Cetatea uitată de lume. Ce-ar fi putut fi "Păcuiul lui Soare"…

1260
Cetatea uitată de lume. Ce-ar fi putut fi

Articole de la același autor

Dacă aveți drum spre Ostrov, undeva pe malul drept al Dunării, aproape de satul Izvoarele, se află minunata insulă numită "Păcuiul lui Soare", care se întinde pe suprafață de șase kilometri, de la Ostrov până în dreptul dealului Dervent. Desigur, nimic nu mai este precum odinioară. Peste tot, natura și-a intrat în drepturi pe acest pământ și nimic nu mai amintește de încărcătura istorică imensă pe care o are acest loc. 


Totuși, locul este în continuare atractiv, oamenii putând admira ce a mai rămas din zidurile unei maiestuoase cetăți, considerate de istorici unul dintre cele mai importante așezăminte din secolul al IX-lea. 


Din păcate, trecerea timpului și-a pus amprenta asupra acestui minunat loc, iar mulți spun că aici ar fi nevoie de o deviere a Dunării, în fața insulei, pentru a desface șenalul navigabil, astfel încât spațiul să fie protejat cu un dig pentru a întrerupe eroziunea. 


Despre acest obiectiv, am discutat cu arheologul Constantin Chera, de la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța, care a spus că "Păcuiul lui Soare" este un șantier început în anii '50 de către Petre Diaconu, de la Institutul de Arheologie București. Ce nu știe multă lume, însă, este că acolo sunt două obiective, de fapt. 


"Obiectivul cel mai important este cetatea, care încă se păstrează, parțial, în insula «Păcuiul lui Soare». Din păcate, cetatea a fost afectată de cursul Dunării. Pe vremuri, actualul braț Ostrov era brațul principal al Dunării, iar cetatea se afla pe o insulă, dincolo de acest braț. De-a lungul timpului, cursul Dunării s-a schimbat, cursul principal a devenit cel actual și a spălat patru cincimi din suprafața cetății. În momentul de față, numai  o cincime din cetate (20%) este păstrată pe insulă. 
Debarcaderul acestei cetăți se păstrează, încă, spre vechiul braț al Dunării. Trebuie menționat că această cincime se păstrează în condiții bune și poate fi vizitată. 
Aici mai există un al doilea obiectiv, tot o cetate. Foarte important de menționat este că, la cetatea din insulă, cândva, era o bază a flotei bizantine, care opera pe Dunăre în secolul al X-lea. În anul 971, împăratul bizantin încerca să oprească năvălirea slavilor, prin construirea acestei salbe de cetăți, prin operarea flotei bizantine pe limes, adică pe granița de nord a Imperiului Bizantin", a declarat arheologul, pentru "Cuget Liber". 


Flotă cu triplu rol 
Ce au scos la lumina zilei, aici, cercetătorii? O serie de fragmente ceramice, țigle, cărămizi, olane, un fragment de statuetă, vase de sticlă, fibule, monede. Specialiștii spun că cetatea avea, probabil, o formă trapezoidală sau rectangulară, cu o suprafață inițială apreciată ca variind între 3 și 5 hectare, dar, pe parcurs, zona occidentală a cetății a fost distrusă de apele Dunării. 
Ea ar fi fost construită de către bizantini între anii 971-972 ca bază navală 15, flota de la "Păcuiul lui Soare" având un triplu rol. 
În primul rând, se avea în vedere împiedicarea drumului unei flote inamice. Apoi, se urmărea asigurarea legăturilor dintre regiunile bizantine de la nord și de la sud de Dunăre și, de asemenea, înlăturarea oricărei încercări de pătrundere la sud de Dunăre a unor populații în migrație sosite din stepele nord-pontice. 


Ulterior, începând cu primii ani ai veacului al XI-lea, cetatea de la "Păcuiul lui Soare" își pierde caracterul eminamente de bază navală, la adăpostul zidurilor cetății urmând să se desfășoare o intensă viețuire care va dura, cu o întrerupere în secolul al XII-lea, determinată de un incendiu provocat de invazia cumanilor din 1094, până în prima jumătate a secolului al XV-lea, momentul ocupării Dobrogei de către turci. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5734 secunde