Bolnavul închipuit din oamenii reali

2511
Bolnavul închipuit din oamenii reali - 36690b57c2554fd89932f86a597965e5.jpg
Suntem prizonierii propriilor obsesii, boli, închipuiri și nebunii. Capacitatea extraordinară de a transforma totul în nimic și invers definește din plin capodopera psihicului uman.

În spectacolul "Bolnavul închipuit", prezentat în premieră la Teatrul de Stat, regizorul Cristian Gheorghe a comprimat sutele de ani care ne despart de Moliere în două ore de investigație scenică a voluptății. De a trăi, de a cheltui, de a fi compătimit, de a urî, de a iubi.
Puțini sunt cei ce reușesc să atragă toate aceste voluptăți în jurul lor. Bolnavul închipuit, Argan (Marian Adochiței), este unul dintre ei. Iubit sincer de fiica lui, Angelique (Florina Bulgaru), în aceeași măsură obiect al dezgustului pentru soția sa, Beline (Georgiana Mazilescu) și părinte-fetiș pentru Louison (Lana Moscaliuc), Argan, spre deosebire de Veronica, nu se pregătește să moară. Din contră. Vrea s-o ia de la capăt, fie cu ajutorul unei clisme, fie cu cel al fanteziilor.
Piesa "Bolnavul închipuit" a fost concepută de Moliere ca o comedie-balet, momentele dansatorilor fiind cuprinse, în viziunea dramaturgului francez, în prolog și epilog. Cristian Gheorghe inserează momentele coregrafice în spectacol, transformându-le în manifestări frenetico - onirice, care separă plăcut planurile dintre fantezie și real. De asemenea, reușite au fost și efectele videoproiecției și costumelor.
Am putut-o revedea, cu plăcere, pe Lana Moscaliuc, al cărei rol de compoziție ne-a demonstrat, încă o dată, forța de care dispune. Ea a creat o Louison prinsă într-un fermecător autism, al cărei timp și spațiu se materializează în corpul păpușii sale – expresie a jocului cu propria realitate - pe care o plimbă, aproape ostentativ, prin viețile celorlalți.
În rolul soției lui Argan a fost distribuită, în mod fericit, Georgiana Mazilescu, care, prin interpretarea sa, a redat cu succes personajul Beline – femeia incandescentă. I-am urmărit cu plăcere și pe Dana Dumitrescu, a cărei bună interpretare a rolului Toinette a fost răsplătită cu aplauze la scenă deschisă, pe Bogdan Bucătaru, în rolul nevroticului fiu al doamnei Diafoirus, pe Luiza Martinescu, în rolul Beralde, sora vulgară, dar deloc banală a lui Argan, pe Andu Axente, în rolul rockerului impregnat de patosul iubirii și pe Florina Bulgaru,
în rolul Angelique, fiica cea mare a lui Argan. Și, desigur, pe Marian Adochiței, care,
prin credibilitate și adevăr, ne-a readus aminte că dezacordul dintre spirit și trup este domolit prin finalul de bun simț de care nimeni nu scapă.
***
"Bolnavul închipuit"
Regia: Cristian Gheorghe
Scenografia: Lăcrămioara Dumitrașcu
Cu: Marian Adochiței, Georgiana Mazilescu,
Florina Bulgaru, Lana Moscaliuc, Luiza Martinescu, Andu Axente, Laura Iordan,
Bogdan Bucătaru, Adrian Dumitrescu, Florentin Roman, Dana Dumitrescu.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3534 secunde