Colegiul "Regina Maria" serbează 56 de ani de învățământ de artă

652
1
Colegiul
Astăzi se împlinesc 56 de ani de învățământ de artă în Constanța, care se sărbătoresc printr-un lanț de spectacole și expoziții la Colegiul Național de Arte "Regina Maria". 

În Constanța anului 1956, învățăceii cu înclinații muzicale, spre desen ori modelaj făceau primii pași în lumea artelor prin noua școală de Muzică și Arte plastice. După 5 ani școala devine liceu însă pierde din nume trimiterea spre arte, deși materiile rămân ca discipline de studiu. Imediat după Revoluție, în 1990, liceul își recapătă numele și statutul de Liceu de Artă cu trei specialități: muzică, dans (coregrafie) și arte plastice, iar din anul 2006, numele i se schimbă din nou în Colegiul Național de Arte Regina Maria, amintind de protectoarea artelor și a artiștilor, aici, la malul mării.

În timp, în viața orașului liceul a devenit o prezență importantă și necesară, Constanța bucurându-se de un mare număr de copii talentați care și-au găsit drumul și orientarea de cadrele liceului.

Când intri în actualul colegiu Regina Maria nu știi la ce să te oprești mai întâi. Să admiri lucrările expuse pe simezele școlii făcute de elevii de la arhitectură, ori de la arte plastice, să te oprești pe hol în fața vreunei uși și să tragi cu urechea la muzica ce străpunge, ferestre și ziduri învăluind întreaga clădire într-un fond muzical care fără să vrei îți fură atenția lăsând-o să plutească pe unde…, sau să intri în clasele în care, pe lângă interpreta-rea corepetitorului să te lași prins de bucuria dansului atât de grațios al micilor balerini, viitori soliști sau coregrafi.

Educația copiilor ce studiază în această școală a artelor se mai poate urmări și în numeroasele spectacole pe care elevii le oferă de-a lungul anului în incinta școlii ori pe alte diverse scene ale orașului, mai mari sau mai mici.

O scenă importantă pe care au putut fi admirați o parte din ei de curând, în timpul Festivalului Interna-țional al Muzicii și Dansului este cea a Teatrului de Operă și Balet Oleg Danovski, în "Carmen" de Bizet, unde au făcut față cu succes artiștilor consacrați.

67 de premii au obținut numai la olimpiadele naționale în ultimii 4 ani școlari, nemaipunând la socoteală rezultatele obținute la alte concursuri județene și naționale care se ridică la peste 200 în aceeași perioadă de timp. Iar cu 30 de premii s-au întors de la concursurile internaționale la care au participat.

După cum se mândrește directorul instituției Gevat Nejdet, între persona-litățile marcante care și-au adus aportul la dezvoltarea și bunul renume al liceului sunt profesorii Brandașu Ioan, Dinu Ghezzo, Marta Ghezzo, Bibu Miron Mihail, Aida Abagief, Nicolae Rădulescu, Daniel Sărăcescu, Carmen Cristescu, Luchian Ionescu, Florin Ferendino, Constantin Grigoruță, Florența Marinescu, Marian Mitea, Delia Pavlovici, Alina Deleanu. Iar absolvenții care au dus faima liceului pe scene din țară sau de aiurea sunt Emin Curtgeafar, Cristina Gheorghe, Andrei Bâcu, Mădălina Rusu, Octavian Renea, Florina Mustățea, Sebastian Tegzeșiu, Gevat-Ismet Monica Denise, Sebastian Burneci, Eugen Vasile Nazare, Diana Alexandru.

Programul de activități dedicate zilei școlii (dar și Zilei Naționale) va începe la ora 10:00 cu un spectacol aniversar susținut de secțiile de muzică de gimnaziu. La aceeași oră este programat concursul de grafică pe calculator "Info art", iar de la 12:00 urmează vernisajul expoziției de arhitectură pe simeza liceului și atelierul de design "Structuri moderne în arhitectură". Un alt spectacol de muzică și coregrafie este programat în sala Sergiu Celibidache la ora 13:00. Acesta se va suprapune temporal cu concursurile sportive de șah, badminton și tenis de masă. De la ora 15:00, elevii de gimnaziu au pregătit piesa de teatru "O inspecție școlară" care se va juca în sala M. Bibu. Al treilea spectacol muzical-coregrafic va încheia seria de manifestări dedicate zilei școlii. Constănțenii care vor să vadă artele expuse de elevii colegiului "Regina Maria" sunt așteptați.

Comentează știrea

Mircea Sangriu
18 decembrie 2012
Sesizare si comentariu

Si eu am absolvit acest liceu de muzica din Constanta in 1973 cu media 10 sub conducerea regretatului director Bibu.Cu regret in suflet dat in conformitate cu ceea ce se intampla cu arta si in special muzica clasica,in Constanta nu mai e o valoare ,ca de pilda in Europa de Vest.Elevi excelenti au fost si cred ca vor fii , dar shansele de a gasii un loc de munca sunt minime si atunci e o risipa enorma de timp si investitie fara viitor in Romania.......ce ne facem?

Articole pe aceeași temă

Joi, 27 Septembrie 2012
Stire din Cultură-Educație : Cafeneaua de psihologie revine
Pagina a fost generata in 0.2775 secunde