Consiliul Național al Elevilor dorește clarificări în legătură cu acordarea burselor

219
Consiliul Național al Elevilor dorește clarificări în legătură cu acordarea burselor - elevsuparat-1642692702.jpg
Din prima zi a semestrului II, începând cu data de 17 ianuarie 2022, au intrat în vigoare noile criterii generale de acordare a burselor pentru elevii din învățământul preuniversitar, aprobate prin Ordinul ministrului educației nr. 5870/2021.

Conform afirmațiilor reprezentanților Consiliului Național al Elevilor, pe parcursul acestei săptămâni, elevii reprezentanți din toată țara au fost sesizați de zeci de elevi, părinți și profesori cu privire la faptul că există probleme de interpretare ale noilor prevederi legale în teritoriu și, astfel, fiecare unitate de învățământ acordă burse conform propriilor interpretări asupra noului ordin.

„Consiliul Național al Elevilor a încercat în repetate rânduri să ia legătura cu

reprezentanții Ministerului Educației pentru a solicita transmiterea unor clarificări cu privire la modalitatea de acordare a burselor școlare în teritoriu, în așa fel încât să fie oferite răspunsuri la întrebările legitime pe care o țară întreagă și le pune, însă Ministerul Educației evită dialogul cu reprezentanții elevilor pe această speță. Condamnăm cu fermitate atitudinea lipsită de interes cu care Ministerul Educației tratează subiectul

acordării burselor școlare, deși reprezentanții acestei instituții trebuie să se asigure că actele normative sunt complet înțelese de persoanele responsabile de implementarea lor în teritoriu, înainte ca modificările legislative să intre în vigoare”, se arată în comunicatul remis redacției.

„În acest sens, solicităm cu fermitate Ministerului Educației să transmită de urgență către inspectoratele școlare din țară și către toate unitățile de învățământ preuniversitar clarificări cu privire la modalitatea de acordare a burselor de merit și de ajutor social, în așa fel încât noile criterii să fie aplicate unitar. Printre cele mai frecvente nelămuriri ale celor care au luat legătura cu structura noastră, se numără:

• clarificarea mediei în baza căreia se acordă bursa de merit în semestrul al II-lea al anului școlar, cu referință la anul școlar trecut sau la media primului semestru; explicarea sintagmei „revizuite semestrial”;

• bursa de ajutor social oferită elevilor din mediul rural, care sunt școlarizați într-o altă localitate decât cea de domiciliu nu este condiționată de venitul familiei, dar multe școli interpretează eronat această prevedere;

• elevii care nu s-au încadrat în primul semestru al anului școlar în criteriile de acordare a bursei de ajutor social pot solicita acest tip de bursă începând cu cel de-al doilea semestru, dar, de asemenea, acest lucru nu este clar stipulat și creează confuzii.

În cazul în care modalitatea de acordare a burselor nu va fi clarificată în timp util, vom fi cu toții martorii unui haos generat exclusiv din vina Ministerului Educației, în care mii de elevi care ar putea beneficia de bursă ar putea fi privați de acest drept din cauza unor interpretări greșite ale prevederilor legale în vigoare.

„După ce ordinul de acordare a burselor școlare a fost modificat în mijlocul anului școlar, atitudinea Ministerului Educației la acest moment este absolut cinică - refuză să clarifice anumite aspecte lacunare, iar școlile decid după cum cred de cuviință, de frica unei inspecții a Curții de Conturi! Solicităm de urgență publicarea unui ghid accesibil pentru elevi, profesori și părinți, care să aducă lămuriri cu privire la acordarea burselor!”, a declarat Silviu Morcan, președintele Consiliului Național al Elevilor.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3854 secunde