Bursa cadourilor de Crăciun pentru profesori. Vouă cât vi s-a cerut la școală?

4213
17
Bursa cadourilor de Crăciun pentru profesori. Vouă cât vi s-a cerut la școală? - fond-1512577833.jpg

Articole de la același autor

Este luna cadourilor și este forfotă mare în curțile grădinițelor și școlilor. Este semn că părinții se organizează pentru a le face o mică "surpriză" cadrelor didactice, așa cum se obișnuiește de ani buni în învățământul românesc. Un coș cu bunătățuri, un lănțișor de aur, un voucher pentru cumpărături, un plic cu câteva bancnote sunt câteva din "atențiile" pe care le primesc educatoarele, învățătoarele, dirigintele, profesoarele și profesorii în această perioadă.


Dincolo de gestul de apreciat, obiceiul de a face un mic cadou aproape simbolic a degenerat în timp și s-a transformat într-o tradiție costisitoare pentru părinți. Se vehiculează sume chiar și de ordinul sutelor de lei, pe care aceștia trebuie să le dea pentru a se asigura că "nu se fac de rușine". Dacă la clasele primare scapă mai ușor, căci nu sunt prea multe cadre didactice, la grădiniță, dar și la gimnaziu, efortul financiar crește odată cu numărul profesorilor. Și întotdeauna totul pornește de la câteva mămici "inimoase".


"La grădiniță, în timp ce îl schimbam pe băiat, au venit la mine două mămici să îmi spună că trebuie să dau 30 de lei pentru cadouri. Că așa au hotărât ele, câteva mămici. Le-am spus că nu sunt de acord și s-au uitat urât", ne-a povestit D. M., un tătic din Constanța. 


Însă mulți dintre părinți cedează la presiunile organizatoarelor și ajung să dea banii numai pentru a nu fi arătați cu degetul. 


"Înțeleg să luăm ceva simbolic, așa, în semn de recunoștință. Nu înțeleg de ce trebuie să punem bani să vină Moșul și la școală, pentru copii. Nu e suficient că vine acasă, că doar tot noi ne ocupăm de cadouri? Iar pentru doamne, sunt complet de acord cu un cadou simbolic, nicidecum cu strângerea unei sume și, pentru că nu știm ce-i place doamnei, să punem banii în plic și să o lăsăm să își cumpere singură cadoul. Dar ce, doamna nu poate să primească o fotografie înrămată cu toți copiii, o felicitare personalizată și un cozonac cald făcut de o mămică mai pricepută?", ne spune și Mihaela Sinea, tot din Constanța.


Al 13-lea salariu…


Unii părinți nu se pot abține să nu facă socoteli și să spună că așa-zisul cadou de Crăciun reprezintă, de fapt, al 13-lea salariu pentru unele cadre didactice. 


"30 de lei dacă se strâng de la 25 de copii, dar sunt foarte multe clase cu 30, 32 de copii, se adună între 750 și 900 de lei. Păi mi se pare mie sau este cam mult pentru un cadou simbolic. Este aproape cât un salariu. Este practic al 13-lea salariu", socotește un alt tătic.


Sunt însă și persoane care susțin astfel de inițiative și le consideră umane, mai ales că nici nu este vorba de sume de bani importante. 


"În fond, sunt 30 poate 50 de lei de familie. Nu sunt atât de mulți bani, nu face nimeni Crăciunul cu 50 de lei și nici nu sărăcește dacă îi dă. Așa este frumos, să ne cinstim profesorii, pentru că ei au grijă de copiii noștri și ni-i educă. Uneori petrec mai mult timp cu ei decât petrecem noi acasă. Niciun cadru didactic nu cere astfel de cadouri, dar sigur se bucură când le primește. Sunt oameni a căror muncă este subapreciată și nu e plătită corespunzător. Și ce dacă le dăm o mică atenție, pentru ei contează", ne-a scris Irina Moară.


Comentează știrea

17 comentarii. Pagina 1 din 2. Click pe pagina dorită : 1 2 
Rares
7 decembrie 2017
Luna cadourilor

Luna decembrie iar l-a prins pe primar cu izmenele lin vine.orasul nostru este singurul oras fin tara fara lumini si deoratiuni de sarbatori. Fagadau a uitat de luna sarbatorilor si de noi totii asa cum se obisnuieste in orasul nostru.ultimii din tara, doar la furat primii.

Zoro
7 decembrie 2017
Iar baga Cuget batul prin gard

Poate, poate ridica mingea la fileu nemulțumiților și mai face rost de un reportaj scandal cu zeci de comentatori. Daca tot sunteți corecți va întreb si eu, de cate ori s-au întâmplat ca vreun comerciant sau beneficiar să facă lloby pe langa voi pt un reportaj, poate ceva mai favorabil ? O aluna, o căpșună, o masa în oraș, ceva atenții, corecților...Hai sa ne uitam in urma la articole cel puțin subiective și părtinitoare, nunjumaibale voastre, ale presei în general, acolo ce sa credem. Dar știți cum e, hai sa vorbim de alții, poate nu au timp să vorbească alții de noi. Și apropo, daca stam pe langa sediul vostru acum in prag de Sărbători, cam cate cadouri și atenții sunt așteptate să vina ? Dar o sa ne dam seama cate au venit, citind mai departe și cu atenție reportajele viitoare. Haide la !

Parinte
7 decembrie 2017
MIHAI, o sa CHELESti

si tot articole de 2 bani din birou vei scrie. Cunosti vreun parinte obligat sa dea bani pentru cadourile cadrelor didactice? Daca da, este grav, esti tainuitor. Daca nu, iar este grav, inventezi subiecte pentru articole. Sefii tăi ce parere au? Apropos, ai pregatit cadouri pentru acestia? Pentru ca asa sunt tratati oamenii dragi de Sarbatorile de iarna (rude, colegi, prieteni, cei ce ne educa copiii sacrificand mult din timpul lor liber etc.). Oricum, probabil ca ai scris articolul din vara precedenta.

Ilie
7 decembrie 2017
Pt. *Parinte*

Educatorii nu sacrifica nimic,numai spune aberatii. Ei sunt platiti pentru munca lor. Tu nici nu iti dai seama, sau nu stii cati parinti nu au ce pune pe masa pentru copii lor, dapai sa mai dea si la gradinita. Din cauza celor ca tine coruptia infloreste in Romania. Daca tot incurajezi *datul banilor*, duti copilul la privat.

adevarul
7 decembrie 2017
hai sa nu exageram...

stim cu totii ca la Mircea dau toti cate 80 de lei de elev ptr cadouri, asa este ca nu-i obliga nimeni dara astia tac , acolo e o traditie din vremuri ....e un adevar hai sa nu mai facem pe prostul, asta-i adevarul. totul e bine cand nu ti se impune, aici suntem de acord. deci chete s-au facut si se vor mai face. exista o teama si elevii continua sa-i perie in special pe profesorii de romana si mate ca astia sa-i vezi cu ce brate de cadouri se vor alege!

Ani
7 decembrie 2017
simplu

cred ca e mai simplu sa observam in ultimele 2 saptamani cum ies profesorii pe usile scolilor, cu pungulite, cu flori, cu sacose, da e o traditie. cine a inventat-o ? noi! tot noi s-o daramam. si mai multa demnitate din partea profesorilor n-ar strica, in special al celor neseriosi care cer bani, unii iti spun in fata si ce cadou vor! hai sa nu ne ascundem dupa cires, adevarat ca cei de romana si matematoca in aceasta perioada chirr fac pe irascibilii ca sa se vada ca "pretul" lor e mare si sa nu indrazneasca elevii sa-i subestimeze cu punga de Craciun. nu mai faceti pe fetele mari aici ca asa e! nu iese fum fara sa faci foc!

okila
7 decembrie 2017
mita profesionala

in fiecare clasa exista cate o mamica ,de obicei cu studii minime ,artagoasa,mahalagioaica care si-a trimis odrasla la scoala pe la 8-9 ani ca sa aiba avans si caruia ii place sa iasa in evidenta prin tot felul de actiuni de natura spagoasa ,presedinta comisiei de parinti ,care face toate onorurile si ii place sa aibe initiative

okiosul
7 decembrie 2017
spaga profesorala

TOTI COPIII SA INCEAPA SCOALA LA 6 ANI,ca sunt parinti smekeri cica care ii duc la scoala pe la 8-9 ani si apoi se lauda cu succesul scolar uitand de diferenta de varsta

John
7 decembrie 2017
Pentru Ilie

Da, profesorii vor depun un efort sporit pentru educatia copilului tau. La cate greseli gramaticale grave se gasesc in comentariul tau, e clar ca al tau copil, cu educatia din familie, necesita o atentie mare din partea educatorilor. Sper sa-i placa scoala. Tie, in mod evident nu ti-a placut.

Ilie
7 decembrie 2017
Pt.John

Nu e vorba ca nu mi-a placut scoala, ci faptul ca nu am avut posibilitatea sa merg din cauza saraciei. Si sunt multi in cazul meu. De asta trebuie oprit fenomenul *atentiei* din scoli si gradinite. Multi nu merg la scoala pentru ca nu au ce sa dea cadrelor si nu vor sa intre in gura bocitoarelor (parinti) care cer bani. De multe ori parintii preiau initiativa de a cere bani pt cadrele didactice.

Răspuns la: Pentru Ilie
Adăugat de : John, 7 decembrie 2017
Da, profesorii vor depun un efort sporit pentru educatia copilului tau. La cate greseli gramaticale grave se gasesc in comentariul tau, e clar ca al...
17 comentarii. Pagina 1 din 2. Click pe pagina dorită : 1 2 

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5732 secunde