Casa cu monogramă a căpitanului Stănescu (galerie foto)

1655
Casa cu monogramă a căpitanului Stănescu (galerie foto) - df72d61756ea365c919baad5103080ae.jpg

Articole de la același autor

În 1913, căpitanul T. Constantin Stănescu obține autorizația de a-și construi un imobil, proiectat de Adolf Linz. Precum susține dr. Doina Păuleanu în volumul său, "Constanța. Aventura unui proiect european" (editura Ex Ponto, 2003), arhitectul realizează o casă fermecătoare, cu demisol și parter, cu aspect eclectic și structură neoclasică.
"Fațada principală, spre strada Marc Aureliu, cu spatele spre mare, are o ușă principală dreptunghiulară, cu feronerie structurată geometric și monogramă încadrată. Deasupra se află o deschidere elipsoidală înscrisă într-un câmp dreptunghiular cu elemente decorative neoclasice: coronițe și crengi de laur; alte două nivele de decorație depășesc împreună cu forma deja menționată dimensiunile ușii, aproape excluzând-o din registrul expresiv și sunt alcătuite din elemente fitomorfe", arată dr. Doina Păuleanu (p. 112).
Cartușul cu monograma "T.S." este înscris într-o formă trapezoidală și o fereastră semicirculară sprijinită pe consolă, suprastructura fiind încadrată de doi pilaștri decorați.
"Ferestrele dreptunghiulare, disimetrice ca și clădirea, din cauza colțului care comprimă fațada, sunt ingenios decorate cu elemente neoclasice", precizează dr. Doina Păuleanu.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4278 secunde