A patra ediție a Festivalului pentru elevi "Aplauze"

Colegiul "Mircea cel Bătrân" din nou în centrul atenției

838
Colegiul
În anul școlar 2008-2009, prof. Luminița Radu, prof. Andaluzia Poșircă și prof. Mihaela Gearâp, de la Colegiul Național "Mircea cel Bătrân", din dorința de a promova cultura de calitate și pentru a dezvolta simțul artistic al elevilor din toată țara, au inițiat un proiect ce ajunge anul acesta la a patra ediție. "Considerăm că impactul Festivalului «Aplauze» a fost, este și va fi extrem de important, deoarece permite o mai ușoară înțelegere a ceea ce înseamnă un act artistic și le facilitează elevilor accesul la piese importante de teatru din dramaturgia națională și internațională", se preciza în solicitarea trimisă Ministerului Educației la prima ediție.

Un eveniment așteptat de toată țara

Festivalul Național de Teatru pentru elevi "Aplauze" 2009 s-a bucurat de o participare numeroasă, având invitați din Suceava, Târgu Neamț, Tulcea, București, Năvodari și Constanța. Au participat 14 trupe, cu peste 100 de membrii în total. La aceștia s-au adăugat toți elevii Colegiului Național "Mircea cel Bătrân" din Constanța, precum și elevi ai tuturor școlilor și liceelor din Constanța care au avut trupe înscrise în concurs.

La ediția din 2010 numărul de trupe participante la preselecție a fost de 35 din București, Giurgiu, Iași, Botoșani, Suceava, Brașov, Năvodari, Valu lui Traian și Constanța. Aceasta a anticipat competiția strânsă pentru obținerea trofeului. Festivalul s-a desfășurat pe două secțiuni: 7-15 ani și 15-18 ani, la ultima secțiune fiind prezentate spectacole atât în limba română, cât și în limba engleză. Juriul a fost alcătuit din personalități artistice și culturale constănțene: Liviu Manolache, Anaid Tavitian, Clara Ghiuvelechian, Ludmila Martanovski, Marian Adochiței.

în aprilie 2011, la cea de-a treia ediție, deși s-a primit confirmarea participării a șapte trupe din Franța, Anglia, Bulgaria, Turcia și Republica Moldova, din motive obiective, nu au putut veni decât din Turcia și Republica Moldova. Calitatea spectacolelor susținute de trupele participante  ð(‘b din România au fost selectate trupe din București, Brașov, Suceava, Piatra Neamț și Constanța - a fost apreciată de un juriu alcătuit din: Radu Niculescu, Liviu Manolache, Anaid Tavitian, Clara Ghiuvelechian și Gabriel Duțu. Pe lânga atelierul de improvizație pe teme educative, o noutate a acestei ediții a fost organizarea unor ateliere de lucru, foarte bine primite de participanți, care au apreciat profesionalismul trainerilor  ð(‘b Felicia Șerbănescu la "dans contemporan", Gabriel Sandu la "arta actorului" și Marian Adochiței la "arta improvizației".

Festivalul, inclus în oferta "Școala Altfel"

Anul acesta, Festivalul Național de Teatru pentru elevi "Aplauze" se află la cea de-a patra ediție și chiar dacă este inclus în Calendarul Regional de Activități al Ministerului Educației, se bucură atât de participare națională, cât și internațională. "Zilele acestea urmează să aibă loc preselecția și ne-am propus să fie acceptate în concurs 10 trupe la secțiunea 15-19 ani și cinci trupe la secțiunea 7-14 ani. În funcție de calitatea pieselor, vom decide dacă numărul va crește", a declarat pentru "Cuget Liber" prof. Andaluzia Poșircă. S-au înscris trupe din Constanta, Brașov, București, Piatra Neamț. De peste hotare vor sosi trupe din Republica Moldova, Ucraina, din Regiunea Transcarpatia (respectiv Maramureșul istoric), tot din Ucraina, Serbia și Turcia.

Și pentru că în perioada 2-6 aprilie, Ministerul Educației a prevăzut, în premieră pentru elevii români, o săptămână activă în plan extracurricular, sub titlul "Școala Altfel", festivalul va debuta pe 1 aprilie cu festivitatea de deschidere. Majoritatea școlilor constănțene și-au inclus în programul acelei săptămâni participarea, în calitate de spectatori la acest eveniment unic în Constanța care facilitează o bună socializare între elevii constănțeni, precum și între aceștia și colegi de aceeași vârstă din întreaga țară.

În zilele de 2 și 3 aprilie vor avea loc reprezentații ale trupelor de la secțiunea 15-19 ani si pe 4 aprilie la secțiunea 7-14 ani. De asemenea, în fiecare zi vor fi workshopuri pentru trupele participante și spectacole demonstrative, iar festivitatea de premiere este programată pe 4 aprilie, după-amiază. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Marţi, 13 Martie 2012
Stire din Cultură-Educație : De dragul tău, mămico…
Pagina a fost generata in 0.9814 secunde