Credincioșii au intrat în Săptămâna Luminată

472
Credincioșii au intrat în Săptămâna Luminată - slujba-1334590913.jpg

De ieri, toți credincioșii ortodocși dar și cei greco-catolici au intrat în Săptămâna Luminată. Este prima săptămână ce urmează după Învierea Domnului Iisus Hristos și se încheie pe 22 aprilie, zi numită și Duminica Tomii.

Potrivit preotului constănțean Gheorghe Nadoleanu, această săptămână este specială pentru toți credincioșii, biserica ținând slujbe mult mai deosebite de cele din restul anului. Până și ținutele preoților sunt diferite, aceștia fiind îmbrăcați în alb, iar în unele biserici sunt aduse podoabe speciale pentru această săptămână.
Slujbele au loc în fiecare zi, de luni și până duminică, iar toate textele din cântările preoților sunt despre Învierea din morți a lui Iisus Hristos.
Această săptămână reprezintă un motiv de bucurie, Învierea Domnului, și trebuie sărbătorită ca atare.
"Nu trebuie să postiți în această săptămână, căci cei credincioși care au ținut postul de opt săptămâni trebuie acum să fie răsplătiți. Este păcat să ți post în această săptămână, când ar trebui să te bucuri pentru că a Înviat Hristos!", ne povestește preotul.
Una dintre cele mai importante zile ale acestei săptămâni este vineri, când se sărbătorește Izvorul Tămăduirii. În citirile bisericești, se amintește, de fiecare dată, de una din minunile Maicii Domnului. Este vorba de vindecarea miraculoasă a unui orb care a reușit să își recapete vederea după ce și-a spălat chipul cu apa dintr-un izvor ce se afla într-o pădure din apropierea Constantinopolului. Mai târziu, pe locul unde se afla acel izvor, a fost construită o biserică care a primit hramul de "Izvorul Tămăduirii".
În majoritatea locurilor dobrogene, în această săptămână preoții merg și sfințesc apele, râurile, sau cele mai apropiate surse de apă din zonele în care locuiesc, fântânile și izvoarele, dar și bisericile. De asemenea, în unele locuri rurale, preoții merg din casă în casă pentru a sfinți personal lăcașurile credincioșilor cu aghiazmă.
"Este o săptămână diferită pentru biserici căci se săvârșesc altfel de slujbe, toate fac referiri la Învierea Domnului, inclusiv veșnica pomenire este amintită cu Hristos a Înviat. Se cântă mai mult decât în mod normal", ne spune preotul.
Săptămâna Luminată se încheie pe 22 aprilie, în Duminica Tomii, (a Sfântului Apostol Toma). Ceea ce e special la această zi este predica regăsită în Biblie, citită de către toți preoții după săvârșirea slujbei.
Predica amintește la fiecare paragraf importanța zilei de duminică. Potrivit textelor sale, ziua de duminică nu este a omului, ci a Domnului, iar toți necredincioșii care își însușesc această zi pentru propriile plăceri, în loc să vină la biserică pentru a-l sluji pe Dumnezeu, vor cădea sub blestemul pieririi.
Mai mult decât atât, biserica ne îndeamnă să ne iubim ca frații toți creștinii, și în această Săptămână Luminată să fim mai credincioși, pentru că păcatele noastre vor fi iertate numai prin credință.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Miercuri, 04 Aprilie 2012
Stire din Eveniment : Incendiu lângă biserica din Nisipari
Pagina a fost generata in 0.3527 secunde