Comoara ascunsă a Tomisului. "Pe strada Mircea se află peste 200 de morminte"

2959
10
Comoara ascunsă a Tomisului.

Articole de la același autor

Posibilitatea de a călători peste hotare și de a descoperi cum străinii știu să-și valorifice istoria naște în sufletele constănțenilor care încă iubesc acest colț de Românie tot mai mult revolta pentru faptul că, deși se află pe un pământ binecuvântat - Tomisul, nu se oferă circuitului turistic numeroasele sale bogății.

Despre Edificiul Roman cu Mozaic lucrurile s-au lămurit și nu mai poate fi vizitat din cauza pericolului la care s-ar expune cei care îi trec pragul, ca urmare a șubrezirii ramelor imenselor geamuri vechi de 50 de ani.

Un alt obiectiv turistic care s-a aflat în atenția constănțenilor drept o adevărată minune este Cavoul Hipogeu, cunoscut drept mormântul pictat, din vecinătatea localului Irish Pub. Și despre care Gabriel Custurea, directorul Muzeului de Istorie Națională și Arheologie, a afirmat că se află în prezervare pentru generațiile viitoare.

Groove Hour s-a arătat interesat

Am încercat să ne lămurim, împreună cu Constantin Chera, arheologul care a lucrat împreună cu colegul său Virgil Lungu la tot ceea ce înseamnă necropolă antică a Tomisului, de ce Cavoul Hipogeu nu este accesibil. Unul dintre motive este păstrarea microclimatului, pătrunderea prea multor persoane în acel spațiu îngust conducând la un atac direct la pictura care datează din secolul IV. "Printr-o minune, această pictură superbă se păstrează de pe vremea lui Constantin cel Mare, din anul 330. Ea poate fi admirată în fotografiile din Muzeul de Istorie, la dimensiunea 1/1, făcute de unul dintre cei mai renumiți fotografi Ion Miclea. Noi am pus acea baracă la intrare, prevăzută cu un sas, un soi de marchiză care să nu permită intrarea și ieșirea aerului mai cald sau mai rece. Chiar și camera am acoperit-o la loc cu pământ, aproape de nivelul la care am găsit-o, pentru că sunt convins că meșterul din antichitate știa să combine culorile care să reziste la o temperatură și o umiditate ridicată, de aproximativ 60%", a mai adăugat Chera.

Întrebat dacă există vreo șansă ca această minunată descoperire să poată fi vizitată cândva, același interlocutor ne-a declarat că ar fi posibil doar prin ridicarea unei construcții de protecție, cum au făcut cei de la Silistra, unde există un astfel de mormânt în întregime pictat, descoperit în necropola romană a Durostorumului. Tot acolo există o instalație de climatizare și care asigură o constanță a temperaturii și umidității, o investiție care ar ajunge la vreo câteva milioane de euro. "Și domnul Duțu a promis, pe vremea când era președintele Consiliului Județean, că alocă niște fonduri, dar nu le-a alocat. Programele europene nu ne permit să le accesăm pentru un singur obiectiv la care să faci restaurare și construcție de protecție. Avem un parteneriat public-privat încheiat cu Groove Hours, care

s-a ostenit de vreo câteva sute de mii de euro să facă proiectul pentru reabilitarea Mozaicului, proiect aprobat de către Ministerul Culturii. Același Groove Hour s-a oferit să facă o construcție de protecție, dar și un centru cultural, la mormântul pictat, care poate fi văzut pe niște ecrane uriașe, prin intermediul unei camere video deștepte și care nu afectează pictura camerei funerare", a precizat Chera.

În final, am vrut să știm dacă, așa cum afirma directorul Custurea, mormântul pictat este un subiect închis, precum monumentul în sine. "Tot ce este monument în teritoriu este sub protecția Direcției județene de cultură, care ar avea obligația, în principiu, să protejeze totul, inclusiv acest mormânt pe care l-am găsit în necropolele Tomisului. De-a dreapta și de-a stânga străzii Mircea se află peste 200 de morminte de inhumație, simple. Străinii le valorifică pentru că și-au dat seama de valoarea acestor monumente și de atracția pe care o constituie pentru orice fel de turist. În timp ce noi nu avem acest talent de a ne pune în valoare", a conchis cunoscutul arheolog constănțean.

Comentează știrea

Platon
21 mai 2014
Nu exista bani ptr cultura!

Nu mai insistati, ca ptr cultura si monumente, la Constanta nu se va misca un deget. Nu visati , traiti in orasul in care sub pamant exista o istorie vie si coplesitoare, care adusa la lumina, fac din aceasta cetate o comoara. Mai bine cu buldozerele inainte, decat sa se sape si sa se scoata minuni ale lumii antice! Constanta na e a noastra, ci a lor!!!!!

Arheologul de serviciu!
21 mai 2014
...Istorie mare, politicieni mici!

...cam as s-ar rezuma interesul pentru istoria noastra. Avem multe monumente, foarte multe, sunt o adevarata comoara, o mina de aur care ar putea aduce la Constanta, si nu numai, multi bani, mult mai multi decat ne imaginam noi. Numai ca cei care ne conduc, politicienii, sunt prea mici ca sa inteleaga asta. Nivelul lor de cultura nu este la inaltimea intelegerii istoriei! In fruntea Ministerului Culturii avem un medic veterinar! ...Este cam ca nuca in perete! ...Nici cei din preajma lui nu sunt facuti pentru cultura!...Desi unii mimeaza un oarecare interes! La fel stau lucrurile si mai jos. Sa nu ne asteptam la minuni! Daca alegem pentru un pui, un litru de ulei, un kilogram de orez, unele cu termenul de valabilitate expirat, sa ne gandim ca vin vremuri grele pentru cultura. La mijloc este un scenariu bine pus la punct, după modelul industriei si economiei socialiste. Le lasam sa se distruga mai intai. Pe urma cineva va lua printr-un parteneriat Edificiul cu mozaic si Mormantul Hypogeu si le va exploata in folosul propriu! Sa nu ne mire daca la Edificiu nu vor rasuna manelele lui Parizer si pe placutele colorate nu vor dansa cine stie ce propașiți ai tranziției, la o paranghelie filmata si transmisa pe toate posturile TV. si la ora de maxima audienta ca cea mai stralucita acțiune culturală de la malul Mării! Asa se întampla daca alegem dupa marimea burții si grosimea cefei! Nici nu cred ca mai sunt sperante ca sa traim intr-o Romanie normala...nu mai avem nici o speranța....mereu aceleași fețe, aceleași promisiuni, nimeni nu face nimic, toata lumea da vina pe toata lumea, nu ne asumam nici o raspundere, nu ducem pana la capat nici o lupta, -dupa cum este scris si articolul de fata, pana la urma daca ne luam salariul nici nu mai conteaza ce se intampla in jurul nostru....

sf. dracu
21 mai 2014
aleliua

cata vreme va trai jegosul de mazare si pomanagii mumificati care-l voteaza, nu se va intampla nimic. cata vreme va domni cocalaria, invidia si putoarea omeneasca printre locuitorii constantei, nu se va intampla nimic. cata vreme n-o sa iesim sa le spargem capetele si sa le dam foc carelor alegorice, si vom sta doar sa comentam pe fb, n-o sa se schimbe nimic. desi ne-am dori, nu?

cta
21 mai 2014
blocuri

si in curand peste acele morminte vor rasari blocuri sau vile de smekeri ce au revendicat terenu

ath
21 mai 2014
Despre Velociraptorul urban

Prin natura meseriei,am avut ocazia sa particip la o "negociere" intre primarul din Harsova si un cercetator stiintific,responsabil al muzeului Carsium(nu dau nume). Spre deosebire de primarul Constantei,primarul de la vremea aia,dorea sa valorifice comorile arheologice din orasul lui.La randul lui,cercetatorul stiintific isi iubea meseria.Am mai spus si cu alte ocazii,arheologii fac parte dintr-o "specie" rara de meseriasi.Sunt un fel de "Rara Avis",pasari singuratice obligate sa traiasca in jungla ignorantilor. Stiu ce spun.Pe scurt,primarul dorea sa aduca turisti in orasul lui,in schimb arheologul nu era dispus sa faca compromisuri de dragul turistilor. In general,turistii distrug.In plus,constructiile aferente sitului arheologic,ar fi putut afecta vestigiile arheologice.Amandoi aveau dreptate.Unul a dorit sa valorifice comoara din orasul lui,altul nu era dispus sa renunte la stiinta.Greu de impacat.Intalnirea a ramas in coada de peste.Bani se gaseau,le lipsea in schimb un liant.Lipsea cineva care trebuia sa faca legatura intre stiinta si "fluxul financiar"(Fagadau versetul 16).Cucii neamului erau ocupati cu alegerile.Asta a fost un caz fericit,cand un armasar s-a intalnit cu o pasare singuratica.Dar ce te faci cand o Pasare Rara se intalneste cu un Raptor Urban ? Nici nu-mi vine sa ma gandesc.Sa va dau un exemplu cand un papagal se intalneste cu un Velociraptor. Velociraptorul este un fel cucuvea preistorica.Un papagal istoric de la Universitatea Ovidius(nu spui cine) a fost intrebat ce parere are despre velociraptorul care se imbraca in costumul lui Cezar. Papagalul a raspuns ca asa se invata istoria.Sa ne traiti domnule profesor ! Sa dau un exemplu cand un grup de curcani pleaca in vizita de lucru la Constanta.Cam prin anul 2009 citesc in ziar ca un grup de curcani de patrimoniu din Bucuresti au facut o vizita la Muzeul de Arheologie din Constanta.La plecare,curcanii istoriei au tinut sa faca o fotografie pe scarile muzeului si sa acorde o declaratie de presa.Toti curcanii l-au cantat pe Basescu aflat la 250Km distanta de Constanta.Basescu era vinovat ca nu s-a ocupat de problemele Tomisului.Ei nu au avt curajul sa-i ciuguleasca pe Mazare si pe Nicusor Constantinescu,doi velociraptori aflati la 200 m distanta de ei. Intr-un final,inaripatele si-au lut zborul spre Histria ca sa verivice daca cetatea nu a fost lotizata si retrocedata raptorilor din zona.

un harsovean
21 mai 2014
Pentru ath

stiu si eu lupta dintre primar si responsabilul muzeului. Primarul a vrut chiar sa darime scoala veche. eram consilier. A venit arheologul acela, care erea profesor atunci si ne/a speriat cu televiziunea. Scoala este monument istoric. pe cetatea de la Harsova tot atunci si/au facut unii case. Si primarul s-a facut ca nu vede, ca aduna voturi. Oricum cetatea de la Harsova nu poate fi valorificata fara imprejmuire. Asta ii cerea profesorul primarului si sa-i faca cadastru si intabulare. Am auzit ca deabea acum primarul asta a facut ceva si cetatea are documentele necesare. De acuș innainte se poate vorbi de folosirea cetatii si de bagarea de bani de la Ue in ea.

discount oakley goggles
29 mai 2014
discount oakley goggles

Stiri Cultură-Educație : Comoara ascunsă a Tomisului. "Pe strada Mircea se află peste 200 de morminte" | Ziarul Cuget Liber de Constanta Online discount oakley goggles http://www.albert-anker.ch/temp.asp?id=discount-oakley-goggles

discount oakley sunglasses
30 mai 2014
discount oakley sunglasses

Stiri Cultură-Educație : Comoara ascunsă a Tomisului. "Pe strada Mircea se află peste 200 de morminte" | Ziarul Cuget Liber de Constanta Online discount oakley sunglasses http://www.albert-anker.ch/temp.asp?id=discount-oakley-sunglasses

Petru
19 februarie 2015
Lucru

Cea mai noua oferta de lucru! Foarte multi oameni s-au convins de seriozitatea noastra! NU este necesara niciun fel de experienta! Oferim curs gratuit si complet de instruire de la zero! Selectam urgent dezvoltatori de proiect pentru piata nationala si mondiala. Plata castigurilor realizate este garantata prin contract legal. Se lucreaza part-time (in timpul liber) sau full-time, la alegere. Cerem seriozitate maxima si dorinta de a invata ceva absolut nou si de viitor. Va oferim alte detalii dupa ce trimiteti textul "Info" la adresa de email: [email protected]

EscorteDinRomania.ro
29 martie 2015
EscorteDinRomania.ro - Escorte Constanta, Escorte Cluj, Escorte Bucuresti, Escorte Iasi...

EscorteDinRomania.ro - Escorte Constanta, Escorte Cluj, Escorte Bucuresti, Escorte Iasi... www.EscorteDinRomania.ro -Escorte Constanta, Escorte Bucuresti, Escorte Brasov, Escorte Cluj, Escorte Iasi, Escorte Timisoara, Escorte Arad, Escorte Craiova, Escorte Targu Mures, Escorte Mures, Escorte Oradea, Escorte Satu Mare, Escorte Tulcea, Escorte Buzau, Escorte Pitesti... Lista detaliata pe judete pentru servicile de escorte din Romania si saloane de masaje erotice din Romania pe: www.EscorteDinRomania.ro escorte unice...

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.454 secunde