Cine îi mai educă pe elevi? Criză de profesori, la Constanța

8453
11
Din ce în ce mai puțini tineri aleg să intre în sistemul de învățământ și din ce în ce mai mulți profesori renunță la catedră, din cauza salariilor mici. Ani la rând, Ministerul Educației nu a găsit soluții pentru a asigura continuitate la catedră și cadre didactice bine pregătite, iar acum face un nou experiment: a modificat procedurile de mobilitate a personalului didactic pentru anul școlar 2018 - 2019.

"În metodologia aprobată de minister, există mai multe noutăți. Prima se referă la pretransferuri, cu inversarea ordinii acestora. Practic, transferul cadrelor didactice s-a mutat după concurs. Abia după ce se va încheia concursul, vor ști dacă mai au ce posturi ocupa. A doua modificare din metodologie introduce pretransferul prin concurs. Ne așteptăm ca această prevedere să impulsioneze prezența la concurs a titularilor tineri", explică inspectorul școlar general adjunct, prof. Alina Codreanu.

Astfel, soluționarea cererilor de pretransfer consimțit între unitățile de învățământ și a celor de prelungire a duratei contractului individual de muncă pentru cadrele didactice cu definitivat care au obținut nota minim 7 la concursul național pentru ocuparea posturilor în sesiunile 2017 sau 2016 va avea loc după repartizarea candidaților care obțin minim 7 la concursul național pentru ocuparea posturilor din 2018. Până acum, aceste etape se derulau înaintea concursului.

Continuitate de cel puțin doi ani pe post

În ce privește pretransferurile, 27 aprilie este termenul limită pentru obținerea acordurilor de principiu pentru continuitate pe post din partea unităților de învățământ, iar pe 27 iulie va fi ședința publică de repartizare. În situația în care postul a fost ocupat prin concurs, acordul de principiu pentru pretransfer se anulează.

"O a treia modificare vizează introducerea obligativității de a susține o inspecție la clasă pentru cadrele didactice titulare care solicită completarea normei didactice pe perioadă nedeterminată, transferul pentru restrângere de activitate sau pretransferul consimțit între unități de învățământ. Nota minimă pentru inspecția specială sau proba practică este 7", mai adaugă inspectorul școlar general adjunct.

De asemenea, cadrele didactice care mai au cel puțin o jumătate de normă în unitatea în care sunt titulare completează norma didactică, la cerere, în altă unitate de învățământ.

"În mediul urban, acum este impusă cerința ca postul să aibă viabilitate de cel puțin doi ani. Asta înseamnă stabilitate pe post și nu ne mai plimbăm în fiecare an în altă școală", completează prof. Alina Codreanu.

Două ședințe publice pentru titulari

O noutate este și faptul că profesorii titulari care vor obține, la vară, minimum nota 7 la concursul pentru ocuparea posturilor pot ocupa prin transfer catedre vacante, indiferent de viabilitatea acestora, păstrând statutul de titular. Acestea participă la două ședințe publice de repartizare, pe 25 iulie, pe posturile titularizabile, și pe 26 iulie, pe posturile netitularizabile.

În situația în care un cadru didactic calificat angajat cu contract individual de muncă pe perioadă determinată a obținut cel puțin media 7 la mai multe concursuri de titularizare în învățământul preuniversitar de stat, din sesiunile 2012, 2013, 2014, 2015, 2016 sau 2017, repartizarea pe post didactic sau catedră se realizează în baza celei mai mari medii de repartizare obținute de cadrul didactic în această perioadă, în specializarea postului didactic/catedrei ocupate. Până acum se lua în considerare ultima medie peste 7.

Pensionarii, angajați doar dacă rămân posturi neocupate

Modificări sunt și la plata cu ora pentru titulari sau suplinitori în altă unitate, profesori asociați și pensionari.

Personalul didactic de predare titular și cel angajat cu contract individual de muncă pe perioadă determinată în altă unitate de învățământ, specialiștii consacrați în domeniul de specialitate al curriculei școlare, personalul calificat angajat în alte domenii de activitate și personalul didactic pensionat care solicită încadrarea în regim de plata cu ora sau cumul susțin interviu în fața unei comisii constituite la nivelul unității de învățământ. Interviul se evaluează cu note de la 10 la 1, iar nota minimă de promovare este 5.

"Aceștia vor fi repartizați ultimii, în ședință publică, pe posturile rămase neocupate. De asemenea, candidații care nu au participat la concursul național de ocupare a posturilor didactice sau catedrelor ori care nu au obținut cel puțin nota 5 la inspecția specială la clasă în cadrul concursului național de ocupare a posturilor didactice sau catedrelor, sesiunea 2018, pot participa la concursul organizat de inspectorul școlar la nivel județean și au obligația ca, în termen de 30 de zile de la începerea cursurilor, să susțină inspecția specială la clasă organizată de o comisie constituită la nivelul unității de învățământ sau unui grup de unități de învățământ. Până acum, acești candidați nu aveau dreptul de a participa la concurs", precizează inspectorul școlar general adjunct.

Comentează știrea

11 comentarii. Pagina 1 din 2. Click pe pagina dorită : 1 2 
Marcel
21 februarie 2018
Inv

Dacă ești în sistem îți dai seama că așa este corect. La concurs poate participa oricine așa că, poți ocupă orice post. Problema este ca

Marcel
21 februarie 2018
Inv

Dacă ești în sistem îți dai seama că așa este corect. La concurs poate participa oricine așa că, poți ocupă orice post. Problema este ca, dacă te uiți în orarul liceelor mari din oraș, vei vedea cum profesorii au foarte multe ore la plată cu ora. Fac acest lucru odată pentru bani dar și pentru a nu mai primi colegi de catedră noi. Acolo se doarme, nu se mai face nimic la dosarul personal. Se iese la pensie fara

Marcel
21 februarie 2018
Inv

Dacă ești în sistem îți dai seama că așa este corect. La concurs poate participa oricine așa că, poți ocupă orice post. Problema este ca, dacă te uiți în orarul liceelor mari din oraș, vei vedea cum profesorii au foarte multe ore la plată cu ora. Fac acest lucru odată pentru bani dar și pentru a nu mai primi colegi de catedră noi. Acolo se doarme, nu se mai face nimic la dosarul personal. Se iese la pensie fara probleme. Se ajunge in situația că nu mai propun opționale pentru că oricum nu le pot lua. ISJ este în cârdășie cu aceste licee. Altfel nu pot să mi dau seama de ce nu se scot posturile respective la concurs. De câțiva ani urmăresc la un liceu și, este evident din orar, au multe ore, câte 24-25 pt titulari, chiar și pt detașați. Ce caută un detașat când faptic, mai sunt cel puțin două catedre libere? De ce nu sunt scoase? Pt șpagă, desigur

Ana
21 februarie 2018
Prostii

Unde scrie doamna, in metodologie ca in urban nu se pot ocupa decat posturi cu viabilitate de 2 ani la transfer? Scrie ca se pot ocupa posturi INDIFERENT de viabilitatea acestora. Sau asta e doar o gaselnita ISJ? Si despre inspectiile la clasa scrie ca trebuie sustinute de cei care vor sa treaca in alta specialitate decat cea de pe decizia de titularizare, nicidecum de toata lumea. Iarasi gaselnita ISJ?

Cineva
21 februarie 2018
Foarte bine,s-a desteptat tineriu

Pai cine e prost sa sustina inspectii ptr definitivat,grad 2,grad 1,pe langa cateva zeci de inspectii la clasa,stresul cat casa,hartii pese hartii de facut,zeci de dosare si dosarele,parintii se baga si explica ei profesorului cum ar tb sa predea,copiii sunt obraznici,rasfatati,fara 7 ani de acasa,si toate astea ptr ce?ptr 1600 lei?pai nu mai bine merge in armata,cu 2700,jandarmerie sau chiar infirmiera,ca si alea castiga peste 2500 lei.Cine e fraier sa vina sambata la concursuri moca si sa fie platit 7 lei ca merge la bacalaureat?hais a fim seriosi,si concediul ala de 62 de zile e ciopartit..Reprofilati-va si lasati-i sa dea cu capul de pereti,ca nimeni in nici o tara nu isi bate joc asa de profesori,sa castige mai putin decat cei care abia au bacalaureatul..

Popescu
21 februarie 2018
Nicolescu Felicia - pensionar din 2011

Seorios,cu pensionarii? Ia vedeti la Scoala nr.29 cum e tinuta pe post invatatoarea Nicolescu Felicia ( politic,sotul fiind un infocat psd-ist) care a iesit la pensie in 2011 avand numai liceul pedagogic.Cum sa gaseasca tinerii posturi cand sunt tinuti invatatori pe post ca pensionari Ce mai poate oferi un cadru didactic la 66 de ani

Alte Beneficii
21 februarie 2018
Diverse Optiuni

Salariile actuale ale dacalilor din ciclul primar si preuniversitar sint foarte modeste. Totusi pe unele materii(admitere,bacalaureat) unii pot avea si alte avantaje (meditatii). Pt. unii poate sa fie si asta o optiune. Si aici sint categorii diverse de dacalii, unii chiar au buna credinta si in plus guvernatii nu prea ofera alte alternative. Altii doar sa spere ca poate cindva sa aiba parte si de motivatii adecvate. (salariul de baza)

Cristian
21 februarie 2018
Pt. Marcel

Măi, nene... Când ai nevoie de trei încercări pentru a reuși să încropești un amărât de comentariu, locul tău nu e în învățământ.

Cu batzu
21 februarie 2018
In balta

Mai nene Cristian, poate nu i-a mers legatura la internet. Scrie tu comentarii aici pe mugetu’ liber si vezi daca poti sa stergi/corectezi ceva ulterior. Mai du-te si tu la scoala ca ai lipsuri si nu te mai da rotund!

Răspuns la: Pt. Marcel
Adăugat de : Cristian, 21 februarie 2018
Măi, nene... Când ai nevoie de trei încercări pentru a reuși să încropești un amărât de comentariu, locul tău nu e în învățământ.
Radu
21 februarie 2018
Bine ...

La Constanta , este criza foarte mare si de inspectori competenti ... Bucovala - mediocra si infumurata , cu un concurs discutabil luat - precum se vede , are colege , o adunatura de personagii , politic sustinute si politic promovate , inclusiv prin concursuri trucate , dar prezentate ca fiind corecte , chiar de catre guzganii cu aceasta misiune , la comanda . Vedem in inspectorat pitipoance cu copii din flori , muieri lasate de barbati , cu copii sau fara , bacante singure sinistre unele , care au facut copii cu barbati insurati si au fost promovate partinic si transpartinic in ISJ Constanta , fiind acum la putere USL-ul si FSN-ul ... Uitati-va la ele cand sunt impreuna : parca ar fii corul de bocitoare al Spagoveanului , teoreticienele luptei de clasa si al sistemului paralel ...Proaste de bubuie !

11 comentarii. Pagina 1 din 2. Click pe pagina dorită : 1 2 

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.7746 secunde