Braconaj arheologic!

Căutătorii de comori scormonesc Constanța

784
2

Articole de la același autor

Legea prea permisivă cu posesorii detectoarelor de metal i-a încurajat pe căutătorii de comori din Dobrogea să scormonească prin toate siturile zonei. Conducerea Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța s-a arătat intrigată de faptul că legea nu e clară și nici autoritatea nu este prezentă de cele mai multe ori. Toate aceste situri sunt la discreție, căutătorilor de comori nerămânându-le decât să-și încerce norocul. 


Marea nemulțumire pornește de la faptul că munca arheologilor este călcată în picioare pentru că, în momentul în care sunt scoase din contextul arheologic anumite piese, se pierd foarte multe informații importante pentru cercetare. "Întotdeauna, la noi, s-a cultivat ambi-guitatea! Astfel de situații apar pentru că nu avem o lege clară! Acești căutători de comori sunt la marginea penalului! Agre-siunea împotriva instituțiilor de cultură există din toate părțile! ", a declarat șeful Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța, Gabriel Custurea. În timp ce instituțiile de cultură se confruntă cu mari probleme financiare, neavând fonduri să funcționeze normal, de partea cealaltă apar persoanele care nu au nimic în comun cu arheologia, dar care sunt dotate până-n dinți cu aparatură ultimul tip pentru detectarea de metale. 


Nas în nas cu vânătorii
Deseori arheologii, în campaniile lor, dau nas în nas cu acești vânători de comori. Observă că de undeva din depărtare sunt supravegheați. Nu este vorba nicidecum de organele de poliție, ci de căutătorii de comori. Anul trecut s-a observat o creștere a numărului căutătorilor cu detectoarele de metal pe raza județului. Gabriel Custurea și-a exprimat nemulțumirea că aceștia ar putea intra în siturile arheologice: "Partea mai puțin bună este că siturile sunt publice, oricine poate afla orice informație despre acestea, iar legislația este așa cum este! Legislația are multe scăpări și toată lumea se plimbă nestingherită pe câmpurile Dobrogei, respectiv în zonele cercetate de arheologi ". 


La rândul său, Virgil Iosif, directorul Direcției de Cultură din cadrul Consiliului Județean Constanța, a declarat: "Nu este în regulă ce se întâmplă! În timp ce arheologii se duc cu pensula să caute vestigii, tocmai pentru a nu afecta e-ventualele rămășițe găsite, vânătorii de comori pornesc la drum cu lopeți și târnăcoape. Aceste metode brutale nu fac altceva decât să distrugă informații valoroase. Nu e corect să distrugi o în-treagă zonă pentru un ban de argint, care nu valorează nimic!"


De partea cealaltă, căutătorii de comori au bloguri, au site-uri prin care pun la dispoziția amatorilor informații complete legate de aparatură. Tot felul de hărți circulă pe internet, care mai de care mai detaliate cu eventualele locuri în care s-ar putea găsi comorile ascunse ale dacilor. Vestea mai puțin bună este dată chiar de directorul MINAC Constanța, care a afirmat că în zona Dobrogea pe ici pe acolo s-a găsit câte o monedă. Până în prezent, în Dobrogea, nu au fost găsite tezaure monetare însemnate. 


Comentează știrea

Roxana
3 aprilie 2015
Oferta de lucru

Cea mai buna oferta de lucru! Din ce in ce mai multi oameni lucreaza cu noi si sunt extrem de multumiti! NU este necesara niciun fel de experienta! Oferim curs gratuit si complet de instruire de la zero! Selectam urgent dezvoltatori de proiect pentru piata nationala si mondiala. Plata castigurilor realizate este garantata prin contract legal. Se lucreaza part-time (in timpul liber) sau full-time, la alegere. Cerem seriozitate maxima si dorinta de a invata ceva absolut nou si de viitor. Va oferim alte detalii dupa ce trimiteti textul "Info" la adresa de email: [email protected]

Marina
3 aprilie 2015
Vrei stabilitate financiara ?

Dacă vei începe să cultivi gânduri de prosperitate, imaginându-ți că ești un om foarte bogat înconjurat de un ocean de energie mentală și înotând într-o mare a abundenței, corpul și mintea ta vor intra instantaneu pe vibrația prosperității, iar tu vei începe să atragi literalmente, la fel ca un magnet, tot ceea ce îți e necesar pentru a deveni bogat. Asta scrie celebrul Bob Proctor în cartea "Te-ai născut bogat". Căutăm urgent colaboratori part-time care vor să câștige bani în timpul liber, într-un proiect unic la nivel mondial. Oferim contract de comision. Pentru mai multe detalii, trimiteți mesajul PROIECT la adresa de email: [email protected]

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3641 secunde