Colecție de vase din metal, la Muzeul de Artă Populară Constanța

285
Colecție de vase din metal, la Muzeul de Artă Populară Constanța - colectiemetal2-1588172380.jpg

Articole de la același autor

Pe lângă toate celelalte piese valoroase din patrimoniu, Muzeul de Artă Populară din Constanța deține o superbă colecție de vase din metal, de uz gospodăresc, realizate din aramă cositorită, modelată prin ciocănire, dar și obiecte din argint sau argintate care reflectă arta prelucrării metalului.

Potrivit directorului instituției, Maria Magiru, la etaj sunt prezentate astfel de vase specifice spațiului dobrogean și întregului spațiu balcanic, folosite și de românii autohtoni, dar și de românii balcanici (aromâni), precum și de turci și tătari.

"Cele mai multe dintre ele reflectă bogatul inventar gospodăresc concentrat în jurul vetrei: tăvi, tingiri cu capac, platouri, strecurători, căldări sau ploști, simple sau discret decorate pe părțile expuse mai mult vederii. Deși cele mai multe vase sunt comune acestui spațiu, găsindu-se în gospodăriile tuturor locuitorilor Dobrogei, există și forme originale reprezentative unor grupuri etnice, precum cumanul (turci și tătari) și ghiumul (aromâni) pentru păstrarea apei.

Acestor vase de uz gospodăresc li se alătură cele cu valoare ceremonială, așa cum sunt «păhurele» din plumb, argintate uneori, decorate cu motive florale și fitomorfe, reprezentative pentru aromâni, folosite în ritualurile specifice nunții și înmormântării", a precizat Maria Magiru.

În plus, atrag atenția, prin eleganța și zveltețea formelor, vasele din argint (ibrice, zaharnițe), cu funcție ceremonială, specifice turcilor, ornamentate în întregime cu motive fitomorfe (chiparosul), geometrice și astrale. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.3842 secunde