efectivele de elevi sunt mai scăzute şi poate fi asigurată distanţa în clase. În municipiul Constanţa, însă, toate şcolile şi liceele de stat vor avea cursuri tip hibrid, inclusiv la clasele primare şi la cele de a VIII-a şi a XII-a. Este varianta aleasă de managerii şcolari, care vor să împace şi regulile impuse de Ministerul Sănătăţii, dar şi să se încadreze în numărul de norme pentru profesori, care le sunt alocate. De altfel, primarul Decebal Făgădău a precizat că nicio unitate de învăţământ nu a solicitat primăriei acordarea de spaţii în vederea susţinerii cursurilor şcolare.

„Am ţinut legătura cu directorii de unităţi şcolare şi ştiam de la ei că vor propune scenariul galben, cu sistemul hibrid. Deciziile au fost luate la fiecare şcoală, la fiecare clasă şi cred că este important ca noi să îi sprijinim pe directorii unităţilor de învăţământ, să nu îi mai bulversăm. Noi am pus la dispoziţie banii necesari pentru a începe şcoala în siguranţă”, a explicat edilul de la Constanţa.

Potrivit acestuia, deocamdată, nicio unitate de învăţământ nu a solicitat fonduri pentru testarea cadrelor didactice. „Nu am primit încă solicitări. Sunt convins că şi-ar fi dorit să facă această cerere, noi dăm banii în aceeaşi zi, dar nu au avut timp fizic directorii, pentru că sunt ţinuţi din şedinţă în şedinţă”, a mai spus Decebal Făgădău.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4002 secunde