„Bisericuțele din cretă de la Murfatlar”, promovate de elevi în comunitate și la concursuri naționale

300
„Bisericuțele din cretă de la Murfatlar”, promovate de elevi în comunitate și la concursuri naționale - bisericutele-1623168849.jpg

Articole de la același autor

Societatea de Ştiinţe Istorice din România îi provoacă pe elevi la un concurs naţional cu tema „Patrimoniul cultural istoric şi natural – zestrea comunităţilor locale“. Ediția întâi, care se desfășoară în această perioadă, este dedicată patrimoniului material imobil reprezentat de clădirile istorice, cetăți, monumente istorice, cimitire ale eroilor, necropole antice, parcuri etc.

Astfel, Elevii Monla Esra Selin, Vlad Axinte, Ștefan Cristian Neș și Gabriel Niță de la Școala Gimnazială „Adrian. V. Rădulescu”, Murfatlar, coordonați de prof. Lavinia Popescu, și-au propus să promoveze în comunitatea locală și să prezinte, în cadrul concursului, „Bisericuțele din cretă de la Murfatlar” descoperite în data de 11 iunie 1957 pe malul drept al Văii Carasu, astăzi canalul Dunăre-Marea Neagră.

„Una dintre bisericuțele săpate în cretă, numite de specialiști, B1, împărțită în naos, pronaos și altar, are pe un perete o inscripție cu litere chirilice «leat 6500», ceea ce înseamnă anul 992 d.H., adică secolul X. În interior sunt incizate cruci de diferite forme și mărimi, inscripții runice și chirilice, cai, iepuri și chiar o inscripție în slava veche «Datori suntem». Bisericuța B4 este cea mai spectaculoasă. Aici altarul comunică cu naosul prin trei intrări arcuite, iar pereții sunt acoperiți cu cele mai numeroase reprezentări și inscripții. De mare importanță este inscripția în slavă veche care îi pomenește pe Simeon şi jupan Gheorghe, probabil doi conducători locali.

Locuitorii orașului Murfatlar își doresc conservarea adecvată a bisericuțelor de cretă și introducerea lor în circuitul turistic. Realizarea unei construcții, cu dublă funcționalitate, de conservare, dar și de muzeu, cu expoziții permanente, ar putea să salveze acest ansamblu vechi de un mileniu și să-l pună în valoare pentru generațiile viitoare”, precizează directorul unităţii de învăţământ, prof. Ulgean Ene.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.2911 secunde