Costume dobrogene vechi de zeci de ani, expuse la Muzeul de Artă Populară

944
Costume dobrogene vechi de zeci de ani, expuse  la Muzeul de Artă Populară - muzeuldeartapopulara2-1328449122.jpg

Articole de la același autor

De-a lungul timpului, cercetarea etnografică în satele din centrul Dobrogei s-a axat pe realitatea existentă, cu pregnanță turco-tătară, etnie alături de care trăiesc românii, veniți aici în diferite etape istorice din alte provincii. Românii stabiliți în Dobrogea, provenind din alte zone ale țării cu o bogată tradiție, păstrând parte din specificul spiritual și material, și-au țesut singuri un patrimoniu vestimentar de invidiat, cu zeci de ani în urmă, dar care ne încântă și astăzi.

De la 1 februarie, la Muzeul de Artă Populară Constanța, a fost deschisă o expoziție ce cuprinde un număr de peste 30 de piese de îmbrăcăminte populară, ultimele descoperite până la momentul actual. Există patru modele bărbătești și șase modele pentru femei, ele fiind multiplicate, bineînțeles.

Modele sunt expuse în funcție de zone, dar și pe categorii de vârstă; pentru copii, adulți sau bătrâni.

"Costumele sunt specifice Dobrogei și au fost confecționate în urmă cu 30 de ani, ele constituind, practic, colecția de costume populare do-brogene. Sunt costume folosite de ciobani și, de asemenea, toate tipu-

rile de costume de femei și bărbați întâlnite în Dobrogea în cercetarea de teren, de-a lungul anilor. Am organizat această expoziție pentru a răspunde solicitărilor tinerilor, ansamblurilor care doresc să își facă costume populare după piesele autentice și deseori spun că nu au de unde lua modele, deși noi am fost mereu un izvor de docu-mentare pentru ei", a declarat, pentru "Cuget Liber", Maria Ma-giru, director al Muzeului de Artă Populară. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Luni, 14 Noiembrie 2011
Stire din Cultură-Educație : Un alt fel de cadou pentru cei dragi
Pagina a fost generata in 0.4819 secunde