La Olimpiada Internațională de juniori din Teheran

Constănțeanca Diana Catană a obținut medalia de argint

651
În urmă cu exact două luni, "Cuget Liber" publica un articol despre eforturile și sacrificiile elevei Diana-Andreea Catană, din clasa a IX-a de la Colegiul Național "Mircea cel Bătrân" din Constanța, de a ajunge în lotul lărgit al României la a IX-a ediție a Olimpiadei Internaționale de Științe pentru juniori, desfășurată la Teheran. 

Iată că, marți noapte, pe Aeroportul internațional Otopeni, ministrul Educației, Ecaterina Andronescu, i-a primit cu flori pe cei șase români medaliați cu argint: Diana-Andreea Catană (clasa a IX-a / Colegiul Național "Mircea cel Bătrân" din Constanța), Ruxandra Tesloianu (clasa a X-a / Colegiul Național "Emil Racoviță" din Iași), Dan Mircea Mirea (clasa a X-a / Colegiul Național "Frații Buzești" din Craiova), Adrian Mihai Radu (clasa a IX-a / Colegiul Național "Tudor Vladimirescu" din Târgu Jiu), Tiberiu Alexandru Pană (clasa a X-a / Colegiul Național "Mihai Viteazul" din Ploiești), respectiv Andrei Iliescu (clasa a IX-a / Liceul Internațional de Informatică din București).

Practic, toți componenții lotului au reușit performanța de a intra în posesia unui premiu, palmaresul din acest an fiind superior celui precedent. În 2011, în Africa de Sud, olimpicii români au cucerit două medalii de argint și patru de bronz.

Sensibil obosită, ieri, Diana declara, pentru "Cuget Liber", că experiența petrecută în capitala Iranului alături de elevi din 35 de țări a fost una extrem de interesantă: "Gazdele noastre au fost foarte ospitaliere, dar m-a impresionat contrastul dintre cultura lor și nivelul de dezvoltare".

Olimpiada Internațională de Științe pentru juniori este un concurs de tip integrativ, în care elevii susțin trei probe (două teoretice individuale și una practică, pe echipe formate din trei membri) la trei discipline (chimie, biologie și fizică). Diana ne declara că cel mai greu i s-a părut testul grilă, "întrucât problemele trebuia tratate cu multă subtilitate. Îmi doresc să mulțumesc și pe această cale profesorilor care m-au ajutat să ating această frumoasă reușită, respectiv prof. Ion Băraru, la fizică, prof. Liliana Timofte, la biologie, și prof. Monica Dumitru, la chimie. De asemenea, îi mulțumesc domnului director Vasile Nicoară, că m-a înțeles în momentele în care a trebuit să lipsesc din cauza pregătirii".

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Marţi, 04 Decembrie 2012
Stire din Cultură-Educație : Elevii mirciști au vizitat Ucraina
Sâmbătă, 17 Noiembrie 2012
Stire din Cultură-Educație : Ei sunt olimpicii medaliați ai Constanței
Pagina a fost generata in 0.2287 secunde