Cancerul culturii românești: "Tudor Gheorghe se află la degetul mic al lui Florin Salam"

889
8

Articole de la același autor

Oamenii de cultură din Constanța au primit cu reținere vestea reducerii TVA de la 9 la 5% la cărți, care va intra în vigoare anul viitor. Ei consideră că inițiativa este tardivă, sute de edituri trăgându-și deja obloanele din cauza politicilor promovate de stat. 


Mai mult, scriitorii trag un semnal de alarmă care să se audă până la premier din partea căruia se așteaptă măsuri serioase, nu gen "bacșișul", cu care ne-am făcut de râs în toată Europa. 


Poetul constănțean Sorin Roșca consideră inițiativa reducerii TVA la cărți ca o ciupitură de țânțar: "Problemele Culturii sunt mult mai grave decât le percepe premierul Ponta sau președintele Iohannis. Confuzia de valori, la ora actuală, este cancerul culturii românești. Cum Ministerul Culturii nu își dă interesul să contracareze ofensiva kitsch-ului și non valorii este explicabil de ce Tudor Gheorghe se află la degetul mic al lui Florin Salam și altor maneliști strălucitori. Sunt artiști remarcabili care trăiesc în afara scenei din cauză că aici și-au făcut loc tot felul de artiști de ocazie. Televiziunile se întrec și ele în a scoate la suprafață tot gunoiul, apărut după evenimentele din ‘89." 


O ciupitură de țânțar
În opinia poetului Sorin Roșca, această măsură ar putea fi pentru producătorii de carte un mic balon de oxigen: "Măsura putea veni cu ani în urmă, când exista un interes major pentru cartea de bună calitate, dovadă că se înregistra un interes major pentru calitate. Afluența cumpărătorilor, înregistrată la târgurile de carte, stă mărturie a fenomenului. Pe atunci, cartea era la loc de cinste. Noi, ca editori, am observat, de la an la an, scăderea interesului față de carte. De aceea, spun că, dacă măsura reducerii TVA de la 9 la 5 % la cărți ar fi venit cu ani în urmă, ar fi ajutat într-adevăr multe dintre editurile care astăzi nu mai există pe piață. Dacă înainte existau aproximativ zece edituri la nivelul județului, azi au mai rămas două, trei. Apoi, degeaba ar exista 100 edituri într-un oraș, dacă dispar librăriile. Piața cărții nu e total blocată, dar măsura anunțată de ministrul Culturii nu vine să încurajeze într-atât producția de carte. În cazul în care măsura se va aplica, va fi ca o ciupitură de țânțar." 


Pe ultimul loc
Amendamentul depus de ministrul Culturii, Ionuț Vulpescu, la Codul Fiscal prin care TVA se va reduce la 5% pentru cărți, manuale școlare, reviste, ziare, bilete pentru accesul la muzee, monumente istorice, evenimente culturale a atras și reacția președintelui USR, filiala Dobrogea, Angelo Mitchievici.


"Din păcate, în Europa suntem printre ultimele locuri în ceea ce privește achiziția de carte. Mai mult, în ziua de astăzi , cartea costă mai mult decât veniturile oamenilor. Lectura reprezintă un lux. Editurile mai mari rezistă, dar nu același lucru se poate spune despre cele mai mici care dau faliment. Cât despre conflictul dintre edituri și USR, când s-a dezbătut problema timbrului literar, putea fi tranșat elegant de Ministerul Culturii. Oare nu se pot găsi 200.000 euro pe an pentru susținerea Uniunii Scriitorilor, pentru a da puțină vitalitate acestui sector? Nu este niciun secret că nu se trăiește din scris. Este foarte clar că domeniul - cultură - trebuie ajutat. Peste tot în lume se întâmplă acest lucru. Așteptăm cu interes ca măsura să intre în vigoare. "


Comentează știrea

1. Comentariu marcat ca fiind necorespunzător

Acest comentariu contravine regulilor și condițiilor de utilizare a site-ului CugetLiber.ro. Conținutul lui poate fi inadecvat sau chiar ofensator pentru vizitatori. Daca ai luat la cunoștință avertismentul și dorești să citești acest comentariu pe propria răspundere click aici.

un rebut uman
26 mai 2015
tudor gheorghe

artistul ulii, un pupator de dos-uri pesediste

tudor
26 mai 2015
doua non-valori

atat gheorghe cat si salam, afoni si agramati, zbiara amandoi din rarunchii unei inculturi dezolante

tudor gheorghe
26 mai 2015
menestrelu

o panarama scabroasa, un analfabet libidinos. Cand s-or trezi si romanii si se vor lepada de astfel de jigodii comuniste ?

DODO
26 mai 2015
bou de 3 ori !

Nu este greu sa te prinzi ca cele trei comentarii de mai sus sint ale unei sinugre persoane ( dupa stil ) care vrea ( DE CE ? ) sa induca ideea ca sint multi de parerea lui = FALS ! oamenii cu o minima cultura si bun simt inteleg muzica lui T Ghe. ( Nu are de-a face cu propaganda comunista ) Adevarat este ca Salam si cei de teapa lui sint un cancer cultural ce trebuie stirpit. A face comparatie intre cei doi mi se pare o impietate. Totusi a-l face ca mai sus este o dovada ca cel care a scris are grave carente educational, culturale si chiar psihologice ! Arta este una ,iar politica alta.

DODO
26 mai 2015
ps

...si nu-ti mai trage singur aprecieri pozitive !

Sindbad
26 mai 2015
Parere...

Indiferent de culoarea politica, care este discutabila, Tudor Gheorghe este si va ramane un adevarat rapsod, un Artist Adevarat. Nu-l pune-ti pe acelasi raft cu politicienii de "trei la leu".

cu Fuego
26 mai 2015
Puneti-l pe raft

cat despre valoarea lui artistica, se invarte undeva intre Etno si Taraf Tv.

Articole pe aceeași temă

Duminică, 19 Aprilie 2015
Stire din Economie : Propunere: TVA REDUSĂ PENTRU UTILITĂȚI
Pagina a fost generata in 0.6051 secunde