Consilierii și psihologii școlari, lăsați fără sporuri, de Ministerul Educației

526
Consilierii și psihologii școlari, lăsați fără sporuri, de Ministerul Educației - consilieriiscolari-1551730961.jpg

Articole de la același autor

Consilierii și psihologii școlari se consider nedreptățiți de Ministerul Educației Naționale care le-a tăiat din sporuri, deși lucrează cu copii cu nevoi speciale și de multe ori în condiții de stres ridicat. În cursul zilei de ieri, o parte din angajații din centrele județene de resurse și asistență educațională din țară au protestat timp de două ore, refuzând să desfășoare activitățile de evaluare a dezvoltării psihosomatice a copiilor care împlinesc vârsta de șase ani în perioada 1 septembrie - 31 decembrie 2019, în vederea înscrierii în învățământul primar.


La Constanța, deși consilierii și psihologii școlari împărțășeșc nemulțumirile colegilor lor din alte județe, și-au desfășurat activitatea în mod normal. 


"Suntem în aceeași situație ca și colegii noștri, dar, la nivelul sindicatului angajaților CJRAE Constanța, s-a luat decizia de a nu propune nicio formă de protest. Și asta pentru că este o perioadă sensibilă în viața părinților și am considerat că nu este drept față de ei să venim cu un stres în plus, refuzând să facem evaluarea pentru înscrierea la clasa întâi. Până la urmă, părinții și viitorii elevi nu au nicio vină în toată această situație", a declarat, pentru "Cuget Liber", Marieta Căescu, psiholog în cadrul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Constanța.


Potrivit reprezentanților Federației Sindicatelor Libere din Învățământ, principala nemulțumire a consilierilor școlari este sistarea plății sporului de învățământ special de 15% din salariul de bază, măsură anunțată de conducerea Ministerului Educației, deși consilierii școlari au beneficiat de acest spor anterior intrării în vigoare a Legii educației naționale nr. 1/2011, cât și în anul 2018, deoarece această categorie lucrează cu copiii cu cerințe educaționale speciale. 


"Această măsură de neacordare a acestui spor, fără a fi operată o modificare legislativă a actelor normative care reglementează organizarea și funcționarea centrelor de resurse și asistență educațională sau a Legii cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, are un singur scop – economii la fondul de salarii, în detrimentul personalului didactic de predare angajat al acestor centre", sunt de părere reprezentanții FSLI.


De asemenea, consilierii școlari sunt uimiți de refuzul Ministerului Educației Naționale de a acorda personalului didactic de predare angajat al CJRAE sporul de suprasolicitare neuropsihică de 10% din salariul de bază, de care beneficiază, de la 1 decembrie 2018, toate categoriile de personal didactic de predare din învățământ.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 1.2617 secunde