Costum de scafandru din secolul XX, la Muzeul Marinei Române

306
Costum de scafandru din secolul XX, la Muzeul Marinei Române - costum2-1586792916.jpg

Articole de la același autor

Puțini sunt aceia care știu că la Muzeul Marinei Române pot admira, printre multe alte piese de valoare, și un costum de scafandru greu, primul, de altfel, folosit în Marina Română, la începutul secolului al XX-lea. Potrivit directorului instituției, Marius Rohart, acesta a fost utilizat pentru prima dată la noi în țară, la Brăila. Practic, la acel moment, scafandrul putea lucra la o adâncime de peste o sută de metri, fiind considerată una dintre cele mai vechi modalități de scufundare profesională.

Costumul în discuție este format dintr-o cască rigidă și un costum etanș, fabricat din fâșii de cauciuc vulcanizat. Apoi, la gât este prevăzut cu un guler pe care se așază plastronul, iar în interior are o bavetă pentru etanșare. Totodată, costumul are întărituri la coate și la genunchi, iar la încheieturi este etanșeizat cu manșete din cauciuc. În zona pieptului și la spate există un soi de scut utilizat pentru a contracara volumul mai mare și flotabilitatea pozitivă a costumului, din partea superioară, dar și pentru stabilitate pe fundul apei. Acesta este alcătuit din două greutăți de 18 kilograme fiecare, iar acestea, la rândul lor, au trei inele de care se fixează două saule în partea de sus și una în partea de jos. Mai jos, când se ajunge la ghete, se observă că acestea au curele și catarame pentru închidere și cântăresc în jur de 21 kilograme. Pe lângă acestea, scafandrul mai era dotat cu un pumnal utilizat pentru tăierea parâmelor vegetale și chiar a cablului ombilical în caz de urgență.

Referitor la sursa de alimentare, aceasta este reprezentată de o pompă cu trei cilindri special confecționată pentru un astfel de costum de scafandru greu, acționată manual. "Avantajele echipamentului greu de scufundare sunt următoarele: alimentarea continuă cu aer proaspăt, o mobilitate a scafandrului pe orizontală relativ bună, dar și comunicarea permanentă cu suprafața. Ca dezavantaje, acest echipament prezintă o mobilitate a scafandrului limitată pe verticală, dar și o greutate considerabilă", a explicat directorul muzeului constănțean.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.7855 secunde