CALENDAR ORTODOX 24 ianuarie. Sfânta Xenia protejează familia

183
CALENDAR ORTODOX 24 ianuarie. Sfânta Xenia protejează familia - sfantaxenia596x300-1548246845.jpg

Articole recomandate

Sfânta Xenia este mult mai puțin cunoscută decât alți sfinți ai religiei ortodoxe. Fericita Sfânta Xenia, din Rusia, joacă, totuși, un rol important în viața oricărui credincios. Căci, în ciuda greutăților, ea și-a dedicat viața întru Hristos.

În fiecare an, Biserica Ortodoxă o prăznuiește, la 24 ianuarie, pe Sfânta Xenia cea nebună întru Hristos, scrie libertateapentrufemei.ro. Ea este considerată a fi grabnic ajutătoare, sprijină familiile creștine aflate în impas, le aduce fetelor soți buni, putând chiar să le împiedice nunțile, dacă bărbații nu sunt potriviți. În aceeași zi, este pomenită de către greco-catolici și Cuvioasa Xenia de la Roma, care și-a petrecut viața în smerenie, umilință și vărsare de lacrimi.

Sfânta Xenia de la Sankt Petersburg, înnebunită de credință

Se spune că ar fi trăit în secolul al XVIII-lea, născându-se într-o familie înstărită, pe la 1730. S-a mǎritat în jurul vârstei de 20 de ani, cu ofițerul Andrei Feodorovici Petrov. Astfel, Xenia Grigorevna Petrova și soțul ei au petrecut câțiva ani de fericire împreună, în dragoste, înțelegere și bunăstare, în capitala de atunci a Rusiei, Sankt Petersburg.

Numai că, la o petrecere, pe când ea avea 26 de ani, soțul ei a murit brusc. A rămas văduvă. Șocul Xeniei a fost cu atât mai mare, cu cât soțul ei iubit s-a stins fără lumânare, fără a fi spovedit și împărtășit înainte. Golul rămas în sufletul ei a fost atât de mare, încât s-a hotărât să renunțe definitiv la toate cele lumești. Spre uimirea tuturor, a început să înstrăineze toate bunurile și banii, iar casa i-a dat-o unei prietene.

Credința ne sfințește

Apoi, a început să poarte hainele soțului ei, cerând să fie chemată cu numele lui, spunând că ea e cea care a murit, nu el. Din aceste motive, apropiații au considerat că și-a pierdut mințile. Însă, după ce au cerut avizul unor specialiști ai vremurilor, au aflat că era perfect sănătoasă la minte și că avea tot dreptul să dispună cum voia de averile personale. A refuzat orice ajutor și s-a aciuat în suburbii. Toată lumea o batjocorea, considerând-o nebună. Și-a petrecut restul vieții în rugăciune, fără somn, pe câmpuri, vorbind cu Însuși Dumnezeu și prezicând viitorul.

S-a stins din viață la 71 de ani și a fost înhumată în cimitirul Smolensk, loc de pelerinaj pentru credincioși. Căci Sfânta Xenia ascultă rugile credincioșilor, îi vindecă și îi scapă de probleme, ba chiar îi ajută să-și găsească un loc de muncă. În 1988, patriarhul Pimen al Moscovei și al întregii Rusii a canonizat-o ca "sfântă nebună pentru Hristos, grabnic ajutătoare și făcătoare de minuni".

Cuvioasa Xenia de la Roma sperie diavolii

Născută într-o familie cu stare, la Roma, tânăra Eusebia, căci așa se numea atunci, a hotărât să fugă în lume. Când părinții au vrut să o mărite. Așa se face că, împreună cu două slujitoare, a ajuns pe Insula Cos. Și asta pentru că dragostea ei față de Hristos era atât de mare, încât nimic nu o putea întina în lumea asta. Și-a spus Xenia, pentru că în traducere numele înseamnă "străină". S-a călugărit și s-a stabilit la Milassa din Careia, unde a ridicat o biserică.

A trăit în priveghere, smerenie și lacrimi. Se spune că diavolii, speriați de înfrânarea ei, se temeau să se apropie. Mânca numai o dată la câteva zile, doar câte o bucățică de pâine, stropită cu propriile lacrimi și presărată cu cenușă din cădelniță. Când s-a stins din viață, în miezul zilei, s-a arătat pe cer o cruce din stele și o aură, ca semn al prețuirii dumnezești față de sfințenia ei.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.1218 secunde