Bursă de merit pentru media 8,50. Cine premiază mediocritatea? Elevii vor mai mulți bani

1109
1
Bursă de merit pentru media 8,50. Cine premiază mediocritatea? Elevii vor mai mulți bani - fondelevii-1491577018.jpg

Articole de la același autor

S-ar părea că elevilor constănțeni le-a fost mai ușor să-l determine pe ministrul Educației să acorde manuale gratuite și elevilor dintr-a XI-a și a XII-a decât să-l facă pe primarul Constanței, Decebal Făgădău, să se țină de promisiunea din campania electorală că va mări semestrial cuantumul burselor.


Dacă în alte municipii reședință de județ din România bursa de merit este 80 lei/lună - Cluj-Napoca, 70 lei/lună - Arad sau 75 lei/lună - Timișoara, la Constanța este de doar 35 lei/lună.


La ultima ședință de Consiliu Local, Asociația Elevilor din Constanța (AEC) a solicitat primarului și consilierilor locali creșterea cuantumului burselor școlare, după cum urmează: 60 lei/lună - bursa de merit (față de 35 lei acum); 150 lei/lună - bursa de studiu (față de 30 lei) și 200 lei/lună - bursa de ajutor social (100 lei). 


Celor trei tipuri de burse li se adaugă și bursa de performanță, în valoare de 200 lei, care se acordă elevilor calificați la fazele naționale ale diferitelor concursuri și olimpiade. 


Precizăm că bursa de merit se acordă celor cu medii peste 8,50 sau care s-au calificat la fazele județene ale competițiilor. Bursele de studiu se acordă elevilor cu medii peste 7, dar care au venit lunar brut pe membru de familie, pe ultimele trei luni ante-rioare depunerii dosarului cel mult egal cu salariul minim brut pe economie. Bursele de ajutor social se acordă copiilor orfani sau care, pe baza unui certificat medical eliberat de medicul specialist, dovedesc că sunt suferinzi de vreo boală. 


"Vom continua demersurile!"


"Încă din luna ianuarie am început discuțiile cu reprezentanții Primăriei, în vederea creșterii fondului de burse și a cuantumului lunar. Din păcate, din proiectul de hotărâre privind cuantumul și alocația bugetară pentru fondul de burse se poate observa dezinteresul Primăriei pentru această problemă. Bursa de merit a elevilor constănțeni este jumătate față de cea a colegilor noștri din Arad, Timișoara sau Cluj-Napoca. Chiar dacă nu a fost mărit cuantumul burselor școlare, echipa AEC nu renunță. Vom continua demersurile, până când Primăria și Consiliul Local Constanța vor modifica sumele pe care elevii bursieri din municipiul Constanța le primesc și acestea vor reflecta nevoile noastre reale", a declarat Constantin-Alexandru Manda, președintele AEC, adăugând că va relua discuțiile cu autoritățile locale în această lună.


Pe de altă parte, primarul Decebal Făgădău s-a arătat surprins de creșterea excesivă a bugetului solicitat pentru bursele de pe semestrul II, motiv pentru care a solicitat școlilor o raportare explicită, probabil neștiind că au intrat în plată și elevii claselor a V-a și a IX-a. 


Cert este că, pe semestrul I, în municipiul Constanța au beneficiat de burse 10.488 de elevi, ceea ce a însemnat un buget de 4,2 milioane de lei, iar creșterile solicitate de AEC ar fi însemnat o dublare a acestui buget. 


L-am întrebat pe elevul Constantin Manda dacă nu ar fi cazul, totuși, ca pentru bursele de merit să se propună o creștere a mediei minime de la care se pornește, și anume de 8,50 la 9, în condițiile în care notele mici au ajuns să se treacă mai greu în catalog și ne-a răspuns că există discuții la nivel național pentru o astfel de modificare. Poate că atunci și-ar spori șansele de mărire a cuantumurilor, prin micșorarea numărului de beneficiari.


v v v


În final, pentru că am fost întrebați, la rându-ne, precizăm că sumele mici acordate elevilor ultima dată se datorează modului de calcul al burselor, și anume pe săptămâni de școală, și inclusiv perioada vacanței sau alte libere.


Comentează știrea

profesor
8 aprilie 2017
burse

propun burse sociale pentru lichele si burse de studiu pentru chiulangii/ bursa de merit sa fie 1covrig sau 1gogoasa pe saptamana ! alocatia copiilor trebuie sa tina cont de veniturile parintilor.

Pagina a fost generata in 0.6016 secunde