Campania "Cuget Liber". Țară, țară, vrem meseriași! Nu tineri în șomaj!" "Trebuie schimbate mentalități!"

2568

Articole de la același autor

Învățământul profesional, șansa de a avea o meserie de viitor. "Trebuie schimbate mentalitățile familiilor!" 


În mai puțin de patru luni de zile, elevii de clasa a VIII-a vor trebui să aleagă dacă își vor continua studiile la liceu sau vor merge să învețe o meserie. Deși învățământul profesional oferă multe avantaje și le dă șansa tinerilor de a-și găsi un loc de muncă imediat cum termină școala, sunt încă foarte mulți care se amăgesc urmând cursurile unui liceu teoretic, pentru ca apoi fie să pice bacalaureatul, fie să îngroașe rândurile șomerilor cu diplomă, în domenii fără căutare pe piața muncii. 


Multe familii încă mai consideră o rușine ca al lor copil să meargă la învățământul profesional și așa se face că acum ducem lipsă de meseriași în foarte multe domenii. În loc să ofere facilități și să lupte pentru a schimba mentalitățile și concepțiile acestea, Ministerul Educației Naționale vrea să prelungească învățământul obligatoriu, astfel încât elevii să nu mai poată abandona studiile în clasa a XI-a sau a XII-a.
În tot acest timp, profesorii, diriginții, inspectorii școlari se luptă să-i convingă pe părinți și pe elevi să aleagă clasele profesionale sau clasele de învățământ profesional dual de doi ani, să învețe o meserie și să nu se mai chinuiască la liceu. Conform legii, repartizarea la liceu se face în funcție de media de admitere, pentru că la Evaluarea Națională nu există noțiunea de "promovat". Așa se face că toți elevii, chiar și cei care iau notele 2 sau 3 la examenul de matematică sau de română sau care termină opt clase târâș-grăpiș au posibilitatea de a ajunge la un liceu industrial sau la un grup școlar, chiar și la un liceu teoretic. Cel mai probabil, ei sunt cei care, peste patru ani, vor pica bacalaureatul și se vor trezi și fără o meserie și fără facultate.


Mai multe clase, mai multe posibilități
În județul Constanța, Inspectoratul Școlar Județean a propus, în planul de școlarizare pentru clasa a IX-a, anul școlar 2019 – 2020, 75 de clase de liceu filieră teoretică, 66 de clase de liceu filieră tehnologică și 59 de clase de școală profesională, plus două clase de învățământ special. Sunt cu 15 clase mai multe decât anul trecut, cu speranța că, din ce în ce mai mulți absolvenți de clasa a VIII-a se vor orienta către a învăța o meserie. "Oferta noastră este bogată pentru învățământul profesional, inclusiv cel dual, pentru anul școlar 2019 - 2020. Sunt 59 de clase învățământ profesional de stat, din care șase pentru învățământ profesional dual, pe meserii, care sunt necesare județului nostru, cum ar fi bucătar, ospătar, lucrător hotelieri și mecanici auto. Aș dori să le transmit tuturor elevilor și părinților să fie deschiși către această rută de continuare a studiilor", îi sfătuiește inspectorul școlar general Gabriela Bucovală.
Potrivit acestuia, principalul avantaj al învățământului profesional este profesionalizarea la locul de muncă. "Trebuie schimbate mentalitățile familiilor. Acești elevi fac foarte multă practică în cei trei ani. Efectiv, în momentul în care ei își finalizează aceste studii, știu să facă ceva. La finalul celor trei ani de școală profesională au o meserie, dar pot să își continue și studiile, dacă doresc. Nu îi oprește nimeni să ajungă și în învățământul superior", explică șeful ISJ Constanța.


Burse de studiu și locul de muncă asigurat
În plus, în învățământul profesional dual, elevii primesc o bursă de 200 de lei pe lună de la bugetul de stat și cel puțin tot atât de la agentul economic la care face practică. "Agenții economici cu care avem parteneriate asigură stagiile de practică, baza materială, dar și susțin financiar pregătirea elevilor, oferindu-le o bursă de cel puțin 200 de lei pe lună. În plus, de multe ori, la finalizarea cursurilor, îi angajează pe tinerii serioși care au frecventat cursurile", a completat prof. Gabriela Bucovală. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5069 secunde