Cu burta goală la școală! Cursurile încep și anul acesta fără corn, lapte și fructe

378
Cu burta goală la școală! Cursurile încep și anul acesta fără corn, lapte și fructe - fotofondcornsilapte-1567633067.jpg

Articole de la același autor

Școlarii au început deja să numere zilele și orele până când se vor întoarce în bănci. Cei mai mulți așteaptă cu bucurie să înceapă școala, chiar dacă asta înseamnă mai puțină joacă și mai multe teme. Autoritățile județene susțin că unitățile de învățământ sunt pregătite să-i întâmpine pe elevi, dar tot nu vor primi cornul,  laptele și nici merele promise de stat încă de anul trecut.


Mii de copii din județul Constanța vor merge și anul acesta cu burta goală la școală. Gustarea oferită gratis de Guvern întârzie din cauza procedurilor birocratice și legislative, după cum motivează reprezentanții Consiliului Județean Constanța. Aceleași scuze erau invocate și anul trecut. Se împlinesc așadar mai bine de 15 luni de când au fost demarate procedurile de achiziție pentru amărâtele cornuri.


Programul cornul și laptele, extins încă de anul trecut și pentru fructe, nu a fost finalizat nici acum în județul Constanța, așa că micuții nu vor primi deocamdată nici cornuri, nici fructe. Sunt speranțe că produsele lactate vor ajunge totuși în perioada următoare în școli.


Este al doilea an, când elevii sărmani din județul Constanța înghit în sec la masa de prânz. Unora le pun părinții pachețel de acasă, dar pentru cei care provin din familii simple, fără posibilități financiare, mai ales în mediul rural, bietul corn și pahărelul cu lapte erau binevenite după câteva ore de școală.


"În mediul rural, acest program este necesar. Foarte mulți copii provin din familii nevoiașe, care nu au de unde să le dea pachet. Iar cei care veneau cu pachețel le ofereau cornul și laptele colegilor lor mai simpli. Unii chiar luau acasă pentru frați!", povestește directorul Școlii Gimnaziale Amzacea, prof. Laura Danilov. În prezent, în unitatea de învățământ din comună sunt înscriși peste 300 de școlari și preșcolari.


Proceduri, amânări și plângeri în instanță
Administratorul județului Constanța, Mirela Matichescu, a confirmat pentru "Cuget Liber", că nu au fost încheiate încă toate demersurile pentru demararea oficială a programului. "La Acordul Cadru lotul 1, cel pentru fructe și legume, procedura de achiziție a fost anulată în instanță și urmează să fie reluată. La lotul al doilea, cel pentru lapte și produse lactate, urmează să fie semnat acordul cadru și va fi demarat primul contract subsecvent. În ce privește lotul al treilea, cel pentru produse de panificație, a fost depusă în instanță o contestație la licitație, deci, momentan așteptăm decizia instanței. Pe data de 12 septembrie 2019 este primul termen, însă, în general, pentru aceste spețe, termenele sunt scurte. Dacă vom câștiga în instanță, vom semna acordul cadru și va fi demarat și acesta", a explicat Mirela Matichescu.


Așadar, un lucru e cert: cursurile încep și anul acesta fără corn, fără lapte și fără fructe. Aceleași proceduri și amânări s-au derulat și în anul școlar 2018 - 2019. La debutul semestrului al doilea, în februarie 2019, autoritățile sperau că într-o lună de zile vor putea distribui produsele în școli. Nu a fost să fie. Procedurile s-au prelungit și în aprilie 2019 încă nu era nimic cert. Cel mai optimist scenariu de atunci era ca elevii să primească gustările în luna mai 2019, însă nici acest termen nu a putut fi respectat.


Acum, reprezentanții Consiliului Județean Constanța speră ca măcar cornurile să fie trimise în școli în perioada următoare, cât mai curând. Cât despre fructe și lapte, este greu de estimat când se vor încheia toate problemele privind contractele.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5226 secunde