Monument istoric unic în România

Constanța adăpostește cel mai vechi edificiu creștin. Descoperirea, ținută la "secret"

Miercuri, 26 Noiembrie 2014, 19:18
2089
Săptămâna viitoare, prestigiosul Colegiu Național "Mihai Eminescu" din Constanța va sărbători 95 de ani de la înființarea sa, dar ceea ce puțini constănțeni știu este că în curtea acestei instituții se află o adevărată comoară, un fragment din zidul sudic al unei bazilici paleocreștine.

Ieri, împreună cu prof. Stelian Marinescu, directorul adjunct al Colegiului, am coborât cele nouă trepte din piatră și cărămidă care încă oferă accesul spre cripta din curte. Într-o sală dreptunghiulară lungă de 3,81 metri și lată de 3,75 metri, cu o înălțime de 2,56 metri, am descoperit trei mici încăperi boltite, cu lungimea de 1,56 metri și lățimea de 0,90 metri care, după descrierea prof. Romulus Popa Bran, se numeau "loculi" și erau destinate adăpostirii trupurilor înalților ierarhi decedați ai Tomisului și relicvele unor sfinți părinți ai bisericii creștine.

Același reputat istoric aduce în atenție elementul cel mai important care s-a păstrat până astăzi din această bazilică paleocreștină, și anume pictura în frescă de pe pereții sălii centrale a criptei, aflată la ora actuală într-o stare satisfăcătoare de conservare, după cum se poate vedea și din fotografii. "Această bazilică pa-leocreștină datează, după opinia noastră, din prima jumătate a secolului IV d. Hr, potrivit materialelor utilizate în construcția sa, compoziției picturii de pe pereții criptei și documentelor numismatice descoperite cu ocazia cercetărilor efectuate. Conside-răm că această bazilică a devenit reședința Episcopiei Tomisului încă de la înființarea acesteia, în fruntea ei aflându-se cei dintâi înalți ierarhi creștini ca: Evanghelicus Efrem, Tit, Gordian, «Schitanul», Betranion (sau Vetranion) care în anul 369, în această catedrală a apărat ortodocsia niceeană în fața împăratului Valens, aflat în vizită la Tomis", afirmă prof. Popa Bran.

Adăugând că această bazilică cu pictură în frescă prezintă o importanță deosebită datorită faptului că este cel mai vechi edificiu creștin descoperit și cunoscut până astăzi pe teritoriul dintre Dunăre și Mare și din întregul spațiu românesc. Totodată, această bazilică are și o valoare istorică excepțională, reprezentând reședința Episcopiei Tomisului încă de la înființarea acesteia.

În urmă cu 10 ani, printr-un Memoriu pentru conservarea Bazilicii paleocreștine, prof. Romulus Popa Bran solicita Direcției județene pentru cultură și patrimoniu național efectuarea de lucrări pentru conservarea, amenajarea și protejarea acestui important monument. Din păcate, "strigătul" nu și-a găsit ecou.

O veste bună, totuși, a venit, după cum ne informa, ieri, prof. Marinescu, din partea Primăriei Constanța, care a dispus efectuarea studiilor geodezice și de cadastru pentru ca și acest colegiu, alături de "Mircea cel Bătrân" și Liceul cu program sportiv să beneficieze de fondurile de reabilitare ce vor proveni dintr-un proiect european.

Pagina a fost generata in 0.3131 secunde