Bucurie mare la Evaluarea Națională! Subiectele la limba română, "prea ușoare!"

652

Articole de la același autor

Evaluarea Națională 2018 a debutat, ieri, cu proba scrisă la limba și literatura română. 5.222 de absolvenți de clasa a VIII-a din județul Constanța s-au prezentat la examen, iar 72 au absentat din diferite motive.

Candidații au venit la examen însoțiți de părinți care nu au ratat ocazia de a le spune a suta oară să fie atenți și să-și recitească lucrarea. Examenul a început la ora 9 fix și, potrivit reprezentanților Inspectoratului Școlar Județean Constanța, nu au existat incidente în niciunul din cele 150 de centre de examen organizate în întreg județul.

Părinții au așteptat în fața școlilor cu sufletul la gură, să vadă ce le pică. "Sper să nu fie vreo baladă sau vreun pastel, că aici e mai dificil. Genul epic ar fi mai simplu!", șopteau mămicile cu pumnii strânși.

Și genul epic a fost! Subiectele, elaborate de Serviciul Național de Evaluare și Examinare din cadrul Ministerului Educației Naționale, au avut un nivel mediu de dificultate, după cum au recunoscut și profesorii de limba română. Primul subiect, cu textul la prima vedere, a fost un fragment din "Inocenții", de Ioana Pârvulescu. Textul trebuia citit și analizat conform cerinței de la punctul A.

Apoi, rezolvarea punctului B pentru primul subiect necesita realizarea unei compuneri de minimum 150 de cuvinte care să argumenteze apartenența la genul epic a textului dat. Textul celui de-al doilea subiect a fost extras din revista "National Geographic Traveller: Adina Brănciulescu, Transilvania, din goana trenului".

Aici, pe baza textului absolvenții clasei a VIII-a au fost nevoiți să răspundă la o serie de întrebări și să realizeze o narațiune de 150-300 de cuvinte.

Cert este că subiectele au avut un nivel de dificultate mediu spre ușor. Nerăbdători și emoționați, părinții și-au așteptat, cuminți, copiii în fața instituțiilor de învățământ. Imediat după ce au aflat ce subiecte le-au picat elevilor, au declarat că acestea au fost chiar mai ușoare decât anul trecut și au răsuflat ușurați.

"Mi-am dat seama imediat că textul dat la prima vedere este mai ușor de înțeles, spre deosebire de cel din 2017, când copiilor li s-a dat o poezie care vorbea despre trecerea timpului, dar care este mai greu de înțeles", ne-a declarat un părinte.

La ce nu s-au gândit, însă, aceștia, este faptul că subiectele ușor de abordat vor avea consecințe asupra rezultatelor, pentru că, în acest fel, concurența va deveni și mai acerbă pentru admiterea la liceu.

Potrivit calendarului publicat de Ministerul Educației, pe data de 13 iunie, absolvenții claselor a VIII-a vor da examenul la matematică, urmând ca pe 14 iunie, elevii care aparțin minorităților să susțină proba scrisă la limba maternă. Primele rezultate ale examenului de evaluare vor fi afișate pe 23 iunie, iar în aceeași zi, între orele 14.00 și 19.00, se vor putea depune contestațiile. După soluționarea contestațiilor, notele finale ale examenului de Evaluare Națională vor fi făcute publice pe data de 23 iunie.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 0.7503 secunde