Costumele populare românești vor putea fi admirate la fața locului

216
Costumele populare românești vor putea fi admirate la fața locului - costume1-1589387449.jpg

Articole de la același autor

Muzeul de Artă Populară Constanța își invită vizitatorii, de săptămâna viitoare, să admire și frumoasele costume populare românești din expoziția permanentă a instituției. Aici, publicul va avea ocazia de a vedea costume de sărbătoare din toate provinciile istorice: Moldova, Muntenia, Oltenia, Banat, Transilvania și Dobrogea. Totodată, constănțenii vor putea observa o serie de fotografii de mari dimensiuni, amplasate deasupra vitrinelor, din care se poate observa cum se purta costumul de sărbătoare în satul tradițional.

Spre exemplu, costumul de femeie din zona etnografică Oaș se remarcă prin cămașa cu cheptar (platcă dreptunghiulară bogat ornamentată), cu mâneca strânsă în brățară lată și poalele foarte largi, încrețite și brodate în partea de jos, peste care se poartă un șorț înflorat. Pe cap, femeile poartă basma înflorată din cașmir.

De asemenea, costumul popular de bărbat din Oaș se remarcă prin cămașa amplă, dar scurtă până în talie și pantalonii extrem de largi, ornamentați la manșete, la fel ca și cămașa, cu cusături decorative realizate cu negru cu accente de roșu. Nota distinctivă a portului oșenilor este, însă, traista brodată cu flori și clopul împodobit cu mărgele policrome și zgărdane.

Un alt exemplu este cămașa bărbătească din Țara Zarandului, care se remarcă prin broderia discretă de pe umeri și piept, de aceeași culoare ca și pânza, nota de culoare regăsindu-se la manșetele mânecilor brodate integral cu albastru. Potrivit directorului instituției, Maria Magiru, atât cămașa, cât și izmenele și șorțul sau "cârpa din față" sunt confecționate din pânză țesută din bumbac și cânepă, învărgată cu bumbac alb mai gros. Mai departe, în picioare, bărbatul poartă opinci realizate din piele de vită sau de porc.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4418 secunde