Ce se va întâmpla cu cinematograful "Republica"

Luni, 28 Ianuarie 2013
3725
Nu cred să existe constănțean, cu excepția tinerelor generații, care să nu ofteze măcar o dată trecând pe lângă bătrânul cinematograf "Republica", odinioară legendă a acestui oraș. Lăsat pradă uitării de mult prea multă vreme, iată că ruina revine în atenție, de data aceasta poate în sfârșit într-un context favorabil.


Zilele acestea, a fost eliberată autorizația de construcție prin care vechiul cinematograf va fi reabilitat, extins și transformat în "Centru Cultural Multifuncțional pentru Tineret" și, după cum declara pentru "Cuget Liber" Gabriel Diceanu, purtător de cuvânt al Consiliului Județean Constanța, în luna martie, cel mai probabil, se va semna proiectul care acum se află în lucru. 


12 luni, durata estimată a reabilitării


Reamintim că la sfârșitul anului 2011, într-o ședință din ajun de Crăciun, consilierii județeni votau proiectul de reabilitare a clădirii în care a funcționat cinematograful "Republica", cu intenția de a-l transforma într-un "Centru multifuncțional educativ pentru tineret", urmând a fi redenumit Jean Constantin. 


Finanțarea proiectului este prognozată a se realiza din fondurile alocate Polului Național de Creștere Constanța, valoarea lui fiind de peste șase milioane de lei. Potrivit proiectului, votat de consilierii CJC, clădirea unde va funcționa noul "Centru multifuncțional educativ pentru tineret" va avea parter și două etaje. Interiorul va cuprinde un cinematograf, o sală de conferințe, sală de spectacole, simulatoare și laboratoare. 


Reabilitarea vizează consolidarea clădirii, supraetajarea parțială, înlocuirea finisajelor degradate, dotarea și modernizarea fostului cinematograf, respectiv realizarea noilor compartimentări pentru funcțiunile necesare, iar durata de execuție va fi de 12 luni.


"O să avem de luptat cu mall-urile"


Cu toate că până la o luptă cu concurența multiplexurilor îl mai despart luni bune, ieri, Dan Cojocaru, manager Direcția de distribuție și exploatare a filmelor", declara, cu vădită nerăbdare, că deja pune la cale un plan de "bătaie" care să readucă "Republica" la ceea ce a fost cândva, respectiv emblema culturală a Constanței. "Într-o statistică națională ne situam chiar pe locul doi după cinema Patria din capitală. O să grăbim cât de mult putem lucrurile pentru că am așteptat destul acest moment. Când în urmă cu două sau trei săptămâni au plecat membrii comisiei care gestionează fondurile europene implicate, ne-au făcut o urare interesantă: «Vă dorim ca peste un an să rupeți biletele!». Mi-e greu să cred că va dura doar 12 luni, pentru că trebuie intervenit la structura de rezistență. Sunt lucrări mari de făcut, care vor schimba total fața bătrânului cinematograf. Știu că vom avea apoi de luptat cu mall-urile, în primul rând financiar, dar și pentru că vrem să mergem mai profund în zona de cultură", a mai declarat același interlocutor Dan Cojocaru.Articole din aceeaşi secţiune

Pagina a fost generata in 1.0976 secunde