Brevet original, în patrimoniul Muzeului Național al Marinei Române

208
Brevet original, în patrimoniul Muzeului Național al Marinei Române - brevet1-1564522817.jpg

Articole de la același autor

Muzeul Național al Marinei Române adăpostește în incinta sa o mulțime de obiecte de valoare. Puțini sunt cei care știu că instituția de cultură deține un important fond documentar în cadrul căruia brevetele originale se detașează categoric. De ce? Pentru că acestea aduc în prim plan personalități de marcă ale Marinei Române și realizările acestora. 
Potrivit muzeografului Silvia Ioniță, un astfel de brevet i-a aparținut comandantului Marinei Militare Române din perioada 1909-1917, contraamiralul Eustațiu Sebastian. Absolvent al Școlii Fiilor de Militari din Iași (1875), al Școlii de ofițeri din București (1877) și al Școlii Navale din Brest, el a participat la Războiul de Independență, fiind repartizat la Regimentul 4 Linie și s-a remarcat în timpul luptelor de la Grivița și Smârdan.


"În privința gradelor militare, el a fost avansat de la gradul de sublocotenent în 1877, până la cel de contraamiral în 1909, parcurgând mai multe etape în cariera sa impresionantă. A activat în Corpul Flotilei (1879-1886), a fost comandantul șalupei "Smîrdan" (1883), ofițer secund pe bricul "Mircea" (1886), comandantul bricului "Mircea" (1888), directorul Școlii Copiilor de Marină, (1888-1889), comandantul Companiei Vaselor pe crucișătorul "Elisabeta" în cadrul Depozitului Flotilei (1889-1890) etc. Ultima funcție deținută a fost de comandant al Marinei Militare (1909-1917)", a precizat muzeograful. 


Ea a adăugat că muzeul de la malul mării deține în colecția sa brevetul care a aparținut acestei personalități, conferit pentru Semnul Onorific, cu o deosebită valoare istorică și memorialistică, semnat de ministrul de Război, generalul Iacob Lahovary și de directorul Marinei din cadrul Ministerului de Război, Emanoil Koslinski. 


Textul care însoțește brevetul este următorul: "Ministrul Secretar de stat la Departamentul de resbel face cunoscut Căpitanului-Comandor Eustațiu Sebastian, Comandantul Crucișătorului Elisabeta că prin Înaltul Decret Nr. 1914 de la 29 Aprilie, anul 1899, i s-a acordat dreptul de a purta Semnul onorific de Aur și că s-a dat ordin să fie recunoscut în drept de a purta acest semn pentru serviciul militar de 25 ani împliniți".


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.7069 secunde