Colegiul "Mircea", în centrul atenției Europei. Directorul Vasile Nicoară va pleca în Franța

3441
4

Articole de la același autor

Aflat într-un an cu importanță aparte, Colegiul Național "Mircea cel Bătrân" din Constanța sărbătorind 120 de învățământ de excelență, iată că o nouă recunoaștere europeană vine să confirme valoarea corpului profesoral și, implicit, a absolvenților care duc mai departe cunoștințele acumulate la această prestigioasă instituție de la malul mării. 


Așadar, mâine, ambasadorul Franței la București va înmâna acestui colegiu, în cadrul unei festivități care va avea loc la Institutul Cultural Francez, diploma "LabelFrancEducation", acordată de Ministerul Afacerilor Externe al Franței. 
"LabelFrancEducation" este o marcă a calității decernată unităților școlare străine care desfășoară un învățământ bilingv francofon de excelență. 


L-am întrebat, ieri, pe prof. Vasile Nicoară, directorul acestui colegiu, cum au aflat francezii de performanțele în educația constănțeană. 


"Suntem la a șasea generație de liceeni care susțin Bacalaureatul francofon, cu rezultate foarte bune. Am avut inspecția reprezentanților Institutului Cultural Francez și a Ministerului de Externe. Această marcă este sinonimă cu certificatul garanției calității pregătirii pe programul francofon, în specializarea noastră, bilingv franceză, ceea ce ne deschide calea multor colaborări cu diverse instituții, nu numai franceze. 


Ca urmare, săptămâna viitoare va sosi o masterandă din Armenia, care este proaspăt profesor de limba franceză, și va face la noi un stagiu de îmbogățire a experienței didactice. 


Iar pe 20-21 iunie, voi fi prezent la Ministerul de Externe al Franței, împreună cu directorii din toată lumea ai instituțiilor de învățământ care au primit această diplomă, la o reuniune de instruire și formare, dar și de stabilire a parteneriatelor", a mai declarat prof. Nicoară.


Și pentru a întări valoarea distincției, conducerea Colegiului "Mircea" a decis ca, începând cu anul școlar viitor, pe lângă cele două clase de-a V-a bilingv germană, respectiv engleză, să înființeze și o clasă de bilingv franceză. 


Trebuie precizat că în spațiul francofon din toată lumea există în total 92 de unități școlare care au primit această diplomă, iar din România sunt doar șase. Titlul nu este permanent, fiind acordat pentru trei ani, dar, funcție de performanțe, poate fi reînnoit. 
Și ce dovadă mai mare de deschidere a învățământului francofon poate exista decât faptul că inclusiv muncitorul de întreținere al Colegiului "Mircea" stăpânește această limbă, el făcând dovada ieri, în fața presei constănțene. 


Cu prilejul decernării acestei diplome, Colegiul "Mircea" a dezvelit, ieri, și o plachetă inscripționată cu "girul" francez. 


Comentează știrea

cadru didactic
8 martie 2016
imposibil!

Sper ca muncitorul de intretinere de la CNMB n-a dat test la lb. franceza cand a fost angajat, ca daca e asa..... imi dau pe loc demisia din invatamant!

le soir
9 martie 2016
licean

eu am terminat la liceul lucian bleaga cu medie mare la bac pentru ca am invatat, acum sunt studenta la facultatea mult dorita si bucuros ca am trecut sesiunea cu brio!

c.d.
9 martie 2016
mulțam fain!

Foarte frumos! Ei, atunci se explica...Bine, nu-mi dau demisia, mai stau.

Observator
9 martie 2016
Ptr dl 'c.d'!

De ce va faceti griji inutile? Ce daca un muncitor de intretinere vorbeste franceza? Va simtiti amenintat sau nu acceptati ca si muncitorii sunt educati si multi dintre ei sunt destul de pregatiti in meseria pe care o practica. Nu trebuie sa va temeti! Si nu este cazul sa va dati demisia. Dar nici nu trebuie sa...stati degeaba si sa nu va implicati in cresterea nivelului calitativ al invatamantului romanesc. Succes!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3952 secunde